שתף קטע נבחר

נשיא עיראק: איננו עויינים את ישראל

בנאום שנשא בוושינגטון אמר ג'לאל טלבאני כי "העיראקים מתונים אבל אנחנו ממתינים שהפלסטינים ישיגו הסכם עם ישראל כדי לנרמל את היחסים". לדבריו, בשלב זה אין לו כוונה להיפגש עם שרון בעצרת האו"ם או לבצע מחוות כלפי ישראל בעקבות ביצוע ההתנתקות. ואילו נשיא פקיסטן, מושארף, שיבח את שרון: נדרש אומץ רב כדי להוציא לפועל את תוכנית ההתנתקות

התחממות קלה ביחסים? נשיא עיראק ג'לאל טלבאני אמר אמש (ו') כי אין עוינות בין עיראק לישראל, אבל בשלב זה אין לו כל כוונה להיפגש עם ראש הממשלה אריאל שרון בעצרת באו"ם בניו יורק ולעשות מחוות כלפי ישראל בעקבות ביצוע ההתנתקות. "בניגוד לפקיסטן שהיא מדינה מוסלמית אבל לא ערבית, עיראק חברה פעילה בליגה הערבית ומחוייבת להחלטות של הפסגה הערבית בביירות", הבהיר נשיא עיראק.

 

בהופעה במרכז סבן למזרח התיכון במכון ברוקינס בוושינגטון, אמר נשיא עיראק כי במצב הנוכחי "זה מאוד קשה למדינה העיראקית" לנקוט עמדה עצמאית, שונה מהעמדה הערבית ולחמם בנפרד את היחסים עם ישראל.

 

"אנחנו מחוייבים להחלטות הפסגה הערבית בביירות", אמר טלבאני והתייחס לאימוץ ההצעה הסעודית שמדינות ערב יכירו בישראל וינרמלו את היחסים אתה בתמורה לנסיגה לגבולות 67'. "כשישראל תקבל את ההצעה שאומצה על ידי הפסגה הערבית בביירות כפי שהציע המלך פאהד, כתנאי לנרמל את היחסים, באותו רגע עיראק תנרמל את היחסים עם ישראל".

 

בהקשר זה רמז טלבאני כי "העיראקים מתונים אבל הם מחכים שהפלסטינים ישיגו הסכם עם ישראל. ברגע שהפלסטינים יעשו את זה, הכל פתוח. אני לא יותר פלסטיני מהפלסטינים". אבל הוא הבהיר כי במצבה הנוכחי קשה לעיראק לנקוט מדיניות עצמאית המנוגדת לעמדת מדינות ערב.

 

טלבאני נשאל על האפשרות שאנשי עסקים ישראלים ישתלבו במאמץ הבניה של עיראק. נשיא עיראק השיב: "אני לא חושב שיש התנגדות להשקעות במדינה". הוא הוסיף עם זאת כי אין כיום השקעות ישראליות בעיראק אבל יש תעמולה גדולה. לדבריו, "עיתונאי אחד כתב שיש כיום 120 אלף ישראלים בסולאמניה שעברו מישראל לכורדיסטן".

 

על הבמה ליד נשיא עיראק, ישב המיליארדר הישראלי חיים סבן, ולנשיא עיראק לא היתה בעיה להשיב ישירות לשאלות של כתבי ערוצי הטלוויזיה הישראלית.

 

מושארף: שרון גילה אומץ

 

בתוך כך, נשיא פקיסטן, הגנרל פרבז מושארף, שיבח את שרון על ביצוע תוכנית ההתנתקות ואמר כי מדובר ב"צעד אמיץ". הוא הוסיף כי הוא מקווה ששרון יגלה "את אותה מידה של אומץ על מנת להקים מדינה פלסטינית". עם זאת, מושארף אמר כי אינו מתכוון להיפגש עם שרון בעצרת האו"ם בניו יורק.

 

ההתבטאות מתוספת לפתיחות החדשה שמגלה המדינה המוסלמית כלפי ישראל. בראיון נרחב לסוכנות הידיעות איי.פי אמר מושראף כי הוא מעודד מפעולותיו של שרון ואמר שהקמת מדינה פלסטינית היא "קריטית לפתרון כמה סיכסוכים ברחבי העולם ולביטול אחד הדברים המרכזיים המניעים את הטרור האיסלאמי".

 

דבריו של מושארף באים שבוע לאחר פגישה היסטורית בין שרי החוץ של שתי המדינות בטורקיה, שהתאפשרה בחלון ההזדמנויות שיצרה הנסיגה מעזה. הפגישה עוררה זעם רב בקרב האופוזיציה בפקיסטן.

 

מושארף רמז בראיון כי ישקול כינון יחסים רשמיים עם ישראל אם זו תעשה צעדים משמעותיים לקראת הקמת מדינה פלסטינית, "איני יכול לציין צעד מסוים שיהיה המכריע בעניין זה, אך אני תמיד מאמין בלצפות אירועים מראש ולפעול בהתאם, אני לא מאמין בתגובה אלא בפעולה". 

 

אבו מאזן בירך על התחממות יחסי פקיסטן-ישראל 

 

ואילו יו"ר הרשות, אבו מאזן, בירך אתמול על הפגישה הרשמית הראשונה בין שרי החוץ של ישראל ופקיסטן בטורקיה בשבוע שעבר. אבו מאזן אמר כי מושארף עידכן אותו לפני הפגישה ואמר לו כי "לא יכוננו יחסים דיפולמטים מלאים עם ישראל עד שתוקם מדינה פלסטינית". לדברי אבו מאזן, "לא יכולתי לומר לו לא, ואמרתי לו: כל עוד העניין משרת את העניין הפלסטיני, אז תן לזה לקרות". 

 


פורסם לראשונה 09/09/2005 17:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טלבאני. "לא נפעל בנפרד"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שרון. "עדיין לא אפגש עמו"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מושארף. צעד אמיץ
צילום: איי פי
מומלצים