שתף קטע נבחר

נשירה והתקרחות: למה זה קורה ואיך נעצור את זה

כל מה שצריך לדעת על נשירת שיער: ממה זה נגרם? איך יודעים אם מדובר בנשירה קלה או בהתקרחות? האם זה קשור לאכילה? לגנטיקה? והכי חשוב - האם יש מה לעשות כדי שהראש לא יבריק? (יש!)

  • האם קרחת היא תופעה שכיחה?

מאוד. 80 אחוז מהגברים יחוו נשירת שיער במהלך חייהם וכך גם 40 אחוז מהנשים. אחד מכל ארבעה גברים מתחיל לאבד שיער בתחילת שנות ה-20 לחייו. בגיל 40, החוויה הזאת עוברת על אחד מכל שני גברים. הגילאים שבהם מתחילה התקרחות אצל גברים הם בטווח 40-18. אצל נשים התופעה מתחילה בשנות הארבעים לחייהן.

 

  • איך זה נראה?

ההתקרחות הגברית הטיפוסית נראית כהידללות של השיער בחלקה העליון של הקרקפת, וליד הרקות (במפרצים). ההתקרחות הנשית הנפוצה נראית כדלילות מפוזרת של השיער. אצל נשים אין התקרחות מלאה או מפרצים.

 

  • איך מרגישים?

אובדן של שיער יכול להיות מלווה בירידת הביטחון העצמי והדימוי העצמי, ולפעמים גם בתחושת חוסר אונים. נשים הרבה פעמים סובלות מתופעות אלה יותר.

 

  • איך אני יודע/ת שיש לי נשירת שיער?

אין צורך בבדיקות, מספיק להסתכל על צורת הקרקפת. ישנם סולמות מיוחדים שהומצאו כדי לסווג את מידת ההתקרחות. בדרך כלל שמים לב לנשירת שיער בזמן המקלחת או סירוק הראש. אחת הבדיקות שניתן לבצע כדי לבדוק אם אתם סובלים מנשירת שיער משמעותית היא בדיקת "משיכת השיער": מושכים קווצת שיער (לא חזק מדי, לא לתלוש) - אם בין האצבעות אתם מוצאים יותר מארבע-חמש שערות, מדובר בנשירה רצינית. בדיקה נוספת שניתן לבצע היא להסתכל על הכרית כשקמים בבוקר. אם מוצאים שם יותר משמונה שערות, מדובר גם כן בנשירה רצינית.

 

  • מה הסיבות?

אצל גברים הסיבה היא לרוב מצב הקרוי אלופציה אנדרוגנית (Androgenetic Alopecia) - זו בעצם ההתקרחות הגברית הטיפוסית. התקרחות זו מקורה בתורשה והורמונים. התורשה יכולה להגיע גם מצד האמא וגם מצד האבא, ולפעמים היא אף מדלגת דור. ההתקרחות הזו נגרמת, ככל הנראה, מרגישות (שמקורה גנטי) להורמון שנקרא דהידרוטסטוסטרון, שהוא נגזרת של ההורמון הגברי טסטוסטרון.

 

  • איך זה קורה?

זה תהליך כימי שבו אנזים שנקרא Reductase-Alpha-5 הופך את ההורמון הגברי טסטוסטרון לדהידרוטסטוסטרון, שמניע את ההתקרחות. למה חשוב לי לדעת את זה? כי בהמשך נדבר על תרופה יעילה שפועלת בדיוק על התהליך הזה.

 

  • יש עוד סיבות להתקרחות?

כן. אלופציה אראטה (Alopecia Areata) היא סיבה נדירה הגורמת להתקרחות חמורה במיוחד. מדובר כנראה במחלה אוטו-אימונית, שבה הגוף מזהה את השיער כחומר זר, תוקף אותו וכך נגרמת הנשירה.

 

אצל נשים נשירת השיער יכולה להיגרם גם מסיבה גנטית וגם מסיבות אחרות. אם הסיבה היא גנטית, מדובר למעשה גם באלופציה אנדרוגנית (הזהה להתקרחות הגברית בשם זה). גם כאן התורשה יכולה להגיע גם מצד האמא וגם מצד האבא. וגם כאן, לפעמים היא מדלגת דור. אצל נשים בגיל המעבר, חלה ירידה ברמת ההורמון הנשי אסטרוגן, ואז באה לידי ביטוי הרגישות הגנטית להורמון דהידרוטסטוסטרון (אמנם הוא נגזרת של הורמון המין הגברי טסטוסטרון, אך הוא נמצא גם בנשים בכמויות קטנות).

