שתף קטע נבחר

חדש בישראל: זכויות יוצרים אלטרנטיביות (CC)

פרויקט זכויות היוצרים הגמישות Creative Commons הושק גם בעברית: הבשורה: הפצה חופשית יותר של תכנים חוקיים ברשת הישראלית מבלי לפגוע בזכויות היוצרים

היום (ה') הושק בישראל רשמית פרויקט Creative Commons, רישיון זכויות יוצרים אלטרנטיבי, המקל על הפצה חופשית של תכנים חוקיים ברשת. ההשקה צוינה באירוע של המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, במרכזו הועבר נאום וידאו מארה"ב של פרופ' לורנס לסיג מאוניברסיטת סטנפורד, יוזם Creative Commons (ובקיצור, CC).

 

אנשי המרכז למשפט וטכנולוגיה תירגמו את רישיון Creative Commons לעברית והתאימו את הסעיפים השונים לדין הישראלי. נוסף על כך, הושק אתר בעברית שמספק שירותים ליוצרים ישראלים וכולל מידע נוסף.

 

על מה מדובר?

 

בשנים האחרונות מתחולל באינטרנט מאבק איתן על עתיד זכויות היוצרים ברשת. מצד אחד ניצבים מיליוני גולשים המורידים משחקים וסרטים חדישים באופן פיראטי, באמצעות תוכנות שיתוף קבצים. מן העבר השני יש את בעלי הזכויות, תאגידים הוליוודיים שפועלים ללא לאות להקשיח את חוקי זכויות היוצרים.

 

על פי חוקי זכויות היוצרים הנהוגים בישראל ובמדינות רבות בעולם, כדי ליהנות מיצירה - שיר, תמונה, סיפור או סרט, למשל - יש לשלם עבורה או להמתין 70 שנה לפחות לאחר מות היוצר כדי לעשות בה שימוש חינם. עד לאחרונה, יוצרים אשר מעדיפים להפיץ את יצירותיהם תחת רישיון זכויות יוצרים גמיש יותר, לא יכלו לעשות כך בשל היעדר חלופה נוחה לשימוש. במקביל, עד כה לא היה בנמצא מנגנון פשוט שיאפשר לגולשים לגלות מהם תנאי זכויות היוצרים שחלים על כל יצירה.

 

הרישיון הגמיש שיזם פרופ' לסיג מספק פתרון ליוצרים המעוניינים בהפצה נרחבת של עבודתם מבלי לאבד את זכויותיהם. פרויקט ה-Creative Commons (מתחמים ציבוריים של יצירה) מבוסס על תפישה שקרויה "תכנים פתוחים", ששואבת מרעיון הקוד הפתוח. לפי תפישה זו, כל יצירה (מאמר, תמונה, אודיו ווידאו) שמתפרסמת תחת רישיון זכויות יוצרים גמיש (למשל, GNU) ניתנת להעתקה, שינוי ולהפצה מחודשת חינם בהתאם למגבלות הרשיון.

 

פרופ' לסיג השיק את הפרויקט בחודש מאי, 2002, בשיתוף פעולה עם אקדמאים מאוניברסיטאות יוקרתיות נוספות כמו דיוק, הארוורד ו-MIT.

 

למה זה טוב?

 

יוצרים המעוניינים להפיץ את יצירותיהם באמצעות רישיון Creative Commons יכולים להגדיר את התנאים להפצת היצירה והשימוש בה בכמה צעדים פשוטים באמצעות אתר הפרויקט. הם יכולים לבחור אם ברצונם להפיץ את היצירה ללא תנאים כלל, אם להגביל אותה לשימוש מסחרי, או לאשר לבצע בה שינויים בכמה צעדים פשוטים.

 

אם צלמת צעירה מעוניינת לקדם את יצירותיה ולהפיץ אותם בקרב קהל רב ככל האפשר, באתר Creative Commons היא תוכל לבחור ברישיון המאפשר שימוש חופשי ביצירותיה שלא לצרכים מסחריים, אך בתנאי שיינתן לה קרדיט - שמה יצוין כיוצרת התמונות. אם יתמזל מזלה ומוציא לאור יתרשם מיצירותיה וירצה להפיק לוח שנה הכולל את הצילומים - כיוון שמדובר בשימוש מסחרי הוא יצטרך לפנות לצלמת ולקבל את אישורה וייתכן שכעת היא תוכל לקבל תשלום על השימוש ביצירותיה.

 

מוזיקאי מתחיל שמבקש הכרה ציבורית עשוי להיעזר ב-Creative Commons כדי לאפשר למשתמשים להוריד את שיריו, תלמיד שבונה אתר אינטרנט יוכל להעתיק גרפיקה מהרשת מבלי לחשוש מפני תביעה. כך, האמן זוכה לתפוצה רחבה של יצירותיו וליהנות מהשימוש המסחרי בהן, מבלי לאבד את כל זכויותיו, והחברה מרוויחה מריבוי של יצירות חופשיות.

 

גם אמנים ישראלים משתמשים ב-CC

 

במסגרת האירוע הוצגה תערוכה ובה יצירות של אמנים ישראליים המוצעות תחת רישיונות CC. בין האמנים גם הזמר נמרוד לב, שדבריו נגד תעשיית המוזיקה ובעד שיתוף הקבצים זכו להד ציבורי נרחב. במרכז למשפט וטכנולוגיה קוראים ליוצרים נוספים להצטרף ולהפיץ את יצירותיהם בשיטה זו.

 

"הפרויקט אינו מיועד בהכרח לכוכבים הגדולים. כל היופי ב-CC הוא באטרקטיביות שלו ליוצרים הקטנים של העולם, שניסיונותיהם לפרסם את יצירותיהם דרך גופי התוכן הגדולים לא צלחו", מסביר ד"ר מיכאל בירנהק מהמרכז למשפט וטכנולוגיה, "הם עשויים לגלות ש-CC מספק להם דרך חלופית ליהנות מחשיפה ציבורית גדולה ויחד עם זאת, לשמור על האינטרסים החשובים להם".

 

פרויקט CC צובר תאוצה ברחבי העולם בשנה האחרונה - עד כה הופצו יותר מ-10 מיליון יצירות כבר הופצו עם רישיונות CC.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים