שתף קטע נבחר

השדרנית אורנה יקיר חולה בסרטן השד: "הבושה, הכאב"

במהלך גילוי מחלת סרטן השד בגופה ובמהלך הטיפולים הכימותרפיים שגרמו לגופה לקרוס פיזית המשיכה השדרנית אורנה יקיר לשדר את תוכניתה היומית ברשת ג' ממיטת בית החולים ומהבית. עכשיו, כשהיא מתאוששת מהטיפולים, מודה יקיר שהיא מתביישת במחלה ומתפנה להילחם ב"קשר השתיקה" ולספר את מה שנשים לא תמיד יודעות על הקשר שבין טיפולים הורמונלים למחלה

הבת של שדרנית רדיו אורנה יקיר הציעה לה השבוע 'אמא, בואי נהיה בנות ים'. "שאלתי אותה מאיפה היא קיבלה את הרעיון הזה", סיפרה יקיר "והיא אמרה לי 'את לא יודעת שבנות ים אף פעם לא חולות'".

 

קצת לפני גיל 40 גילו אצל יקיר גידול סרטני בשד, בשלב מתקדם. את יום הולדתה ה-40 היא כבר חגגה בבית החולים, אחרי ניתוח. קצת לפני גיל 40 הלכה יקיר עם כמה חברות לערוך כמה בדיקות רפואיות לרגל גילן. "הלכנו
צילום: גיא רייביץ
לעשות את זה בקטע טוב כזה. כמו החברות מסקס והעיר הגדולה - הלכנו להיבדק", היא סיפרה. רק יקיר קיבלה אחרי הבדיקות טלפון דחוף שקורא לה לבוא ולשמוע את התוצאות פנים אל פנים. "כך התחיל מחול השדים שנמשך עד היום".

 

אמש (ב'), כשהיא בהפסקה מהטיפולים הגיעה יקיר להדליק משואה לציון המאבק בסרטן השד בטקס אלטרנטיבי שערכה עמותת "אחת מתשע" בחנות "קום איל פו" בתל-אביב.

 

כל אחת ממדליקות המשואה - ח"כ יולי תמיר, הח"כית לשעבר יעל דיין, מנכ"לית נמל תל-אביב אורנה אנג'ל, האמנית אריאלה שביד ואחרות, סיפרה על הקשר האישי שלה לסרטן השד.

 

יקיר העזה לומר את מה שנשים מעטות מעיזות. "אני מרגישה בושה ואשמה בגלל היותי חולה ואני יודעת שזה לא הגיוני כי לא עשיתי כלום", אמרה בישירות. "למה אנחנו מרגישות פחות מוצלחות וזקוקות לעזרה או לרחמים? אני נלחמת עם הרגשות האלו כל הזמן", הודתה.

 

20 דקות לפני השידור כמעט התמוטטתי

 

לאורך כל תקופת מחלתה, בשלב הגילוי, בטיפולים וגם ממיטת בית החולים, המשיכה יקיר לשדר את תוכניתה היומית "יש מצב" ברשת ג' כל יום ב-12 בצהריים. "לפעמים עם הפיג'מה של בית החולים", היא אומרת. אבל באחד הימים, 20 דקות לפני השידור היא כמעט התמוטטה. "הרגשתי שאני לא יכולה לשדר. לא יכולה לדבר על כל מיני קלישאות חביבות בסגנון 'כמה יפים החיים'". באותו רגע פנתה יקיר לקו החם של "אחת מתשע" ושוחחה עם חגית, אחת המתנדבות. "כשנתקפתי ברחמים עצמיים והרגשתי בודדה חגית עטפה אותי, והכל בשיחת טלפון אחת".

 

הגידול שהתגלה בגופה של יקיר לא היה גדול אבל היה בשלב מתקדם והספיק לשלוח גרורות למקומות נוספים בגופה. בין היתר הוא כרסם באחת מעצמות הרגל שלה והיא עברה ניתוח להחלפת מפרק הירך. בהמשך היא עברה סדרה של טיפולים כימיים. "הטיפולים הופסקו כשהגוף קרס ומצאתי את עצמי מאושפזת בבית החולים לאחר קריסה של המערכת החיסונית". בעקבות כך הופסק הטיפול הכימי ויקיר תקבל טיפול הורמונאלי חלופי. הטיפול הכימי הצליח להעלים לגמרי את הגידול בשד.

 

"זו היתה מלחמת הישרדות", היא מסכמת. "את פשוט רוצה להציל את החיים שלך. לא השקעתי מחשבות בחיים ובמוות. הייתי עסוקה בעשייה חיובית של רדיו ותיאטרון. זאת הייתה הצלה".

 

תוך כדי מלחמת ההישרדות כתבה יקיר מחזה בשם "גילי" שהוצג בפסטיבל התיאטרונטו וזכה במקום הראשון.

 

הקשר בין הסרטן לטיפולי ההפריה

 

על הקושי שבחשיפת מחלתה היא אומרת "בושה לא רלוונטית פה. לא עשיתי שום דבר רע ואין לי במה להתבייש".

 

זמן קצר לפני שהתגלתה מחלת הסרטן בגופה הכירה יקיר את השחקנית שרית וינו אלעד ושתיהן החליטו לנהל מאבק מול המערכת הרפואית שלא מיידעת לדבריהן, נשים שעוברות טיפולי פוריות על הסיכון לחלות בסרטן שד. וינו אלעד: "אין אף מחקר שמצא קשר בין הפריות חוץ גופיות לסרטן שד, יכול להיות שאפילו הרופאים שלנו לא יודעים, אבל אנחנו קוראות לכן אם הלכתן לעשות טיפולי הפריה, תבדקו שהכל בסדר אתכן, לכו לעשות בדיקות שד. רק ככה תוכלו להיות האמא של הילד שכל-כך התאמצת להביא לעולם".

 

יקיר מאשרת: "אני עברתי תשעה טיפולי הפריה ואף רופא לא אמר לי שום דבר בקשר לסיכון. יש קשר של שתיקה וחשוב שמישהו יעשה מחקר ויקשור בין הדברים".

 

בטקס הדלקת המשואות הוורודות אתמול, בחנות "קום איל פו" בתל-אביב הוכרז על תחילת מבצע התרמה למען פרויקט קבוצות התמיכה לנפגעות סרטן שד צעירות של עמותת "אחת מתשע". ניתן לתרום לעמותה דרך חנויות "קום איל פו" ובטלפון 03-5246702.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא רייביץ
מדליקות משואה ורודה. מימין: שרית וינו אלעד אורנה יקיר
צילום: גיא רייביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים