שתף קטע נבחר

מחיקת החובות תועיל לאפריקה?

בלי רפורמות שלטוניות, היא רק מייצרת שחיתות ומעמיקה את העוני

בשוך המנגינה וההצגה של מופע הלייב 8, הכלכלנים עדיין מתלבטים בשאלה מעיקה: האם מחיקת החובות של מדינות אפריקה העניות אכן תועיל להן? המחקרים שנעשו עד כה בעולם השלישי נתנו לשאלה זו תשובה חד-משמעית: מחיקת החובות מועילה למדינה ענייה רק כאשר היא מלווה ברפורמות כלכליות מעמיקות. בלי הרפורמות, מחיקת החובות מייצרת שחיתות ומעמיקה את העוני.

 

פרופ' וויליאם איסטרלי, בעבר מבכירי הכלכלנים של הבנק העולמי וכיום פרופסור לכלכלה באוניברסיטת ניו-יורק, בדק את הביצועים של 41 מדיניות המסווגות כעניות ביותר וזכאיות למחיקת חובותיהן החיצוניים; את רוב הכסף, אגב, חייבות מדינות אלו לא לממשלות העולם הראשון העשיר, אלא למוסדות הסיוע הבינלאומיים השונים. ואלה ממצאיו:

 

בשנים 1989 עד 1999 כבר נמחקו חובות חיצוניים של קבוצת המדינות העניות בהיקף כספי כולל של כ-40 מיליארד דולר. אף על פי כן, רמת החיים לנפש במדינות אלו ירדה בשיעורים חדים ומצבן הכלכלי הכולל הידרדר. "שני עשורים של מחיקת חובות לא מנעו צמיחה שלילית במדינות העניות ביותר", כותב אסטרלי.

 

המדינות שחובותיהן נמחקו מיהרו לקחת חובות חדשים. כותב איסטרלי: ממשלות בלתי-אחראיות ומושחתות במדינות העניות מחלקות את ה"רווח" ממחיקת החוב בין המקורבים לצלחת, משתמשות בו כאמצעי לביסוס השלטון הלא-יעיל והחצי-רודני ומיד שועטות לשוקי ההון לקחת חובות חדשים ולמשכן מחדש את העתיד על חשבון ההווה.

 

"מחיקת חובות", כותב ווילאם איסטרלי, "תחטיא את מטרתה כשתוענק למדינות עניות שבהן לא יתחלפו הממשלים האחראיים להידרדרות. כדוגמה הוא משווה בין חוף השנהב להודו. לחוף השנהב שבאפריקה הייתה פעם רמת חיים כמו להודו; מאז נמחקו חובותיה פעם אחר פעם אחר פעם, בלא שום תועלת לעם הסובל. היא עדיין אחת המדינות העניות והמפגרות. הודו לעומתה לא זכתה באף מחיקת חובות, אבל היא החליפה משטר, שינתה מן היסוד את מדיניותה הכלכלית וכעת צומחת ונחשבת לנמר אסיאתי חדש.

 

את פרופ' וויליאם אסטרלי הביא לבנק העולמי פרופ' מיכאל ברונו המנוח, ובחלקים רבים מן הספר מוזכרת תרומתו של ברונו למחקר על המדיניות העניות וצמיחתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכסף מגיע למי שקרוב לצלחת: פליטים בליבריה
צילום: איי פי
מומלצים