שתף קטע נבחר

הצופים התלוננו: אל-ג'זירה בשירות שרון

התמונות מעזה ומהגדה, ששודרו בכל כלי התקשורת הערבים, לא בדיוק נעמו לחוגים שונים בעולם הערבי, שהביעו מחאה על השידורים שהם "לטובתו של שרון". עורך העיתון הערבי היוצא לאור בלונדון, "אל-קודס אל-ערבי", עבד אל-בארי עטואן: "דעת הקהל העולמית נפלה בפח של דמעות המתנחלים שהזילו על בתיהם הגנובים בהתנחלויות. זה קרקס תקשורתי"

איך אומרים בערבית "תקשורת עוינת"? "דבר מוזר קרה בשבוע שעבר: מתנחלים ישראלים וקיצונים יהודים נראו אנושיים בערוצי הטלוויזיה הערביים. אין פירושו של דבר שהערבים הפכו פתאום לרכים כלפי אויביהם ההיסטוריים. אולם, שעות של צפייה - בכל התחנות ובכללן באל-ג'זירה - בקלוז-אפים של אימהות עם תינוקותיהן, נשים צעירות וגברים מבוגרים הנראים מיוסרים בשעה שהוצאו בכוח מבתיהם, גרמה לתגובה רגשית", כך פתח דאוד כותאב, מנהל המכון לתקשורת מודרנית באוניברסיטת אל-קודס באבו דיס, את מאמרו שפורסם שלשום ב"ניו יורק טיימס".

 

נראה כי עוד בטרם הסתיים החלק הראשון של יישום תוכנית ההתנתקות, התמונות המגיעות בשידור ישיר לכל בית במדינות ערב באמצעות תחנות הלוויין מצליחות להשפיע. התמונות, ובהן בכי מר של חיילים עם מפונים, התנגדות פאסיבית לצד חיבוקים והנפת דגלי ישראל, וכל זאת בלי אלימות של ממש, מצליחות לגעת גם בצופים הערביים בצורות שונות.

 

ניתן לזקוף את כל זאת, בין היתר, תודות לפתיחות הרבה שגילה דובר צה"ל בסיקור ההתנתקות – פתיחות ששיבחו עיתונאים ערביים בכירים, ובשל העובדה כי הרשתות הגדולות שלחו "גדודי כתבים" לאזורים השונים. כך, למשל, רשת החדשות "אל-ג'זירה" עשתה שימוש בשישה כתבים לסיקור ההתנתקות ורשת "אל-ערביה" המתחרה – בשבעה, וזאת לצד שידורים מיוחדים באולפנים הפתוחים.

 

"התקשורת נפלה בפח של המתנחלים"

 

מתברר כי אותן תמונות לא בדיוק נעמו לחוגים שונים בעולם הערבי, שהחלו למחות על השידורים הללו בטענה שהם "שירות לטובתו של שרון". כך, למשל, יצא אתמול עורך העיתון הערבי היוצא לאור בלונדון, "אל-קודס אל-ערבי", עבד אל-בארי עטואן, בביקורת קשה כלפי עמיתיו בתחנות הלוויין הערביות. "אנו מבינים את התקשורת העולמית שנופלת בפח של המתנחלים ומקצה להתנגדותם לפינוי כיסוי חי וישיר. אולם, איננו מבינים כיצד נופלים כלי התקשורת הערביים באותו הפח ומשרתים את האינטרסים של שרון מבלי שהם מבינים זאת".

 

בדברים שאמר לסוכנות הידיעות הצרפתית, הוסיף עטואן: "דעת הקהל העולמית נפלה בפח של דמעות המתנחלים שהזילו על בתיהם הגנובים בהתנחלויות. הנסיגה הישראלית מעזה, והעובדה ששרון ניצל זאת לטובתו, היא קרקס תקשורתי מנופח". עטואן, אגב, אינו היחיד שחושב כך. צופים רבים עלו לשידור ברשת "אל-ג'זירה" בתוכניות המיועדות לכך, והתלוננו על "ההונאה התקשורתית", בסיקור ההתנתקות.

 

את דבריו של עטואן ושל אחרים ניתן לפרש בדרך אחת: שתמונות הפינוי לצד הבכי והחיבוקים שנלווים אליהם מצד החיילים והמפונים אכן משפיע, לפחות בינתיים וכותאב מודה בכך בפה מלא. "בין אם הערבים והפלסטינים יודו בכך או לא – לא ניתן להתעלם מהתמונות בעלות העוצמה ששודרו בימים האחרונים. מבלי להתחשב בעובדות לפיהן ההתנחלויות אינן חוקיות וכי הפליטים הפלסטינים הם בעיה שנוצרה באמצעות כוחו של הצבא הישראלי, העלות האנושית משני הצדדים של הסכסוך היא עצומה. בשעה שאין מסכימים עם המתנחלים או עם פעולות החמושים הפלסטינים, עלינו להתחיל להבין ולכבד אותם כבני אדם. זה יסייע גם אם התקשורת הבינלאומית תתחיל לכסות את הפלסטינים הרגילים גם כן, ובנגיעה של אנושיות".

 

"כל אדם שפוי צריך להבין עכשיו כי כל פתרון ארוך טווח יוכל להיות מושג רק על ידי מנהיגים שיוכלו להשיג פשרות וויתורים הדדיים... התמונות הדרמטיות מעזה צריכות להוביל את כולנו להכפיל את מאמצינו כדי להבטיח שהפלסטינים יוכלו לחיות במדינה חופשית ועצמאית לצד ישראל הבטוחה", הוא מסכם.

  

"הלוואי ואצלנו היו מתנהגים כך"

 

אך ההשפעה ממראות ההתנתקות אינה מסתכמת רק במישור המשא ומתן העתידי מול ישראל אלא גם בתחושותיו הפרטיות של מי שצופה במראות, ומצפה עתה ליחס שונה בארצו: "לא מעט עיתונאים ערבים שסיקרו את ההתנתקות אמרו לי: 'הלוואי שהצבאות והמשטרות שלנו היו מתייחסים בצורה הזאת לאזרחים במדינות ערב במקום באלימות הרגילה", אמר רס"ן איתן ערוסי, האחראי על כלי התקשורת הערביים בדובר צה"ל.

 

"יישום ההתנתקות יצר מעין תופעה של 'אור לגויים', בה ראו בעולם הערבי כיצד שוטרים וחיילים מבצעים את החלטות הדרג המדיני בנחישות ובלי כל צורך בנשק

או באלימות, ובכך מיישמים את הדמוקרטיה הלכה למעשה. אין לי ספק שזה השפיע. כמו שאמר כותאב – לא מעט אנשים בעולם הערבי וברחוב הפלסטיני אף הביעו אמתפיה כלפי כאבם של המתנחלים, למרות שעד כה הם הוצגו כ'רעים'".

 

לערוסי, שלפני כשנה וחצי התמנה לעמוד בראש הדסק הערבי שהוקם לראשונה בדובר צה"ל אין ספק – היחס הטוב והפתוח שהוענק לכלי התקשורת הערביים, והראיונות הישירים של הרמטכ"ל וקצינים בכירים בצה"ל לרשתות הערביות עוד יישאו פירות. "ראשית, חשוב לי שיתייחסו אלינו כבני אדם ולא כנציגים של צבא כובש ואכזר. הקפדנו להתייחס במקצועיות לעיתונאים הערבים ואני שמח שהם עשו עבודה מקצועית כמו כל עיתונאי אחר. שנית, לדעתי הסיקור הפתוח יתרום לשיפור תדמיתה של ישראל כך שמדינות ערב הרחוקות יתקרבו אליה. זאת, אחרי שהם נוכחו בעצמם שישראל היא מדינה רצינית שמוציאה לפועל את החלטותיה", הוא מסכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרת וייס
"פתאום המתנחלים נראים אנושיים"
צילום: אפרת וייס
צילום: רוני סופר
"הלוואי שאלינו היו מתייחסים כך"
צילום: רוני סופר
מומלצים