שתף קטע נבחר

אפילפסיה: טיפול חדש מפחית תדירות ההתקפים

15 אלף ילדים ובני נוער ישראלים סובלים מאפילפסיה, מחלה הגורמת לפרכוסים, ולמוות ללא טיפול מיידי. הבשורה: טיפולים חדשים מאפשרים להפחית את תדירות ההתקפים ולחזור לאיכות חיים תקינה. לרגל שבוע המודעות למחלה שיצויין בהרצאות, תערוכות וכנסים

לראשונה בישראל מתקיים שבוע המודעות למחלת האפילפסיה (המוכרת בשם העממי: "מחלת הנפילה"), שיעמוד בסימן אבחון המחלה בקרב ילדים ובני נוער, וסיסמתו: "חיים ללא התקף". במהלך השבוע הזה יתקיימו כנסים, הרצאות ותערוכת ציורי ילדים בנושא.

 

אפילפסיה נגרמת בשל הפרעה בפעילות החשמלית של המוח, הגורמת להיווצרות זרמים חשמליים בלתי מבוקרים המביאים לידי התקפי התנתקות, בהם הילד בוהה בחלל האוויר למשך כמה שניות ללא תזוזה, ולאחריהם שב לעצמו, ובמקרים הקשים לפרכוסים קשים, הגורמים להתמוטטות, חבלות עד לחנק ומוות בלא טיפול מיידי.

 

כ- 0.7% מאוכלוסיית העולם סובלת מאפילפסיה, וכשליש מהחולים עלולים לחוות התקף ממושך אשר עלול להיות כרוך בסיכון של מוות פתאומי או נזק מוחי בלתי-הפיך. בישראל לוקים במחלה כ-15 אלף ילדים ובני נוער.

 

במחקר שנערך ביחידה לנוירולוגיית ילדים בביה"ח "דנה", בקרב 440 חולים, נמצא כי בקבוצת הגיל שבין 5-10 שנים כ- 70 אחוז מהילדים החולים, יחלימו ממחלתם עד גיל ההתבגרות. מאידך, במחקר נוסף, שנערך שם נמצא כי בגיל הצעיר ובמיוחד מתחת לגיל שנתיים, ילדים, החולים במחלת אפילפסיה נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מפגיעה שכלית.

 

הפיתוח החדש מאפשר זיהוי התקף קרוב

 

מערכת חדשה הקרויה "אפילרט" אותה פיתח ד"ר אורי קרמר עם המהנדס עמוס שחם, מאפשרת לזהות התקפי אפילפסיה בחולים כשהם נמצאים לבדם. המוצר החדש משמעותי במיוחד לתינוקות וילדים במהלך שנתם ומתריע על כך להורים.

 

ה"אפילרט" נולד עקב בעיה אמיתית בה נתקל קרמר בעבודתו היום-יומית: החשש שילד יסבול מהתקף אפילפטי בשנתו, התקף העלול לגרום לנזק שכלי בלתי הפיך ואף למוות. "לא ניתן לתאר את החרדה של הורה ערב ערב כשהוא משכיב את ילדו לישון" אומר קרמר.

 

הרעיון שעומד בבסיס ה"אפילרט" הינו מכשור המוצמד לידו של הפעוט ומשדר תנועות יד באמצעים אלחוטיים ליחידת בסיס הכוללת מחשב ומשדר הנמצאת בחדרו של הילד. אם דפוס התנועות מתאים לדפוס המצופה בעת התקף, משדרת יחידת הבסיס התרעה ליחידה שלישית, היכולה להימצא בחדר ההורים, ואשר מזעיקה את ההורים למיטת הילד.

 

המכשיר יוכל להתאים גם למבוגרים אשר עלולים לסבול מהתקף אפילפטי כאשר הם בגפם. במצב זה, ניתן לשדר את ההתרעה למוקד של חברה לרפואה דחופה אשר תשלח צוות רפואי מיד עם קבלת ההתרעה.

 

"בשנים האחרונות חלה התקדמות בתחום", מסביר ד"ר אורי קרמר, נוירולוג ילדים מהמרכז הרפואי תל אביב, "יש הבנה טובה יותר של המנגנון הגנטי שקשור בהתפרצות המחלה, שיטות הדמייה מתוחכמות מסייעות לאתר את המוקד האפילפטי בחולים, ניתוחים מאפשרים להסיר מוקדי אפילפסיה שנתגלו".

 

"גם כניסתן של תרופות חדשות למגרש, מקנות אפיקי טיפול חדשים לחולים אשר אינם מגיבים לטיפול התרופתי הקיים ומעלות את איכות החיים עקב מיעוט יחסי של תופעות לוואי. הבשורה החשובה היא כי כ- 75% מהחולים מגיבים היטב לטיפול התרופתי והקפדה על נטילת התרופות מפסיקה את ההתקפים ומאפשרת קיום אורח חיים תקין הן בתקופת הילדות והן בבגרות".

 

שבוע המודעות מאורגן ע"י אי"ל - אגודה ישראלית לאפילפסיה, שמקיימת קו פתוח לשאלות חולים ובני משפחותיהם בטלפון: 02-5000283

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אפילפסיה. 70% מהילדים נרפאים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים