שתף קטע נבחר

שרון הסכים: הריסת בתי הכנסת תידחה

בג"ץ אמנם אישר להתחיל בהריסת בתי הכנסת ברצועה ובצה"ל תיכננו להתחיל לעשות זאת כבר היום - אך כוונת ההריסה עוררה ביקורת נוקבת, ומופז פנה לראש הממשלה וביקש ממנו לעכב את הביצוע עד הדיון בממשלה ביום ראשון. ההחלטה עשויה להשפיע על מועד יציאת כוחות צה"ל מהרצועה, שתוכננה לתחילת השבוע הבא

בתי הכנסת בגוש קטיף לא ייהרסו היום (ו'). זאת לאחר ששר הביטחון, שאול מופז, פנה לראש הממשלה, אריאל שרון, וביקש ממנו להמתין עם ההחלטה עד לישיבת הממשלה ביום ראשון. שרון נענה לבקשה והנושא יידון בישיבת הממשלה. עם זאת, ההחלטה עשויה להשפיע על מועד יציאת כוחות צה"ל מהרצועה.

 

ראש הממשלה נענה לבקשת השר מופז ממש ברגע האחרון, לאחר שבמשרד הביטחון ובצה"ל כבר החלו לתכן את הריסת בתי הכנסת היום ואת פיצוצם של חלק מהם. צה"ל ימשיך היום את פירוק התשתיות הצבאיות האחרונות - אולם לגבי בתי הכנסת, הוא ייאלץ להמתין.

 

אם בסיום ישיבת הממשלה יוחלט למרות הכל להרוס את בתי הכנסת, עשוי הדבר להביא לעיכוב משמעותי ביציאת כוחות צה"ל מרצועת עזה, ובצה"ל נערכים גם לאפשרות זו.

 

מופז מתנגד להריסת בתי הכנסת, וינסה למצוא פתרון לנושא הרגיש והמורכב. ייתכן שהנושא עלה בפגישתו אמש עם נאסר יוסוף, שר הפנים הפלסטיני, 

ועם רסן אל-חטיב, שר התכנון ברשות וממלא מקומו של מוחמד דחלאן. זאת, על אף שהרשות הפלסטינית סירבה השבוע לקחת על עצמה לשמר את בתי הכנסת ולהבטיח את שלמותם.

 

בג"ץ אישר אתמול לצה"ל להתחיל בהריסת בתי הכנסת, והדבר עורר תגובות פוליטיות חריפות. דובר מועצת חוף עזה לשעבר, ערן שטרנברג, אמר כי: "יחד עם הריסת בתי הכנסת בגוש קטיף, נהרסו לחלוטין כל שרידי האמון בבג"ץ, שנפגעו גם ככה מהעקירה. בית המשפט העליון, שהרים את ידו על יישובים פורחים ועל בתי הכנסת פוגע בזכויות העם היהודי ובקודשיו בצורה שלא הייתה מביישת אף בית משפט אנטישמי בעולם. דומה שטיטוס ונבוכדנאצר, מחריבי המקדש, לא היו יכולים לדמיין לעצמם יורשים טובים יותר".

 

במועצת יש"ע אמרו: "אנחנו מזועזעים, בג"ץ, ההולך ומאבד את תוקפו והגינותו המוסרית בעיני כל יהודי, לא יוכל לרחוץ בניקיון כפיו נוכח האפשרות הסבירה, שקודשי ישראל בעולם כולו ייפגעו כפועל יוצא ישיר מהחלטתו. מצער שבג"ץ מגלה רגישות פעם אחר פעם כשמדובר בעניינים של לא-יהודים, אך נאטם אפילו בעניינים הקשורים לנימי נפשו של כל יהודי ובכך מרחיק עצמו מהעבר והמוסר היהודי הבסיסי ביותר".

 

ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) אמר כי "החלטת בג"ץ היא חרפה למשפט בישראל. זה עניין הלכתי מובהק ואין בסמכותו של בג"ץ לערער על כך. בג"ץ

בהחלטתו נתן אור ירוק לפגיעה והרס של בתי כנסת בתפוצות"

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי אף שופט נוצרי או מוסלמי בעולם לא היה נותן יד לפגיעה בבית תפילה: "בג"ץ שוב הוכיח כי ליהדות הדתית אין סיבה לבוא בשעריו". אורלב הודיע כי יפנה לראשי הסיעות הדתיות ולרבנים מכל הזרמים כדי לקיים עצרת מחאה המונית נגד פסיקת בג"ץ.

 

ח"כ צבי הנדל (האיחוד הלאומי), ממנהיגי גוש קטיף, אמר כי "למרות עמדת בג"ץ אני קורא ומבקש ממשלת ישראל לשקול שוב את ההחלטה להרוס את בתי הכנסת. אם הגזרה לא תבוטל אנו מעדיפים שהאויב הפלסטיני יבצע פעולה בזויה זו ולא היהודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרת וייס
בית הכנסת בכפר דרום
צילום: אפרת וייס
צילום: גיל יוחנן
מופז. לעכב ההריסה
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
הממשלה תדון ביום א' בנושא
צילום: רויטרס
מומלצים