שתף קטע נבחר

שרון: "מושיט ידי לפלסטינים בקריאה לפיוס"

בנאומו ההיסטורי בעצרת האו"ם קרא שרון לפלסטינים: "אני, שנתיב חיי הובילני להיות לוחם, מפקד ומצביא בכל המלחמות, מושיט את ידי אל שכנינו הפלסטינים בקריאה לפיוס ולפשרה. אני רואה בכך את שליחותי ואת משימתי העיקרית בשנים הקרובות". שרון הכיר בזכות הפלסטינים למדינה: "גם הם זכאים לחירות ולקיום לאומי ריבוני במדינה משלהם" - ויצא במתקפה חריפה על איראן

"באתי הנה מירושלים, בירת העם היהודי מזה למעלה מ-3,000 שנים ובירתה המאוחדת של מדינת ישראל לנצח נצחים". כך פתח אמש (ה') ראש הממשלה אריאל שרון את נאומו ההיסטורי בעצרת האו"ם. ראש הממשלה נשא נאום אמוציונאלי, וניכר היה עליו שהוא מתרגש. הוא קרא את הנאום מדפים שבהם הוא הודפס עם ניקוד.

 

צילום וידאו באדיבות חדשות ערוץ 10

  

ראש הממשלה התייחס בפתח דבריו לאסון העובר על ארה"ב: "אני מבקש להביע את רגשי ההזדהות העמוקים של העם בישראל עם האומה האמריקנית, ואת תנחומינו הכנים למשפחות ששכלו את יקיריהן. אני מחזק את ידיהם של ידידי, הנשיא בוש. מדינת ישראל, שארה"ב עמדה לצדה בעתות מבחן, מוכנה להושיט כל עזרה שיש לאל ידה".

 

בהמשך נאומו אמר שרון: "אני עומד כאן לפניכם בשער האומות כאיש יהודי וכאזרח של מדינת ישראל החופשית והריבונית. נציג גאה של עם עתיק יומין, שאיננו רב במספרו, אך תרומתו לתרבות האנושית ולערכי המוסר, הצדק והאמונה אופפת עולם, חובקת היסטוריה.

 

"אני נולדתי בארץ ישראל, בן לחלוצים עובדי אדמה שלא ביקשו ריב ולא באו לארץ כדי לנשל את יושביה. אלמלא חייבו זאת הנסיבות לא הייתי נעשה חייל, אלא איכר וחקלאי. אהובתי הראשונה היתה ונותרה עמל הכפיים. הזריעה והקציר, המרעה, הצאן והבקר.

 

"היום, אני, שנתיב חיי הובילני להיות לוחם, מפקד ומצביא בכל המלחמות, מושיט את ידי אל שכנינו הפלסטינים בקריאה לפיוס ולפשרה, לשים קץ לסכסוך הדמים ולעלות יחדיו על המסלול המוביל לשלום ולהבנה בין שני עמינו. אני רואה בכך את שליחותי ואת משימתי העיקרית בשנים הקרובות".

 

"חובה עלינו לעשות ויתורים למען השלום"

 

שרון השקיע בנאומו גם מאמץ במסרים שכוונו אל הציבור הישראלי, ועסקו בקשר ההדוק שלו לארץ. שרון דיבר בהרחבה על ארץ ישראל ועל העם היהודי: 

 

"ארץ ישראל יקרה לי, יקרנו לנו, היהודים, מכל. ויתור על חלק כלשהו מנחלת אבותינו קורעת לב, קשה כקריעת ים סוף. כל שעל אדמה, כל הר וגיא, כל נחל וסלע רווים היסטוריה יהודית, אוצרים זכרונות. רציפותה של ההתיישבות היהודית בארץ ישראל לא נקטעה מעולם. גם אלו מאיתנו שגלו מארצנו, בעל כורחם, אל קצוי תבל, נפשם נותרה לאורך כל הדורות מחוברת למכורתנו באלפי נימים נסתרים של ערכה.

 

"ארץ ישראל היא התנ"ך הפתוח, כתב התעודה, הזהות והזכות של העם היהודי. דף אחר דף, נפרשת הארץ האחת, והיחידה לנו, ובלב ליבה ירושלים המאוחדת, עיר המקדש על הר המוריה, ציר חיי העם היהודי לדורותיו ומען כיסופיו ותפילותיו מזה 3,000 שנים.

