שתף קטע נבחר

כ-4,000 מפגינים נותרו ללון בצומת פדויים

המו"מ בין המשטרה לראשי מועצת יש"ע במקום בלימת הצעדה בצומת פדויים הגיע למבוי סתום, לאחר שהשוטרים לא הסכימו לאפשר למפגינים להתקדם לפארק אשכול. בתגובה הודיעו ראשי ההפגנה: "אנחנו לא זזים מפה", והורו למפגינים להתארגן לשינת לילה - גברים לחוד, נשים לחוד. האלוף דן הראל: "הם לא זזים מפה מטר". ובינתיים, סטודנטים מ"התא הכתום" יחד עם פרופסורים מ"החוג לחוסן מדיני וכלכלי" טוענים כי הצליחו להגיע לניסנית בצפון הרצועה

צעדת המפגינים נגד ההתנתקות נבלמה אמש (ד') בצומת פדויים-רנן, כ-2 קילומטר מערבית לאופקים, שבו רוכזו כוחות משטרה רבים. במקום התקיים מו"מ בין המפגינים לבין המשטרה, בו דרשו ראשי יש"ע שיותר להם להמשיך לצעוד עד פארק אשכול הנמצא כ-10 ק"מ מערבית לאופקים, אך המשטרה סירבה להיעתר לבקשתם.

 

בתגובה, הודיע יו"ר מועצת יש"ע בנצי ליברמן: נעשה את הלילה בצומת. ראש המועצה האזורית בנימין פנחס ולרשטיין אמר: "אנחנו לא זזים מפה". המפגינים קיבלו הוראה להתחלק לאזור של גברים ולאזור נשים, על מנת לעשות את הלילה במקום. ראשי יש"ע ביקשו להיפגש עם המפכ"ל משה קראדי - אך טרם קיבלו תשובה. 

 

  

אופקים בכתום:

 

אלוף פיקוד הדרום דן הראל אמר ל-ynet בתום הערכת מצב עם מפקדי הכוחות המשימתיים בשטח שהסתיימה סמוך לשעה 2:15 לפנות בוקר: "הם

צילום: ירון ברנר

לא יזוזו מכאן מטר". בין המשתתפים בהערכת המצב: מפקד המחוז הדרומי אורי בר-לב ומפקדי החטיבות של צה"ל, המסייעים למשטרה במעגלים החיצוניים מסביב לצומת.

 

מקור משטרתי בכיר אמר ל-ynet, אמר שהמשטרה, באישור הדרג הפוליטי, קבעה שצומת פדויים-רנן תהיה הנקודה המערבית ביותר שאליה יורשו להגיע. עם זאת, בשלב זה המשטרה אינה מתכוונת להפעיל כוח כדי לפנות את המפגינים, שחלקם ישנים על הכביש 241.

 

בשעות הקרובות יתקיימו מגעים עם ראשי יש"ע כדי לבחון את המשך הדרך. בין היתר נבחנת הצעתו של ראש עיריית אופקים אבי אסרף, שבמקום ייוותר רק קומץ מפגינים והיתר ישובו לפארק של הקק"ל בעירו.

  

אלפי מפגינים התארגנו לשינה בצומת, על הכביש ולצדיו. חלקם באוהלים, וחלקם בשקי שינה שפרסו במקום. מפגינים אחרים עשו את דרכם חזרה לעבר אופקים, כדי לעשות את הלילה בפארק אופקים.

 

כוחות גדולים של צבא ומשטרה ממשיכים את ההיערכות בצומת, ובינתיים ליברמן, ולרשטיין ומזכ"ל אמנה זאב (זמביש) חבר ממשיכים במו"מ עם המשטרה. 

 

לדברי ליברמן, מארגני הצעדה קיבלו אישור מפארק אשכול לשכן את המפגינים בפארק בלילה, והם התכוונו לעשות את השבת בפארק אשכול, וביום א' לנסות ולהמשיך הלאה.

 

אבי אסרף, ראש עיריית אופקים הנמצא במקום ההתקהלות אמר ל-ynet כי המפגינים הוזמנו לחזור לשדרות: "כל התשתיות עדיין שם, ויאפשרו להם לינה מכובדת", אמר אסרף, "נארח אותם בשמחה ונמשיך להעניק להם את השירותים הראויים". אסרף הוסיף שבבוקר תביא העירייה לצומת סככות רשת, על מנת להצל על המפגינים שייוותרו שם במהלך יום המחר.

  

ובינתיים - מסתננים בשדות לגוש קטיף

 

17 אלף חיילים ושוטרים נפרסו באזור אופקים, כדי למנוע מבאי העצרת להתקדם לכיוון גוש קטיף. אלוף פיקוד הדרום, דן הראל, ומפקד המחוז הדרומי במשטרה, אורי בר-לב, מפקדים על האירוע. נעצרו כ-70 אנשים שניסו להסתנן לרצועה.

 

בעת שהשוטרים והמפגינים ניהלו מו"מ בצומת, נרשמה תנועה ערה של מפגינים שחיפשו את דרכם בשדות אל עבר מעבר כיסופים וגוש קטיף. מאות בני נוער זלגו מהצומת לשדות שמשני צדדיו, אף שסדרני יש"ע תבעו מהם לעצור.

 

סטודנטים חברי ה"תא הכתום", ועמם פרופסורים מ"החוג לחוסן מדיני וכלכלי" טוענים כי הצליחו להגיע לפנות בוקר ליישוב ניסנית בצפון רצועת עזה. הפעילים העריכו את מספר הסטודנטים שבמקום בכ-200.  

 

"מדובר בסטודנטים, אבל גם בפרופסורים בני 75 ומעלה שצעדו במשך שעות כדי להתחבר עם אחיהם הגיבורים ברצועה", אמר אחד הפעילים. עם זאת, הוא סירב לומר מאין יצאו הצועדים, מתי ובאיזו דרך הלכו.

 

כוחות קרקעיים של הצבא והמשטרה, מצוידים בטרקטורונים ורכבי 4 על 4 שנפרסו מסביב, הטמינו מארבים לאורך הצירים המרכזיים המובילים לעבר כיסופים.

 

כוחות צה"ל מרוכזים בעיקר מסביב למעבר כיסופים, ראש הגשר המוביל לישובי גוש קטיף. כמו כן הוצבו כוחות מסביב למעבר סופה, המוביל למורג. בינתיים לא נרשמו ניסיונות לפרוץ לרצועה.

  

מוקדם יותר במאהל באופקים, קיבלו ראשי "חוליות הפריצה" תדרוכים על מפות של 1:50 אלף לעין כל. בני נוער נרשמו במאותיהם למסע הלילי המנוגד לחוק, כשהם נענים לכרוז הבוקע מכול רמקול, והשוטרים לא עשו דבר.

 

בצומת פדויים נרשם גם מקרה של חייל שנעצר, זאת לאחר שהתפרץ אל עבר שוטרי יס"מ בזעקות, כשהוא מבקש לעבור אל מעבר לשורת אנשי הביטחון. החייל קילל וגידף את השוטרים שמנעו ממנו את המעבר, הוא נעצר והובל מהמקום.

 

במשך הלילה התברר כי החייל אינו שייך כלל לכוחות שבלמו את צעדת מפגיני הימין ובתום חקירתו, בה עלה כי הוא משרת בחיל החימוש, הוא שוחרר ליחידתו.

 

"אנחנו כאן, הילדים במשימות אחרות"

 

אביבה וידידיה סלומון מירושלים הם שניים מן המפגינים שהגיעו אל קו העימות מול כוחות המשטרה והצבא בצומת פדויים-רנן. שלושה מארבעת ילדיהם

נמצאים באזור - אך הולכים בטורים הנפרדים, דרך השדות אל עבר גוש קטיף.

 

"אני נכדה דור עשירי של יואל משה סלומון, מבוני ירושלים", סיפרה ל-ynet אביבה, "הימים של אז היו לא פחות קשים ולא היה כאן אף אחד. גם הוא היה צריך להילחם על ארץ ישראל וגם אנחנו נילחם על הארץ הזאת. היא חשובה מכדי לוותר", אמרה.

 

ואילו בעלה ידידה אמר: "יצאנו לחופשה, סגרנו את העסק המשפחתי בירושלים ובאנו כולנו להיות כאן עם תושבי גוש קטיף. נמשיך לצעוד ונגיע, כל עוד הדבר לא יהיה כרוך בעימותים אלימים עם כוחות הביטחון. אנחנו כאן והילדים בכל מיני משימות אחרות", אמר בחיוך.


פורסם לראשונה 04/08/2005 00:38

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, רוני סופר ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צומת פדויים, אמש
צילום: ירון ברנר
צילום: רוני סופר
האלוף הראל. "הם לא יזוזו מטר"
צילום: רוני סופר
צילום: ירון ברנר
הרב אבינר, שעמד בראש הצעדה
צילום: ירון ברנר
צילום: רוני סופר
המפגינים אביבה וידידה סולומון
צילום: רוני סופר
מומלצים