שתף קטע נבחר

דום נשימה בשינה אצל צעירים: סיכון גבוה למוות

גברים בשנות ה-20 לחייהם שסובלים מהתופעה מסתכנים במוות פי 10 מאשר גברים מבוגרים יותר שסובלים מהתסמונת • כך מצא חוקר השינה פרופ' פרץ לביא

הסיכון למוות בחולי דום נשימה בשינה גבוה פי 10 אצל גברים בגילאי 20-29 בהשוואה לגברים מבוגרים יותר. כך עולה ממחקר שערך בטכניון פרופ' פרץ לביא, חוקר שינה וסגן נשיא הטכניון. לדבריו, התוצאות המפתיעות מעלות ספקות משמעותיים באשר ליעילות שיטות האבחון של תסמונת דום נשימה בשינה.

 

"זוהי תופעה שכיחה ומוכרת שקיימת בקרב יותר מ-10% מהאוכלוסייה ובאה לידי ביטוי בהפסקות נשימה שנמשכות 10 שניות או יותר, לפחות חמש פעמים בשעה", מסביר פרופ' לביא. "רבות מאותן הפסקות לא מורגשות כלל אצל הסובלים מהן, אף שהן מורידות את רמות החמצן בדם. אבל גם אם הן לא מורגשות בעת התרחשותן, הן מתבטאות בישנוניות במשך היום, בעייפות כרונית בעבודה או בנחירות קולניות. הסובלים מדום נשימה בשינה נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במחלות לב וכלי דם, בעיקר לחץ דם גבוה".

 

במחקר השתתפו 15 אלף איש בגילאי 20 ומעלה, שנבדקו בשנים 1991-2001. בטכניון ציינו שמדובר במחקר הגדול ביותר שנעשה עד כה בנושא תמותה מדום נשימה בשינה. במחקר נמצא שהשמנה וחומרתה של הפרעת הנשימה הן גורמים משמעותיים לסכנת תמותה. "בעיות במערכת הלב והדם הן סיבת המוות השכיחה בחולים האלה", מסביר פרופ' לביא, "לעיתים תכופות מתים חולים מאוטם שריר הלב, מאירוע מוחי או מאי ספיקת לב".

 

ניתוח של שיעור התמותה על פי קבוצת גיל בקרב גברים שסובלים מדום נשימה בחומרה של מעל 30 הפסקות נשימה בשעה גילה שבגברים בגילאי 20-29 נרשם שיעור תמותה גבוה במידה משמעותית מזה של גברים בגילאים מבוגרים יותר.

 

"המחקר מרתק ומפתיע כאחד", אומר פרופ' לביא. "חולים מבוגרים יותר סובלים ממספר רב יותר של גורמי סיכון, בעיקר אלה שקשורים ללב ולמערכת הדם, ולכן אפשר היה לצפות שהתמותה היחסית תגדל עם הגיל. בפועל שיעור התמותה דווקא קטן עם הגיל. מכך ניתן לשער שחולים בדום נשימה מפתחים מנגנון כלשהו, שעדיין לא ברור די צורכו, שמגן על המערכת הקרדיו וסקולרית".

 

ומה משמעות הממצאים? לדברי פרופ' לביא, דרוש שינוי דרסטי בגישה לאבחון. "חולים נוהגים ללכת לרופא רק כשמופיעים הסימפטומים שקשורים לדום נשימה – ישנוניות, תשישות, נחירות – בדרך כלל בסביבות גיל 50. עכשיו אנחנו יודעים שזה מאוחר מדי, שכך אנחנו מחמיצים דווקא את האנשים עם הסיכון הגבוה ביותר. נכון יותר יהיה לערוך בדיקות יזומות של דום נשימה בקרב קבוצות בסיכון גבוה, כלומר גברים מתחת לגיל 30 שהם שמנים במיוחד, סובלים מלחץ דם גבוה או בעלי היסטוריה משפחתית שמצדיקה את זה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אחד הסימפטומים הוא עייפות כרונית
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים