שתף קטע נבחר

הצעה לחוסמות הכביש: מעשיהו - או קיבוץ

שירות המבחן הציע לחוסמות כביש בנות 13 עד 16: מעבר לקיבוץ דתי - גם במחיר של פשרה על הצרכים הדתיים - או שהייה במעצר עד תום ההליכים. מעצר בית לא עומד על הפרק בגלל החשש כי הבנות ימשיכו את המחאה גם מהבית. ההורים ההמומים סירבו: "חשבנו שה'חינוך מחדש' בקיבוץ נגמר בשנות ה-50, אולי תשלחו אותן לסוריה?"

לא מעט גבות הורמו כאשר גורם בכיר בפרקליטות העלה את האפשרות שילדים חוסמי כבישים, שהוריהם לא פועלים לשחררם מן המעצר, יוצאו מחזקתם. אתמול (יום ד') הועלה הרעיון - בינתיים בגדר הצעה וולנטרית של שירות המבחן - בפני שלוש נערות, שלקחו חלק בחסימת כביש.

 

מעצרן של שלוש נערות בנות 13, 14 ו-16 הוארך לא מכבר עד תום ההליכים. ההורים ביקשו לשחרר את הבנות למעצר בית אך הפרקליטות סירבה. ואז העלתה קצינת המבחן את ההצעה המפתיעה: להעביר אותן לקיבוץ.

 

"אנחנו השתוללנו", סיפר ל-ynet משה, אביה של הנערה בת ה-14 (בשל היותה קטינה שמה שמור במערכת). "חשבנו שה'חינוך מחדש' בקיבוץ נגמר בשנות החמישים". לאור תגובת ההורים הקשה, מספר משה כי בפרקליטות מיהרו להבהיר להם כי הקיבוץ אליו יישלחו הנערות יהיה דתי. גם זה לא הרגיע את ההורים ולא שיכנע את הנערות עצמן.

 

את סירובן לקבל את הצעת הפרקליטות נימקו הבנות במרחק הרב מהמשפחות, המתגוררות כולן בשומרון, ובעיקר בקושי שיהיה להן לשמור בקיבוץ על כשרות וצניעות. ההורים לא היו מוכנים בכלל לשמוע על האפשרות שבנותיהן יורחקו לקיבוץ דתי, ולכן גם לא ירדו לעומקם של דברים, ולא ביקשו לברר כיצד בדיוק מבקשת המדינה לדאוג לבנותיהן בקיבוץ הדתי. אך מה שהדהים אותם יותר מכל היו הדברים שנאמרו להם רק בהמשך. 

 

לדברי האב, נאמר להם כי הבנות צריכות לבחור בין להיות בכלא מעשיהו לבין הקיבוץ גם אם מבחינתן הן צריכות להפעיל קצת יותר שיקול דעת ואחריות לגבי הצרכים הדתיים שלהן. "במלים פשוטות", מסביר משה האב, "מה שנציגת מדינת ישראל של 2005 אומרת לילדה בת 13, זה שעל מנת לצאת מכלא מעשיהו, היא תצטרך כנראה להתפשר על הרמה הדתית שלה".

 

אבל זה עוד לא הכל: "הנה שיטת המדינה לסתימת פיות", ממשיך משה. לטענתו, הנימוק מדוע לא ניתן לשחרר את הנערות היה בין היתר הצהרות שישמיעו וסיפורים שיספרו - אם זה מתוך הבית או מחוצה לו - ויכולים להשפיע על אנשים אחרים. לדברי משה, נאמר להם עוד כי מסוכנותן של הבנות קיימת, גם אם הן נמצאות בתוך הבית.

 

"אני שואל את עצמי", מסכם האב, "מה הם בעצם רוצים פה? איך בדיוק מתכוונים לסתום להן את הפה? לשלוח אותן לסוריה? להרוג אותן? הרי הם עצמם מציעים לשחרר אותן לקיבוץ דתי, שם אין אנשים שיוצאים להפגנות? אנשים מהגליל ומחיפה לא עשו זאת?"

 

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, אומר כי "אם מדובר במקרה של בנות שנעצרו לראשונה ולא הפרו בעבר את תנאי שחרורן, אין סיבה שלא להסתפק במעצר בית, אך גם כשמדובר בעבירות חמורות יותר, בית המשפט הרבה פעמים מסתפק בחלופה של מעצר בית ונותן לקטינים ולמשפחות צ'אנס, כדי שיוכלו לעמוד בהתחייבות. לא שמעתי על כך שמעצר בית ביישוב מסויים לא יכול להתקיים בגלל האווירה הקיימת בו. אין סיבה בעולם שעל רקע אידיאולוגי יגידו שהבית שלך לא טוב למעצר בית".

 

לדברי קדמן, "בסופו של דבר אם לא תהיה דרך אחרת, עדיפה מסגרת פתוחה מאשר יום נוסף במעצר אמיתי. זה לא מקום בשביל קטינים. מעשיהו איננו קייטנה, מעצר וכלא אינם מחנה קיץ. זה לא מקום לקטינים. אם יש מחשבה יצירתית למנוע את המעצר זה מבורך".

 

עידו נחום, דובר משרד הרווחה, אמר בתגובה כי ההצעה באה לאחר ש"בדיונים עם קצינת המבחן והסניגור של העצורות אמרנו שהאפשרות הכי טובה היא שהן ישהו במקום אחר אצל מישהו שקרוב להן, או קרוב משפחה שהם יציעו. זאת, מכיוון שבית המשפט קבע כי הן אינן יכולות להיות בביתן. הם לא הציעו ואמרו שאין אפשרות של מקום חלופי אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מסוכנות גם בבית: ילדה במעשיהו
צילום: שאול גולן
צילום: איי פי
מחיפה לא יצאו להפגין? חסימת כביש
צילום: איי פי
מומלצים