שתף קטע נבחר

8 שנות מאסר לחייל שהרג פעיל בריטי

באפריל 2003 נורה תום הרנדאל בעת שגונן על ילדים ברפיח. הוא מת כעבור מספר חודשים. היום נגזר עונשו של החייל היורה, סמל תייסיר אל-היב. זה העונש הכבד ביותר שהוטל על חייל בעבירה זו אי-פעם. הרכב השופטים קבע שאל-היב "ירה ירייה פושעת לעבר אדם תמים". השופטים שיגרו מסר לחיילי צה"ל "להפעיל את נשקם במידה הנדרשת ולא מעבר לכך". דודו של תייסיר, מוחמד והיב: "הוא מרגיש נבגד"

"ירייה פושעת לעבר אדם תמים". סמל תייסיר אל-היב, לוחם גדוד הסיור המדברי שהרג את פעיל השלום הבריטי, תום הרנדאל, באפריל 2003 ברפיח נידון היום (ה') בבית הדין הצבאי של פיקוד דרום לשמונה שנות מאסר. התביעה דרשה עונש של יותר מ-20 שנות מאסר. הרנדאל נורה בראשו במהלך הפגנה, בשעה שניסה להגן בגופו על ילדים פלסטינים שנקלעו לקו האש. מאז פציעתו לא שבה הכרתו והוא מת מסיבוך של דלקת ריאות.

 

הפרקליטה של פיקוד הדרום, סגן-אלוף ז'נה מודזגברישווילי, אמרה ל-ynet: "מדובר בעונש הכבד ביותר שהוטל על חייל הן באירועי האינתיפאדה והן בעבירה של הריגה. לאחר שאקרא את גזר הדין לעומק ואבחן את השיקולים שהנחו את בית הדין אשקול אם להגיש ערעור".

 

הרכב השופטים בראשות אב בת הדין, אלוף-משנה ניר אבירם, כתב בהחלטתו: "בשרתו כמפקד מגדל שמירה בציר פילדלפי ברפיח בימים של לחימה, ירה למרחק ירייה בודדה, לא נחוצה. ירייה פושעת לעבר אדם תמים. תשעה חודשים של סבל עברו על אותו אדם, שנפגע מהירי אנושות במוחו, סובל מדלקת ריאות מתמשכת ומטופל בימיו האחרונים דרך קבע בתרופות הרגעה עד שהגיעו חייו לקיצם".  

 

השופטים קבעו בהחלטתם ש"הנאשם בדה מערכת כוזבת של אירועים על מנת להעלים מעשיו ולהרחיק עצמו מהאחריות לירי ולתוצאותיו". בגזר הדין ציינו השופטים את חומרת מעשיו של אל-היב, שנוגדים את ערכי צה"ל ומעל כולם נוגדים את הערך העליון של קדושת החיים והגוף.

 

"מחוייב בית הדין להעביר מסר ברור לפיו אף בתקופה בה ניחת טרור רצחני על מדינת ישראל על אף שהם נלחמים בגזרה מסוכנת מכל, בנחישות ותוך סיכון נפש, נדרשים חיילי צה"ל לאחוז בנשקם ולהפעיל את כוחו הקטלני במידה הנדרשת לביצוע משימתם ולא מעבר לכך".

 

השופטים ציינו את נסיבותיו הקשות של החייל, נתוניו הקשים שכמעט והביאו לכך שלא התגייס לצה"ל. עם זאת ציינו את המוטיבציה הרבה שהייתה לו, את העובדה שדחף את חבריו להתגייס. בית הדין דחה את עמדת התביעה שדרשה לגזור על החייל עונש של יותר מ-20 שנות מאסר, וציין כי לצד הרצון להרתיע ולתת עונש ההולם את חומרת מעשיו של הנאשם, אסור לפרוץ גבולות בנושא זה.

 

המשפחה: תייסיר מרגיש שבגדו בו

 

באולם בית הדין הצבאי של פיקוד הדרום נכחו אמו של תייסיר, אחיו הצעיר ודודו, מוחמד והיב. מיד לאחר שהוקרא גזר הדין שוחחו בני המשפחה עם החייל בחדר מבודד. "הוא מרגיש קשה מאוד עם ההחלטה, הוא לא ציפה לקבל עונש כה כבד", אמר והיב ל-ynet. "הוא יושב בבית סוהר עם מחבלים, וצריך לזכור שהוא היה בזירת לחימה מאוד קשה. הוא לא הרג מישהו בתל-אביב. הוא מרגיש שבגדו בו".

 

סניגוריו של החייל, עורכי הדין אילן בומבך ויריב רונן הביעו בתום הקראת גזר הדין שביעות רצון מסויגת. "אני שמח שבית הדין לא קיבל את עמדת התביעה לשלוח את החייל לעונש של 20 שנות מאסר", אמר עו"ד בומבך ל-ynet. "צריך לזכור כי תייסיר היה חייל מצטיין, בן העדה הבדואית, שחרף את נפשו להגן על תושבי המדינה, זאת על אף התנאים הקשים בביתו".

 

הסנגור אמר שכתב האישום שהוגש נגד מרשו צריך להיות כתב אישום נגד צה"ל על כך שלקח חייל בעל נתונים ירודים ביותר והעמיד אותו כמפקד עמדת שמירה שאמור לקבל על עצמו החלטות ולאחר מכן בחר להעמידו לדין: "צה"ל היה צריך לטפל בחייל ובגדוד אליו הוא משתייך. היו שם לא מעט בעיות. הייתי מרוצה יותר אם העונש היה קל יותר, אך יש נחמה בכך שלא הפכו משפט זה למשפט ראווה והתחשבו בנתונים של החייל".

 

באולם בית הדין נכחו צוותי תקשורת רבים מבריטניה, שחלקם דיווחו בשידורים חיים. אותו בית דין הרשיע לפני כחודשיים את אל-היב בכל הסעיפים שבהם הואשם. השופטים דחו אחת לאחת את טענות ההגנה, בהן גם העובדה כי תום הרנדאל המנוח מת תשעה חודשים לאחר האירוע כתוצאה מטיפול רפואי שקבעו בני המשפחה, ותכליתו היתה להקל על סבלו ולהמעיט בתרופות שעשויות להאריך את חייו.

 

מת כעבור שמונה חודשי אשפוז

 

פעיל השלום רפאל כהן (37) מלונדון סיפר בשעתו ל-ynet לאחר האירוע: "רצינו להקשות על ביצוע הירי שהתרחש לעבר בתים של אזרחים באיזור הכדורים עפו מעל ראשי הילדים, ופגעו בקיר מאחוריהם, בערך בגובה של קומה שנייה. הילדים המבוהלים החלו לרוץ, אבל חלקם רצו לכיוון המסוכן יותר. טום ראה זאת ורץ לעברם. הוא הציל ילד קטן ולקח אותו למקום מחסה ואז שב לקחת שתי ילדות נוספות שנקלעו לאיזור האש. אז נורה בראשו והתמוטט".

 

הרנדאל הועבר לטיפול בבית-חולים ברפיח, שם הוגדר מצבו כ"מוות קליני". הוא היה פעיל השלום השלישי מתנועת הסולידריות הבינלאומית שנפגע בשטחים בתוך כחודש: שבוע לפני כן נפצע קשה בג'נין בריאן אייברי (24) מארה"ב, וחודש מוקדם יותר נהרגה רייצ'ל קורי מארה"ב, לאחר שכנראה נדרסה על ידי דחפור של צה"ל ברפיח.

  

ב-13 בינואר אשתקד מת הרנדאל לאחר שהיה מאושפז במשך שמונה חודשים בבית חולים בלונדון. במקביל, תחת לחץ בינלאומי כבד שאותו הפעילה משפחתו, החל צה"ל לחקור את הפרשה ובסיום החקירה הוחלט להאשים בהריגה את אל-היב, אחד מלוחמי הכוח, שירה בהורנדאל.

  

המשפט נמשך מספר חודשים. במהלכו העיד בין היתר סגן אלוף ד"ר חן קוגל, אחד המומחים הבכירים בארץ בנושא הפתולוגיה, שטען כי הורנדאל קיבל כמות גדולה מדי של סמי הרגעה בבית החולים בלונדון, והיא שהביאה בסופו של דבר למותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תייסיר אל-היב
צילום: איי פי
צילום: איי פי
תום הרנדאל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
רגעים ספורים לאחר הירי
צילום: איי פי
השופט: אל"מ ניר אבירם
מומלצים