שתף קטע נבחר

תל-אביב זולה ממוסקבה?

תלוי למי - או: מה קרה לאנגלית שלכם?

השבועון הכלכלי הבריטי "אקונומיסט" הביא השבוע את תוצאותיו של סקר על יוקר מחייה יחסי ביותר ממאה ערים בעולם. התקשורת הישראלית חדת-העין מיד התלבשה על הלוח ההשוואתי שפורסם בעיתון, ודיווחה בשמחה ש"יוקר המחייה בתל-אביב נמוך בכ-10% מזה של ניו-יורק ומוסקבה". ועוד דווח בעיתונים שלנו, כציטוט מה"אקונומיסט", ש"החיים בתל-אביב יקרים כמעט כמו בוורשה". הייתכן? לחיות במוסקבה יקר כמו בניו-יורק? ולחיות בוורשה יקר כמו בתל-אביב? כמובן שלא. זהו קשקוש גמור: התקשורת הישראלית ציטטה את "אקונומיסט" בצורה שגויה, שגויה מאוד.

 

ואלו הן העובדות: ההשוואה של ה"אקונומיסט" מתייחסת אך ורק ליוקר החיים של מנהלים בחברות בינלאומיות הנשלחים לכמה חודשי עבודה בעיר זרה (ובאנגלית עסקית: expatriates) . עבור "מנהלים זרים" אלו מרכיבים סל קניות מיוחד, הכולל השכרת דירה ייצוגית במקום מרכזי בעיר, השכרת רכב, ארוחות קבועות במסעדות יוקרה, חבילת תקשורת בינלאומית, ביגוד מיובא וממותג ועוד. אנשי מחלקת המחקר של "אקונומיסט" פונים אז לחברות סקרים בכל אחת מהערים הכלולות בהשוואה ומקבלים את העלות בדולרים של "סל צריכה למנהל זר" בעיר זרה. זה הבסיס לדירוג.

 

אין כמובן כל דמיון בין הוצאות הקיום של מנהל אמריקני, המתגורר במוסקבה בשליחות החברה שלו, לבין הוצאות הקיום של תושב מוסקבה, אזרח רוסיה, המשתכר שכר רוסי, קונה תוצרת רוסית ונוסע בתחתית רוסית. כפי שאין קשר בין יוקר המחיה של תושב תל-אביבי מקורי לבין יוקר המחייה בפניו עומד מנהל סניף תל-אביבי של חברת היי-טק מעמק הסיליקון.

 

רק בשביל ה-expatriate הבינלאומי, יוקר החיים בתל-אביב נמוך מיוקר החיים במוסקבה וזו האחרונה יקרה בשבילו כמו ניו-יורק. המידע הזה חשוב, כאמור, למנהל בחברה רב-לאומיות הנשלח מדי פעם לנהל עסק בעיר זרה. בשבילנו, אזרחים מן השורה ותיירים מן השורה, ההשוואה של "אקונומיסט" חסרת ערך ועניין.

 

ואני שואל את עצמי: מדוע עיתונים ואתרי אינטרנט "כלכליים" ישראלים, שציטטו את הדירוג של "אקונומיסט" בכותרותיהם, לא טרחו לציין את העובדה שההשוואה מתייחסת אך ורק לסל צריכה של עובד בכיר בשליחות עסקית לעיר זרה? מה קרה לאנגלית שלהם?

 

לבלוג המלא של סבר פלוצקר

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים