שתף קטע נבחר

סרטן עור בישראל: מגמת הירידה נמשכת

עם-זאת, ישראל עדיין נמצאת במקום השני בעולם במספר החולים במחלה. כ-900 איש לוקים מדי שנה בסרטן מסוג מלנומה, 10% מתוכם מתים מן המחלה. בשבוע הבא, שבוע המודעות לסרטן העור, ייפתחו 400 תחנות לבדיקת עור חינם לציבור הרחב

נמשכת מגמת הירידה בשיעורי התחלואה בסרטן העור מסוג מלנומה בישראל. ממחקר שנתי שפרסמה היום (א') האגודה למלחמה בסרטן לקראת שבוע המודעות למניעת סרטן העור וגילויו המוקדם, אשר ייערך בשבוע הבא, עולה, כי מאז שנת 2001 חלה ירידה מתונה במספר החולים החדשים בשנה. כמו-כן, מאז שנת 1995 השתנו מגמות התחלואה כאשר מספר הגברים אשר לקו במחלה עלה בהתמדה ועבר את מספר הנשים שלקו בה.

 

עם זאת, מספר החולים החדשים בישראל הוא עדיין במקום השני בעולם, אחרי אוסטרליה וניו-זילנד (הנחשבות כאזור אחד), ועומד על ממוצע של כ-15 חולים חדשים על כל מאה אלף. בקרב הנשים המספר מעט יותר נמוך ועומד על כ-11.2 חולות חדשות לכל מאה אלף. מספרים אלו, המאומתים גם במחקרים שמבצע ארגון הבריאות העולמי, ממקמים את ישראל בקבוצה אחת עם אזורים אחרים עתירי שמש בעולם, כגון צפון אמריקה וארצות סקנדינביה.

 

באגודה למלחמה בסרטן מייחסים את מגמת הירידה בתחלואה, במיוחד בקרב הנשים, להצלחת מסעות ההסברה השנתיים ולהגברת המודעות לסכנות קרינת השמש. "המודעות הגוברת לסכנות מפני קרינת השמש בשנים האחרונות נושאת תוצאות, כאשר בעיקר נשים, אשר עד לשנת 1995 נמצאו ברוב של 20% בתחלואה לעומת הגברים, הפנימו אותן ושינו את התנהגותן. בעקבות זאת חל היפוך בנתונים וכיום הגברים 'מובילים' בתחלואה בשיעור של כ-20%. בשנים האחרונות גם הגברים התחילו להבין את הצורך בנקיטת אמצעי זהירות, וזה מה שמסביר את הירידה הכללית במגמה", אמר ד"ר מיכה ברחנא, מנהל רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, שהציג את ממצאי המחקר שערך.

 

כ-20 אלף איש בישראל לוקים מדי שנה בסרטן העור. כ-900 מתוכם לוקים בסרטן מסוג מלנומה, הנחשב לבר-ריפוי באופן כמעט מושלם באמצעות הליך כירורגי וללא טיפולים כימותרפיים. עם זאת, 10% מתוך חולים אלו נפטרים מדי שנה, בעיקר בשל איתור מאוחר מדי של המחלה.

 

בקבוצת הסיכון העיקרית למחלה, לדברי ד"ר ניר נתנזון, מנהל המרפאה לתיעוד ומעקב בבית-החולים "שיבא", נמצאים בעלי עור ושיער בהיר וכן בעלי נמשים, נקודות חן ושומות, ומי שבן-משפחתו חלה בסרטן עור. כן נמצאים בקבוצה זו כאלה הנחשפים רבות לשמש בעיקר בשעות קרינת השיא או נחשפו בילדותם ועורם נצרב. גם אנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש או עברו בעבר השתלות איברים ומטופלים בתכשירים המדכאים את מערכת החיסון.

 

לכל אלו ממליצה האגודה להימנע ככל הניתן מחשיפה ישירה לקרינת השמש, זאת תוך נקיטת אמצעי זהירות כגון חבישת כיסוי ראש, ביגוד מתאים, משקפי שמש, שהייה בצל וכן הקפדה על מריחת קרמים מסנני קרינה בעלי מקדם הגנה 15 ומעלה. כן יש להימנע משהיה תחת השמש הקופחת בשעות השיא, שהן בין 10 בבוקר ל-4 אחר הצהריים.

 

בשבוע הבא, בין התאריכים 26 ביוני ל-1 ביולי, יערכו קופות החולים, האיגוד הישראלי לרפואת עור והאיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, בדיקות עור חינם לכלל הציבור. המעוניינים להיבדק יוכלו להגיע לכל אחת מ-400 תחנות הבדיקה שייפתחו ברחבי הארץ, ללא קשר לקופה בה הם חברים. את הרשימה המלאה של תחנות הבדיקה ניתן למצוא באתר האגודה למלחמה בסרטן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ניפר פוסטר
להימנע מחשיפה ישירה לשמש
צילום: ג'ניפר פוסטר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים