שתף קטע נבחר

שרון: "בוש לא לחץ עלי, הממשל מודאג מעזה"

יום מלא התרחשויות עבר על ראש הממשלה בניו יורק. לאחר ששוחח עם נשיא פקיסטן וקיבל מחמאות מפליגות מבוש, שוחח שרון עם כתבים, והסביר: "מה שמעסיק את הממשל זה מה יקרה בעזה. הם מודאגים מהמתרחש בפילדלפי". לדבריו, נושא הבנייה בהתנחלויות לא עלה בשיחה, ו"הנשיא לא לחץ עלי כלל". שרון גם דן עם פוטין על הגרעין האיראני וסיפר כי קיבל הזמנה לבוא לטוניס, "אך זה עדיין לא יקרה בקרוב". הוא גם התלונן על מרכז הליכוד, ולא ויתר על עקיצה ל"חורז הסיסמאות"

"כרגיל, כמו לפני כל פגישה, תמיד היו נבואות על לחצים שיהיו על ישראל. זה לא היה נכון בעבר, וזה לא היה נכון היום. לא היה שום לחץ בנושא". כך אמר אמש (ד') ראש הממשלה אריאל שרון, בתדריך לכתבים בתום היום הראשון של ביקורו בניו יורק.

 

לאחר מכן הוא נפגש עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, וזה הזמין אותו לבקר במוסקבה. השניים דנו בעיקר בנושא הגרעין האיראני, ושרון הזהיר: הפצצה תסכן גם אתכם. גורמים מדיניים אומרים כי לרוסיה יש יכולת גדולה לסייע בבלימת תהליך ההתגרענות של איראן, אולם עד כה היא לא פעלה מספיק בעניין.  

 

על פגישתו עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, אמר שרון: "מה שמעסיק את הממשל זה מה יקרה בעזה. זה מה שיכתיב את מה שיהיה אחר כך. הם רואים בדאגה את מה שקורה בציר פילדלפי, את העובדה שפלסטינים חוצים לרפיח המצרית כבר לא רק ברגל אלא גם בכלי רכב. לידם עומדים שוטרים פלסטינים ולא עושים כלום, ומהצד השני עומדים מצרים נבוכים. גם הם נדהמו מהגל הזה של מאות ואולי אלפים שעברו לצד השני. יש להניח שגם מבריחים עברו, ובוצעו הרבה הברחות ביומיים האלה. זה מה שמטריד את האמריקנים".

 

לדבריו, "אם הפלסטינים לא יתגברו על מה שקורה בעזה, האמריקנים רואים בספק לגבי המשך התהליך. המבחן זה עזה. אני מעריך שהאמריקנים מפעילים לחץ כבד על המצרים וגם על הפלסטינים למנוע את מה שקורה שם כרגע. בפגישה בהחלט הובהרה עמדתנו". 

 

בהתייחסו לציר פילדלפי, אמר שרון: "אני חושב שזו היתה החלטה נכונה לצאת משם. אני מעריך שהמצרים יתגברו על זה, כי המצרים נדהמו לדעתי מהריצה הפלסטינית. הפלסטינים לא נפגשו עם בני משפחותיהם שנים רבות, והם רצו לשם לפגוש את קרוביהם. המבריחים השתמשו בהזדמנות הזאת וביצעו את משימותיהם. אני מעריך שהמצרים יתאוששו ויחסמו את המעבר תוך ימים אחדים".

 

על סוגיית השתתפות חמאס בבחירות, אמר ראש הממשלה: "הודעתי בצורה הכי ברורה שאנחנו מתנגדים לזה בתוקף, כל עוד הם לא  פורקו מנשקם, וכל עוד הם לא ביטלו את אמנת החמאס, שזה אחד המסמכים הכי נוראיים. השתמשתי בדברים שנאמרו על ידי ראשי החמאס בימים האחרונים, שהם עומדים לחדש את הטרור, בעיקר בירושלים וכל אותם דברים מתועבים שהם אומרים כל הזמן. "בעזה אנחנו לא יכולים להשפיע על השתתפות החמאס בבחירות, כי אין לנו שום כוונה לחזור לעזה. אבל במקומות אחרים, אנחנו בהחלט לא נשתף פעולה, לא בהכנות ולא בכל מה שנוגע למה שקשור לבחירות".

 

אפילו בהאיטי שואלים על הליכוד

 

שרון נשאל איך הוא מרגיש בימים אלה כשהוא מגיע לאו"ם והשיב: "רבים ניגשו, ואפילו עכשיו בסוף, כשהיינו בכנס הדמוקרטיה, באו אליי. מה זה עושה לי? זה מראה לי דבר אחד, שצריך בהחלט להגביר את המגעים. חשוב להשקיע בנושא הזה יותר תשומת לב. אני עצמי אין לי את האפשרות מבחינת זמן, כי אני עסוק בדברי הבל. אני עסוק עד ה-26 בחודש בדבר הבל מרכזי, לדוגמה", אמר שרון ורמז בכך לכינוס מרכז הליכוד, "אתה צריך לעשות זאת בנוסף לעבודה הרגילה, ולמגעים היום יומיים עם הרמטכ"ל וראש המוסד, כי אי אפשר לא לטפל בנושאים האלה, לעשות עוד דברים. אתה צריך להיפגש עם ראשי הערים וראשי הסניפים. צריך לדבר איתם, לקרוא להם לבוא להצביע.