 

אצל נשים יכולות להיות גם סיבות הפיכות להתקרחות:

  1. דיאטה חריפה
  2. הריון
  3. חוסר איזון של בלוטת התריס
  4. חוסר ברזל
  5. לחצים נפשיים
  6. תגובות לתרופות או לטיפולים כימותרפיים
  7. שינויי מזג אויר, במיוחד בסתיו ובחורף

 

  • האם זה קשור למה שאני אוכל/ת?

אם עשית דיאטה חריפה, נשירת שיער היא תופעה נלווית. גם מחסור חמור בברזל עלול לגרום לנשירת שיער.

 

  • באיזה מזונות יש הרבה ברזל, אם אני רוצה להחזיר לעצמי את הברזל?

בעלים ירוקים, באגוזים ובזרעים, בדגנים מלאים, בקטניות, בירקות ירוקים, בפירות יבשים, בזיתים שחורים, בשוקולד (במיוחד מריר), בבשר, במיוחד בכבדים.

 

  • האם נשירת שיער קשורה למצב רוח שלי?

במצבי לחץ נפשי תיתכן נשירת שיער מוגברת. אם הסיבה הפיכה, ברגע שמטפלים בגורם, המצב יחזור לקדמותו. אם מדובר באלופציה אנדרוגנית, מדובר בתהליך שיימשך, וללא טיפול אף יחמיר בעוצמתו.

 

  • יש טיפול?

כן. כיום נמצאים מספר תכשירים המטפלים בהתקרחות. יש שתי סוגי תרופות, ובנוסף יש פתרונות אחרים, כמו השתלת שיער ואיפורים קוסמטיים. התכשיר היעיל ביותר נקרא פרופסיה (Finasteride). הוא ניתן לגברים בלבד, נלקח בצורת טבליות, ודורש מרשם רופא. התכשיר בולם את פעילות האנזים Reductase-Alpha-5, ועל ידי כך מונע את היווצרות ההורמון דהידרוטסטוסטרון.

 

מחקרים מדעיים שפורסמו מעלים, כי לאחר 24 חודשים של טיפול יומיומי עם פרופסיה, ב-83 אחוזים מהגברים נמצאה עצירה של הנשירה, ואילו בקרב 66 אחוזים הייתה צמיחה מחודשת ברמה שניכרת לעין. תופעת הלוואי העיקרית של התרופה היא ירידה בחשק המיני, אך תופעה זו דווחה רק אצל שני אחוזים מהמטופלים, והיא חולפת עם הפסקת השימוש. תהליך צמיחת השיער הוא איטי ולוקח כמה חודשים, ולכן ניתן לשים לב לשינוי רק מספר חודשים לאחר תחילת הטיפול. בהפסקת הטיפול קיימת סבירות גבוהה לאבד בחזרה את השיער שצמח, בתוך שנה.

 

מינוקסי (Minoxidil) היא תמיסה לשימוש חיצוני, הנמכרת בשני ריכוזים - של שני אחוזים ושל חמישה אחוזים. החומר נמכר ללא מרשם רופא, ומיועד להצמיח שיער באזורים מקריחים. התכשיר מיועד גם לגברים וגם לנשים. הריכוז בן חמשת האחוזים מיועד רק לגברים. הריכוז בן שני האחוזים טוב גם לנשים. המחיר הממוצע לשימוש חודשי בתרופה

הוא 180 שקלים.

 

  • מה עם השתלת שיער?

רצוי שלמועמד להשתלה יהיה הרבה שיער בעורף הראש על מנת שניתן יהיה לקחת משם מספיק שיער ועדיין יהיה אפשר להסתיר זאת. רצוי שההתקרחות תהיה בעיקר בחזית הראש ולא שיער דליל בכל הראש, כפי שקורה בדרך-כלל בהתקרחות נשית. יש גם פתרונות קוסמטיים אחרים, כמו פיאות ושזירת שיער.

 

  • איזה רופא מטפל בעניינים כאלו?

רופא משפחה מספיק, אבל אם רוצים, אפשר לפנות ישר לרופא עור. רוב הסיכויים שתשמעו שם בדיוק את הדברים שקראתם כאן.

 

ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת משפחה בקבוצת שירותי בריאות כללית ומנחת הפורום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
נשירת שיער. 80% מהגברים יחוו
צילום: גבי מנשה
לאתר הבריאות MIOK, לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים