שתף קטע נבחר

מחקר: הגלולה תוריד לך את החשק המיני

מחקר חדש: נטילת גלולות למניעת הריון, עלולה להוביל לאובדן תמידי של הדחף המיני. חוקרים אחרים מסתייגים: המחקר נערך בקרב מספר קטן של נשים ולא נלקחו בחשבון גורמים נוספים

נטילת גלולות למניעת הריון עלולה להוביל לאובדן תמידי של הדחף המיני. כך עולה מתוצאותיו של מחקר שהוצג במפגש האגודה האמריקנית של אנדוקרינולוגים קליניים. אובדן הדחף המיני (הליבידו) עלול להתרחש כתופעת לוואי של נטילת גלולות למניעת הריון בחלק מהנשים, אולם על פי המחקר האחרון ההשפעה עלולה להיות ארוכת-טווח או

אפילו תמידית.

 

החוקרים בחנו 125 נשים צעירות שהגיעו לקבל טיפול במרפאה המטפלת בבעיות בתיפקוד המיני. נמצא כי 62 מהן נוטלות גלולות למניעת הריון. 40 מהן נטלו אותן בעבר, ו-23 מהן מעולם לא השתמשו בגלולות. החוקרים התבססו על בדיקת כמות ההורמון הזכרי, הטסטוסטרון להערכת הדחף המיני בנשים. הורמון זה שולט ביצר המיני גם אצל נשים וגם אצל גברים.

 

החוקרים מדדו את רמות החלבון הקושר הורמוני מין (SHBG). הורמון זה חוסם את השפעת הטסטוסטרון ולכן מפחית את הליבידו. הבדיקות נערכו פעם בשלושה חודשים במהלך השנה, ונמצאו גבוהות פי שבעה בקרב נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון. הרמות פחתו בקרב נשים שפסקו ליטול את הגלולות, אך נותרו גבוהות פי שלושה עד ארבעה בהשוואה לרמות שנמדדו בקרב נשים ללא היסטוריה של שימוש בגלולות למניעת הריון.

 

"הקשר בין גלולות למניעת הריון וירידה בחשק המיני ידוע אך אין מדובר בתופעה שכיחה במיוחד", אומר ד"ר ירון בוקר, "רובן המוחלט מתוך מליוני נשים בעולם הנוטלות גלולות, אינו סובל מהפרעות בתפקוד המיני. המחקר המצוטט בדק קבוצת נשים קטנה יחסית ולכן לא ניתן לקבוע משמעות סטטיסטית מובהקת מספיקה לירידה בחשק המיני. לא ברור הקשר הישיר בין רמות ההורמונים לירידה בתפקוד המיני, כיוון שרמת ההורמונים היא רק גורם אחד מתוך רבים המשפיעים על החשק המיני.

 

"קשה להתייחס למסקנה של ההשפעה לטווח הארוך, ממחקר שנערך במשך מספר חודשים. לכן יש להתייחס לנתונים בכבוד אך גם בחשדנות, עד שמחקרים נוספים גדולים יותר יאשרו או ידחו את הנתונים הנוכחיים".

 

בתגובה למחקר, אמר דובר של הארגון לתכנון המשפחה בבריטניה כי יש להיזהר בניתוח הממצאים שכן קשה לקבוע באופן כמותי את עוצמת הדחף המיני בבני אדם, הנבדל בין גברים לנשים ועשוי להיות מושפע ממגוון גורמים הקשורים לסגנון חיים. לטענתו, המחקר לא כלל בדיקה של אף אחד מגורמים אלה.

 

ד"ר ליאורה אברמוב, מנהלת המרפא לתפקוד מיני בבית חולים 'ליס' ליולדות, אמרה שהמחקר התבצע על מספר מצומצם של נבדקות, במשך ארבעה חודשים בלבד, ולכן לא ניתן להסיק מכך על פגיעה בדחף המיני לכל החיים. עוד אמרה ד"ר אברמוב שהפגיעה בחשק המיני מתרחש בנשים באחוזים בודדים בלבד. לעתים ממליצים אז לשנות את סוג הגלולות, ואם זה לא עוזר ממליצים על הפסקה בשימוש גלולות, וברוב המקרים זה פותר את הבעיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלולה. ביי-ביי סקס?
צילום: סי די בנק
לאתר הבריאות MIOK, לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים