שתף קטע נבחר

קולונסקופיה בקשישים עלולה להחמיץ גידולים במעי

במחקר שנערך בבית-החולים "השרון" התברר שהבדיקה הסטנדרטית לגילוי גידולים במעי נכשלת אצל חלק גדול מהקשישים. הסיבות: מבנה מפותל של המעי והכנה לקויה לבדיקה. "מגיל 70 ומעלה הבדיקה הטובה יותר היא קולונוסקופיה וירטואלית", אומרת ד"ר חמדה וייס, עורכת המחקר

לקשישים שנמצאים בסיכון לחלות בסרטן המעי הגס או סובלים מסימנים המעידים על גידול מומלצת בדיקה וירטואלית ולא הבדיקה הפולשנית הסטנדרטית. כך התברר במחקר שנערך בבית-החולים השרון.

 

בדיקת הקולונסקופיה מומלצת לביצוע מעל גיל 50, לכל אדם שנמצא בסיכון לחלות במחלה. סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו באוכלוסייה בישראל. מדי שנה מתגלים עוד 3,200 מקרים חדשים של המחלה. הבדיקה לאיתור הגידולים, בדיקת הקולונסקופיה היא אחת הבדיקות הרפואיות הפחות נעימות: דרך פי הטבעת מוחדר צינור ארוך שבקצהו מצלמה דרך המעיים. הבדיקה הווירטואלית היא בדיקת הדמייה, שבה לא מוחדר אותו צינור למעי.

 

"הקולונסקופיה היא בדיקה יעילה, אבל מגיל 70 ומעלה הסיכוי להצליח בה הולך וקטן. למרות זאת, שיעור ההצלחה בבדיקה בבני 70-79 עומד על 84%, שאלו לא אחוזים שמצדיקים הפסקת ביצוע קולונוסקופיה קונבנציונלית. לעומת זאת, בבני ה-90 ומעלה מומלצת הקולונסקופיה הווירטואלית באופן ברור", מסבירה ד"ר חמדה וייס, רופאה בכירה במכון הגסטרואנטרולוגי ב"השרון" ומנהלת המחקר.

 

המחקר ניתח דוחות של בדיקות קולונסקופיות שבוצעו בקשישים מעל גיל 90 בבית-החולים השרון בחמש השנים האחרונות. כקבוצות ביקורת נבחרו נבדקים בני 50-59 ובני 70-79. "גילינו שהסיכוי להצליח בבדיקה הולך וקטן עם הגיל. בקבוצת הקשישים מאד היו רק 67% הצלחה בביצוע הקולונסקופיה".

 

הסיבות לכישלון נעוצות במצב הגופני של הקשישים: "המעי מפותל ומאבד מגמישותו עם הגיל וגם רקמת השריר לא מספקת", מסבירה ד"ר וייס. בנוסף, הקשישים, חלקם סיעודיים, לא מצליחים לעמוד בהכנה לבדיקה. במהלך ההכנה הנבדק צריך לשתות נוזל משלשל בעל טעם רע והוא מאבד נוזלים רבים ומלחים רבים. "נבדק קשיש לא תמיד מודע לצורך להשלים את החסר בנוזלים והיו אפילו דיווחים שחולים נפטרו בגלל הפרעות במלחים בדם", אומרת וייס.

 

לדבריה "חשוב להפנות את תשומת ליבם של הרופאים שמפנים קשישים לבדיקות קולונוסקופיה, שלמרות אמינות הבדיקה קיים סיכוי של החמצת הגידול במעי".

 

לאחרונה פורסם שגם הקולונסקופיה הוירטואלית אינה כה בטוחה. הבדיקה הפופולרית גרמה בשלוש השנים האחרונות לניקוב המעיים של שישה אנשים מתוך 13 אלף שעברו את הבדיקה בישראל (ראו מסגרת). הסיבה היא ככל הנראה ניפוח יתר של חלל המעי באוויר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
קולונסקופיה. לא תמיד מגלה את הגידולים
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים