שתף קטע נבחר

לבנון: נפתח סיבוב הבחירות האחרון והמכריע

המתיחות בלבנון עולה על רקע פתיחת הקלפיות במחוזות הצפון, בהן יוכרע האם רשימתו של סעד אל-חרירי תזכה ברוב מוחלט בפרלמנט. מולו ניצבת קואליציה בראשותו של הגנרל מישל עוון שזכה להישגים בשבוע שעבר. במקביל דווח, כי ארה"ב יוזמת להעלות הצעה לסנקציות נגד מדינה שתסייע לחיזבאללה

מתח בלבנון: כ-700 אלף בעלי זכות בחירה בצפון לבנון נקראו היום (יום א') ללכת לקלפיות במסגרת הסיבוב הרביעי האחרון בבחירות לפרלמנט. המצביעים בוחרים מי יהיו 28 חברי הפרלמנט הבאים, שיצטרפו ל-100 חברי הפרלמנט שכבר נבחרו בסיבובים הקודמים. בכך יושלם למעשה הרכב הפרלמנט ותתבהר תמונת המצב הפוליטי במדינה.

 

משמעות הבחירות היום מכרעת: אם תשיג רשימתו של סעד אל-חרירי, בנו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, 21 מושבים מתוך 28 של המחוז - הוא יהנה מרוב מוחלט בפרלמנט ולא יזדקק להקים קואליציה. יהיה זה ניצחון משמעותי לחזית האנטי-סורית בלבנון.

 

אולם כרגיל בלבנון, העניינים לא כל כך פשוטים. מול אל-חרירי שגרף את כל 19 המושבים של מחוז ביירות, תתייצב הרשימה המזוהה עם הגנרל וראש הממשלה לשעבר, מישל עוון, שזכה להצלחה לא מבוטלת בבחירות בשבוע שעבר לאחר שזכה ב-15 מתוך 16 המושבים בהר הלבנון. עוון, שהרכיב בצפון רשימה משותפת עם השר לשעבר, סולימאן פרנג'יה וראש הממשלה לשעבר, עומר כראמה, עשוי לתת קרב של ממש עד לרגע האחרון לאל-חרירי, שכרגע נראה מועמד רציני לתפקיד ראש הממשלה הבא.

 

עדות לכוחו של עוון ניתן לראות גם בסדר היום בבחירות בצפון. עוון, שהאשים את אל-חרירי בשחיתות וב"קניית" הקולות בבחירות באמצעות "פטרו-דולרים", העלה גם הפעם את הנושאים הללו לסדר היום ונראה כי קריאה זו נפלה על אוזניים קשובות.

 

עוון, שלוטש את עיניו למשרת נשיא לבנון אחרי אמיל לחוד, חבר במהלך הקמפיין , כאמור לפרנג'יה, כראמה ואישים פרו-סוריים אחרים, ובימים האחרונים כבר נפוצו דיווחים בלבנון על מעורבותם של אנשי מודיעין סוריים בסבב הבחירות הגורלי. לפי אחד הדיווחים, בכירים במודיעין הסורי אף נועדו לאחרונה עם פרנג'יה וגיבשו "תוכנית עבודה משותפת".

 

לאחר שתסתיים ספירת הקולות תסתמן תמונת הפרלמנט הבא, ויחסי הכוחות שבתוכו. לקראת הבחירות דובר רבות על "היום שאחרי", ועל האפשרות שהממשלה הבאה תדרוש מארגון חיזבאללה להתפרק מנשקו, אולם לפי שעה לא בטוח שלנסראללה ואנשיו יש סיבות רבות לדאגה.

 

"קשה לראות את המערכת הפוליטית בלבנון עוסקת בנושא זה בקרוב", הסביר פרופ' אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב ומומחה לסוריה ולבנון. "אם תקום בלבנון ממשלה לא יציבה, היא לא תוכל לבוא לחיזבאללה ולפרק אותו מנשקו. בכל מקרה, זה לא הולך להיות אחד הנושאים הראשונים שעל הפרק".

 

הצעה: סנקציות למדינות שמסייעות לחיזבאללה

 

כך או אחרת, נראה שארה"ב איננה ממהרת לזנוח את חיזבאללה. מקורות מוסמכים בוושינגטון ובניו-יורק מסרו לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון, כי הממשל דן עם צרפת ובריטניה ברעיון להעלות הצעת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם ולפיה יוטלו סנקציות של כל מדינה ש"תיתן או תעביר" נשק לכל ארגון בלבנון. זאת, תוך רמיזה עבה לכיוונן של סוריה ואיראן.

 

הרעיון עלה במסגרת השיחות בין הצדדים בניסיונות ליישם את הסעיף השלישי של החלטה 1559 ולהביא לפירוק המיליציות בלבנון מנשקן, ובראשן חיזבאללה. אותם מקורות מסרו כי הרעיון מצוי בשלב הגישושים וכי וושינגטון מחכה לתשובות מפאריס ולונדון בנוגע להצעה.

 

אותם מקורות מסרו כי הרקע להצעה היא דאגה גוברת בוושינטון מהשלב הבא בלבנון ומהדרך בה יש להתייחס לחיזבאללה וזאת לאחר שצבר הישגים במערכת הבחירות האחרונה (33 מושבים לרשימה השיעית המאוחדת לאמ"ל וחיזבאללה - ר.נ.).

 

למרות זאת, אמר השבוע גורם בכיר בצה"ל ל-ynet כי אינו מתרשם מהישגי חיזבאללה במערכת הבחירות האחרונה. גם פרופ' זיסר הסכים עם קו זה. "בסך הכל ישנם כ-14 חברי פרלמנט המזוהים עם חיזבאללה וזאת לא הצלחה יוצאת מגדר הרגיל", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אל-חרירי על רקע תמונת אביו. ישיג רוב?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
עוון. נלחם בשחיתות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
נסראללה. סיבה לדאגה?
צילום: רויטרס
מומלצים