שתף קטע נבחר

הדף הפיצוצים בלונדון מורגש היטב באירופה כולה

ברחבי היבשת עצרו היום לשתי דקות דומיה לאות סולידריות עם אבלם של הלונדונים. ראש עיירת לונדון קרא לתושביו "לעמוד בפני אלה הרוצים לשנות את אופיה של החברה שלנו". אבל בליבם של אירופים רבים מנקר החשש שמא הם הבאים בתור. צרפת מחזירה את ביקורת הגבולות ופורשת אלפי שוטרים בחגיגות יום הבסטיליה. מאוחדים בדאגה

שבוע ימים אחרי הפיגועים בלונדון, ציינה היום (יום ה') לונדון ואירופה כולה את התאריך בשתי דקות דומיה.

 

מיליוני אנשים ברחבי היבשת הצטרפו למיליוני לונדונים ותיירים, בני כל הדתות, שעצרו את החיים בעיר מלכת ב-12 בצהריים. המוניות, האוטובוסים והרכבות עצרו את תנועתם, בנמלי התעופה של לונדון עוכבו ההמראות והנחיתות, בטלוויזיה הראו את התמונות הקשות של לפני שבוע ומיליוני התושבים בעיר נענו לקריאה ועמדו מחוץ למשרדיהם, חנויותיהם ובתיהם והרכינו ראש. 

 

"לונדון תזכור את כל אלה שמתו בשבוע שעבר ותפגין את הנחישות שלה לעמוד בפני אלה הרוצים לשנות את אופיה של העיר באמצעות טרור", אמר ראש העיר, קן ליבינגסטון. "לונדון לא תזוז מהמטרה שלה לבנות חברה פתוחה, סובלנית ומגוונת, ותראה לעולם את העתיד".

 

צילום: רויטרס

גם בלידס, העיר ממנה באו רוב המחבלים שביצעו את הפיגועים, התכנסו מאות לעצרת זיכרון. "אנו מגנים את הטרוריסטים האלה ומה שהם עשו", אמר מוניר שאה, אימאם במסגד מרכזי בלידס. "אנו מסרבים לקרוא להם מוסלמים. הם אינם מוסלמים. האיסלם אינו מסכים להטיף להרג של חפים מפשע".

 

אך מעבר להפגנת הסולידריות עם האבל הבריטי, באירופה כולה חשים את ההדף שגרמו הפיצוצים בלונדון. החשש מפיגועים נוספים והדאגה מפני קיומם של תאי טרור בקרב אוכלוסיית המהגרים הגדולה, הובילה את שרי הפנים של האיחוד להתכנס לדיון חירום בבריסל.  

 

לאחר הדיון הודיע שר הפנים הצרפתי כי הורה להגביר את אמצעי הביטחון בגבולות המדינה, ולהכניס לתוקף תקנות חירום המגבילות את אמנת הגבולות הפתוחים של האיחוד ומאפשרות כניסה חופשית לצרפת.

 

התקנות, שהופעלו עד כה רק בעת בחירות או אירועי ספורט גדולים, מאפשרות להחזיר לפעילות את נקודות ביקורת הגבולות בין צרפת לשכנותיה. נקודות אלה היו במשך שנים נטושות ואיפשרו לכל אדם להיכנס לצרפת ללא עצירה.

 

"אם לא נורה על הגברת האבטחה בגבולות אחרי שיותר מ-50 בני אדם נרצחים בלונדון, אני לא יודע מתי נורה על כך", אמר ניקולא סרקוזי. "אני לא יכול להתעלם מזה אחרי ניו יורק, מדריד ולונדון. אני לא יודע מי תהיה הבאה בתור ברשימה אבל אני יודע שחובה עלינו להיות מוכנים ולא להשאיר דבר ליד המקרה".

 

שיראק: אף מדינה אינה בטוחה מפני הטרור

 

ובינתיים בפאריז מורגשת נוכחות משטרתית גדולה במיוחד לרגל חגיגות יום הבסטיליה והמצעד המסורתי היום. כ-5,000 שוטרים נפרשו בשדרות שאנז אליזה, צלפים התמקמו על הגגות, החוגגים התבקשו לעבור דרך גלאי מתכות ובכניסות למטרו הוצבו מצלמות אבטחה.

 

הנשיא ז'אק שיראק קרא לתושבים להיות עירניים נוכח המצב המתוח. "לטרורירסטים יש מנטליות שונה", אמר שיראק בראיונות לרשתות הטלוויזיה בצרפת והוסיף: "אין אף מדינה בעולם שבטוחה מפני הטרור, ובכלל זה גם צרפת". השמירה עליו הוגברה גם היא, בין היתר לאחר שלפני שלוש שנים היה ניסיון להתנקש בחייו במהלך המצעד. 

 

בדיון בבריסל סיכמו שרי הפנים האירופים על נקיטת צעדים למאבק בטרור, שרובם גובשו כבר אחרי הפיגוע במדריד אשתקד. בין ההצעות - הנחיה לחברות המחשבים והטלפונים הסלולרים באירופה להעביר לשמור נתונים של שיחות ומסרונים למשך שנה לפחות, ולהעביר אותן לרשויות החוק על פי צו.

 

כמו כן נדונה האפשרות של מאגר טביעות אצבע של מבקשי אשרות כניסה למדינות האיחוד. הצעדים הללו מצטרפים ליוזמה של בריטניה, איטליה, צרפת, גרמניה וספרד לשיתוף פעולה רחב יותר בנושא גירוש מהגרים בלתי חוקיים.

 

גם באיטליה חוששים מאוד שהם "הבאים בתור" בשל תמיכתה הנחרצת של הממשלה ושיגור החיילים לעיראק. משטרת איטליה פשטה בימים האחרונים על קהילות מוסלמיות ותישאלה 174 חשודים בפעילות טרור והשתייכות לארגונים קיצונים. כמחצית מהחשודים שוחררו מאוחר יותר. שר הפנים אמר שהטרור "נוקש על דלתה של איטליה".

 

בית משפט באיטליה גזר אתמול עונש מאסר על שני אזרחים מרוקנים שהורשעו בהשתייכות לתא שתיכנן פיגוע ברכבת התחתית במילאנו ונגד קתדרלה בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מרכינים ראש בלונדון
צילום: איי פי
עומדים דום במדריד
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
אם לא לסגור את הגבול עכשיו, אז מתי. סרקוזי
צילום: רויטרס
מומלצים