 

"בארוחת הצהריים באו"ם ישבתי שם, וישב נשיא טנזניה ונשיא האיטי, ונשיא הרפובליקה המרכז אפריקאית, ונשיא בוסניה הרצגובינה. באים אנשים, כל אחד מתעניין. זה די מפתיע. אמרתי להם: איך זה שאתם חיים אלפי קילומטרים, ואתם יודעים בדיוק מי בליכוד עמדתו כזו או אחרת".

 

בנימה רצינית יותר, סיפר שרון: "קיבלתי הזמנה לבוא לטוניס, אך יש בעיה בגלל סידורי הביטחון, כי לפי הכללים של טוניס, לא יכולים להיות מאבטחים זרים. לא היתה נטייה לדבר בשירותי הביטחון, לשלוח אותי ללא מאבטחים חמושים. לכן, הנסיעה הזאת שהייתם צריכים לעשות בנובמבר תידחה קצת. הכל לאט, זה יכול להיות רק לאט. הפגישה עם יורש העצר הקטארי עדיין בתיאום, לא ברור אם אפגש איתו".

  

אף מילה על הבנייה

 

ראש הממשלה אמר כי נושא הבנייה בהתנחלויות לא עלה כלל בשיחה עם בוש. "בגושים הגדולים תמשך הבנייה. האם האמריקנים בכלל אוהבים את ביצוע ההתיישבות? אתם יודעים שלא. הם לא תמכו בזה. מאז 67', הם הביעו את התנגדותם לעניין, בפני כל ממשלות ישראלבנושא של הגושים הגדולים, מי שמצפה שהאמריקנים יקראו לבנות, אז לא. אבל בונים. האם זה משמח את האמריקנים? לא. האם יש צעדים נגד ישראל? גם כן לא.

 

"ב-E1 ניגשים לבנות תחנת משטרה גדולה. זה בשלב של תכנון, והמקום הזה ייבנה. האם בסופו של דבר מעלה אדומים תהיה מחוברת לירושלים? כן, היא תהיה מחוברת לירושלים. הבעיה שהטרידה אותם תמיד, זה שהחלק הדרומי (של הגדה) יהיה מנותק ומהחלק הצפוני, אבל גם לזה יהיה פיתרון".

 

בוש אמר לשרון כי ברצונו לסייע לו, מבלי להתערב בפוליטיקה הפנימית בישראל. על כך אמר ראש הממשלה: "בשיחה עם הנשיא בוש אמרתי שאני מבקש לא להתערב, ולא שהוא בא עם רעיון להתערב. חזרתי על זה יותר מפעם אחת, לא להתערב בנושאים הפוליטיים הפנימיים בישראל. אמרתי את זה, אני מבקש אל תתערבו. תנו לי לפתור את זה לבד".

 

בהתייחסו לנושא פולארד אמר שרון: "בכל הפגישות העליתי את הנושא של פולארד. האמריקנים לא שינו את עמדתם בנושא הזה, אך המגעים בעניין הזה יימשכו. אני מקווה שבסופו של דבר נצליח בדבר הזה".

 

ד"ש לחורז הסיסמאות

 

שרון עקץ את בנימין נתניהו שאמר כי שרון מסר "שטחים תמורת שטיחים". לדבריו, "היו מי שאמרו בישראל שטחים תמורת שטיחים: קשה לי להתחרות עם אומר הדברים בסיסמאות. אני זוכר שהיתה פעם סיסמה, 'יתנו יקבלו, לא יתנו לא יקבלו'. בצורה הזאת, בלי להביא למרכז, אפילו לא לסיעה, אפילו לא לממשלה, אותו חורז סיסמאות החזיר 13 אחוז מהשטח.

 

"נכון, שינו את השם וקראו לזה שמורות טבע", הוסיף שרון בציניות, "אני אמנם לא יודע מתי ילדי בית ספר במקום כלשהו יצאו ליהנות באזור השמורות, לראות את בעלי הכנף או באים לבלות את חופשותיהם בחורשות הטבע. לא ראיתי את הדבר הזה. בשטח זה פי כמה וכמה. רק היישובים זה שטח הרבה יותר גדול מול מה שפונה עכשיו. אני מוכן לומר, לא היו אפילו שטיחים שם. הוא היה שר אוצר טוב. גם סילבן היה שר אוצר טוב. חלק גדול מהרפורמות התחילו בתקופתו. עם סיסמאות אני לא יכול להתחרות". 

 


פורסם לראשונה 15/09/2005 00:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ביקש לסייע: פגישה עם בוש
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
איראן מסוכנת: עם פוטין
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
האיטי ובוסניה מתעניינות: שרון באו"ם
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מצרים נדהמה: מעבר רפיח
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בעלי כנף בשמורה: נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים