שתף קטע נבחר

ארה"ב: ישראלי הורשע בסחר בלתי חוקי בציוד מתוחכם

אשר קרני, ישראלי לשעבר ורב סרן במילואים המתגורר בדרום אפריקה נדון לשלוש שנות מאסר. זאת, לאחר שהורשע בסחר בלתי חוקי בציוד טכנולוגי שעלול לסייע לייצור נשק גרעיני. עורך דינו קיווה לעונש מקסימלי של 19 חודשים לאחר שקרני התנצל, אולם תקווה זו נכזבה

נותן את הדין: אשר קרני, ישראלי המתגורר בדרום אפריקה נדון בוושינגטון לשלוש שנות מאסר. זאת, לאחר שהורשע בסחר בלתי חוקי של ציוד טכנולוגי אמריקני מתוחכם, המשמש לייצור נשק גרעיני, לחברות בהודו ופקיסטן.

 

קרני, יהודי אורתודוקסי, ולשעבר רב סרן בצה"ל, נעצר כשהגיע מדרום אפריקה לנמל התעופה של דנבר ב-1 בינואר 2004 ומאז הוא נמצא בכלא האמריקני. הוא הביע התנצלות על מכירת רכיבי היי-טק המצויים ברשימה השחורה לשתי המדינות.

 

אותם רכיבים יכולים לשמש לצרכים רפואיים אך גם לצרכים צבאיים, וזאת הסיבה שבגינה אוסרת ארה"ב למכור אותם מחשש שיפלו לידי ארגוני טרור. למרות התנצלותו של קרני, היא לא עמדה לזכותו, שכן התובע במשפטו טען ששום חרטה אינה יכולה לכפר על הנזק העצום שגרמו מעשיו וביקש מהשופט לגזור עונש מרתיע.

 

ממשפטו עולה כי קרני מכר לפחות 17 פעמים מוצרים אסורים המופיעים ברשימה האמריקנית לחברות בהודו ופקיסטן. במשפטו, הודה קרני כי במהלך שנת 2003 הוא השתמש ברשת של מתווכים כדי לרכוש 200 מצתים אלקטרונים מחברה במסצ'וסטס ולהעבירם דרך דרום אפריקה לחברה באיסלמבאד, בירת פקיסטן. זאת, באמצעות איש הקשר הפקיסטני, הומאיון חאן, הידוע בקשריו לצבא פקיסטן.

 

השניים ידעו שממשלת ארה"ב אוסרת למכור את הרכיבים הללו לפקיסטן בגלל השימוש שניתן לעשות בהם במסגרת ניסויים לפיתוח ראשי חץ גרעיניים. בשל כך, הם ניסו להסוות את ההעברה האסורה, אך מידע מוקדם שהתקבל מדרום אפריקה, איפשר לסוכנים אמריקנים לשים את ידם על המשלוח הראשון של 66 מצתים אלקטרונים עוד לפני שקרני קיבל את הסחורה והעבירה לפקיסטן.

 

חאן עצמו, שאין לו קשר משפחתי לאבי פצצת האטום הפקיסטנית עבד אל-קאדר חאן, הכחיש בראיון לעיתון "לוס אנג'לס טיימס", כי המשלוח היה מיועד לקידום תוכנית הגרעין של פקיסטן. התביעה מצידה, הבהירה בבית המשפט כי כלל לא ברור האם אותה רכישה בוצעה עבור ממשלת פקיסטן לטובת תוכנית הגרעין שלה, או שמדובר בהזמנה של ארגון טרור איסלאמי.

 

עורך דינו של קרני, ששיתף פעולה עם חוקריו, קיווה לעונש של 19 חודשי מאסר. עונש כזה היה מאפשר לקרני, היושב בכלא שנה וחצי, להשתחרר מייד בגין התנהגות טובה. אולם לצערו, קרני נדון לשלוש שנות מאסר, מחצית מהעונש המרבי הניתן לגזור על מי שהורשע בסעיף זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רכיבים שעלולים לסייע שייצור נשק גרעיני
צילם: איי פי
שלוש שנים בכלא האמריקני (אילוסטרציה)
צילם: איי פי
מומלצים