שתף קטע נבחר
 

איך מגישים עזרה ראשונה לפעוטות ולילדים

מה עושים אם חלילה הילד נכווה? איך מטפלים בדימום מהאף? ולמה אסור להזיז איבר נקוע? כללים בסיסיים בהגשת עזרה ראשונה

מחלקת ההדרכה של מגן דוד אדום והמחלקה לחינוך ולקידום הבריאות במשרד הבריאות נותנות הנחיות בסיסיות לטיפול בילדים ובפעוטות:

 

חתכים

 

במקרה של חתך קל, רחצו את המקום במים זורמים ואחר כך חבשו אותו בתחבושת יבשה וסטרילית. אם החתך עמוק, שימו תחבושת והדקו בחוזקה; הרימו את האיבר הפצוע לעצירת הדימום; חבשו את המקום בלי

להשתמש ביוד, בחומרים מחטאים ובמשחות ופנו לייעוץ רפואי.

 

דקירות

 

חבשו בתחבושת סטרילית. אם יש גוף זר, אל תוציאו אותו. פנו מיד למתקן רפואי והביאו איתכם פנקס חיסונים.

 

כוויות 

 

כווייה בשטח מוגבל: אם היא נגרמה מחום, שטפו את האיבר הפגוע במים קרים או שימו רטיות קרות על האזור, להקלת הכאב. אל תפוצצו שלפוחיות. לחבישת חירום השתמשו בחומר שלא נדבק לעור (כגון סדין נקי ורטוב). כוויות בכל גודל שהוא – בעיקר בפנים, בידיים, ברגליים ובאיבר המין – חבשו והרטיבו, ופנו בהקדם לרופא. 

 

כוויות נרחבות: החזיקו את הנפגע במצב שכיבה והסירו בגדים מהאזור הפגוע. אם הם לא יורדים בקלות, השאירו אותם במקומם. חבשו בחומר שלא נדבק לעור. אל תשתמשו במשחות, בשמנים, באבקות וכדומה. הביאו את הנפגע מיד לבית חולים או למתקן רפואי. בכל פגיעה בעור יש לשקול מתן חיסון נגד צפדת, לכן הביאו פנקס חיסונים.

 

קטיעה של קצות אצבעות או קטעי עור

 

חבשו את אזור הקטיעה בחבישה נקייה. אספו את האיבר הקטוע (או קטע העור) ועטפו אותו בחבישה נקייה, והביאו מיד לבית החולים עם הנפגע. הימנעו ממגע ישיר של האיבר הקטוע עם קרח.

 

מכת חשמל

 

ראשית, נתקו את מקור זרם החשמל או הרחיקו ממנו את הנפגע בעזרת חומר מבודד (עץ, גומי), אל תעשו את זה בידיים חשופות. ייתכן שהנפגע זקוק להחייאה. הביאו אותו לבדיקה רפואית.

 

שבר

 

הסימנים לשבר הם כאבים ושינוי צורה. בכל חשד לשבר אל תזיזו את הנפגע ללא קיבוע נכון. כשקיים חשש לשבר בגב או בצוואר, אל תזיזו את הנפגע כלל וחכו לסיוע רפואי מחשש לשיתוק.

 

נקע (פריקה)

 

כשיש הפרעה בתנועת המפרק או נפיחות באזור הפגוע, מנעו תזוזה של האיבר הפגוע ושימו רטיות קרות. אם הכאב מתחזק ו/או מופיעה נפיחות באזור הפגוע, היוועצו ברופא.

 

פגיעות שיניים

 

במקרה של נפילת שן כתוצאה ממכה חפשו את השן. אם היא מלוכלכת, שטפו אותה בעדינות במים זורמים, החזירו אותה למקומה בחניכיים בעדינות והחזיקו אותה שם. אם אין אפשרות לעשות את זה, שמרו את השן בחלב/במים קרים עד ההגעה לרופא שיניים, בתוך חצי שעה לכל היותר.

 

שן שבורה: מצאו את החלק השבור, רק אם אפשר לעשות את זה במהירות. פנו מיד לרופא שיניים.

 

פגיעות עיניים

 

במקרה של חדירת חומר מגרה לעין: החזיקו את העפעף פתוח ושטפו את העין במים זורמים (בזרם חלש) במשך כ-10 דקות. במקרה של פגיעה כסו את העין הפגועה בחבישה סטרילית (ללא לחץ). אל תאפשרו לנפגע לשפשף את העין ואל תשתמשו בטיפות עיניים כלשהן. פנו לרופא להמשך טיפול.

 

פגיעת ראש

 

השכיבו את הנפגע על גבו ופנו לייעוץ רפואי. קחו אותו מיד לרופא אם: הילד איבד את ההכרה בעת הפגיעה או אחריה; הילד לא איבד את ההכרה אך נרדם, ואתם לא יכולים להעיר אותו בקלות; הוא הקיא כמה פעמים; מופיע שיתוק חלקי; כאב הראש נמשך ללא הפוגה; טשטוש ההכרה נמשך אחרי הפגיעה; החיוורון בפנים לא חולף במהירות; יש דימום חיצוני ונפיחות רבה.

 

דימום מהאף

 

השכיבו את הנפגע ולחצו על צידי אפו באגודל ובאצבע במשך 5-10 דקות. אם הדימום נמשך, פנו למתקן רפואי.

 

עילפון

 

השכיבו את הנפגע על גבו כשרגליו מוגבהות במקצת, שחררו את הבגדים סביב צווארו, סובבו את ראשו לצידו וודאו שפיו נקי. אל תתנו לו לשתות ולאכול. כסו את גופו לשמירה על החום. הזעיקו עזרה רפואית אם הילד לא מתעורר בתוך דקה-שתיים.

 

התכווצויות מחום

 

השכיבו את הנפגע על צידו כשראשו מוטה כלפי מטה. אל תתנו לו לשתות ולאכול. אפשר להשתמש ברטיות קרות. שטפו את הילד בספוג עם מים פושרים. בכל מקרה של התכווצויות, בעיקר כתוצאה מחום גבוה, פנו לרופא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קודם טפלו לפי ההנחיות, ואז פנו לייעוץ רפואי
מומלצים