 


נאום שרון בעצרת. צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

"אני משמיע באוזניכם את הדברים האלה, כי הם תמצית הכרתי היהודית ואמונתי בזכותו הנצחית והבלתי מעורערת של עם ישראל על ארץ ישראל. אולם אני אומר זאת כאן גם כדי להדגיש את עוצמת הכאב שאני חש בעומק ליבי בהכרה כי חובה עלינו לעשות ויתורים למען השכנת השלום בינינו ובין שכנינו הפלסטינים".

 

"זכותו של העם היהודי על ארץ ישראל אין פירושה התעלמות מזכותם של האחרים בארץ. הפלסטינים לעולם יהיו שכנינו. אנחנו מכבדים אותם ואין לנו שום שאיפה לשלוט בהם. גם הם זכאים לחרות ולקיום לאומי ריבוני במדינה משלהם".

 

"נמשיך בבניית הגדר מצילת החיים"

 

"השבוע יצא אחרון החיילים הישראלים מרצועת עזה, והסתיים הממשל הצבאי באזור. עתה תורם של הפלסטינים להוכיח את רצונם בשלום. המבחן החשוב ביותר בו תעמוד ההנהגה הפלסטינית יהיה במילוי התחייבותה לשים קץ לטרור ולתשתיותיו, לחסל את משטר האנרכיה של הכנופיות החמושות ולהפסיק את ההסתה ואת החינוך לשנאה כלפי ישראל והיהודים".

 

"עד שיעשו זאת - תדע ישראל להגן על עצמה מזוועות הטרור. לכן הקמנו את גדר הביטחון ונמשיך לבנות אותה עד השלמתה, כפי שהייתה עושה כל מדינה המגנה על אזרחיה. גדר הביטחון מונעת יום יום ממחבלים וממרצחים להגיע למרכזי הערים ולפגוע באזרחים בדרכם לעבודה, בילדים בדרכם לבית הספר ובמשפחות המובלות יחדיו במסעדה. הגדר הזו חיונית מאין כמוה. הגדר הזו מצילה חיים!"

 

"אני נמנה על אלו המאמינים כי ניתן להגיע לפשרה הוגנת ולדו-קיום בשכנות טובה בין יהודים וערבים. אולם עבודה אחת עלי להדגיש: לא תהיה שום פשרה על זכותה של מדינת ישראל להתקיים כמדינה יהודית, בגבולות בני הגנה, בביטחון מלא וללא איומים וטרור.

 

בהמשך נאומו התייחס שרון גם לגרעין האיראני, ותקף בחריפות את המדינה: "ניסיונות ההתחמשות של המדינה הזו בנשק גרעיני חייבים להדיר שינה מעיני כל שוחר שלום ויציבות במזרח התיכון ובעולם כולו. הצירוף של פונדמנטליזם חשוך ותמיכה בארגוני טרור יוצר איום חמור שכל האומות חברות האו"ם חייבות להתייצב מולו".

 

ראש הממשלה סיים את נאומו בברכת שנה טובה: "על פי האמונה היהודית, נחתכים בראש השנה גורלות בני האדם ואומות העולם בידי בורא עולם לשבט או לחסד. מי יתן ויחתוך הקב"ה בשנה זו את גורלנו ואת גורל שכננו לשלום לכבוד הדדי ולשכנות טובה. מעל במה נכבדה זו ברצוני לאחל בשם עם ישראל שנה טובה לכל עמי תבל. שנה טובה".

 

הפמליה: סילבן מימין, פרס משמאל

 

פמליה מכובדת ליוותה את שרון אתמול במהלך נאומו. על כסאות הספסל הישראלי ישבו שר החוץ סילבן שלום והמשנה לראש הממשלה, שמעון פרס. כמו כן ליוו את שרון יועצו המדיני, שלום תורג'מן, השגריר באו"ם דני גילרמן ויועצו הקרוב דב וייסגלס. שרון היה מתוח בדקות שלפני הנאום. הוא ישב על כיסאו כשאוזנייה על אזנו, ומבטו ממוקד בראש ממשלת איטליה, סילביו בלוסקוני.

 

עצם הבאתם של סילבן שלום מצד אחד ושמעון פרס מצד שני נועדה להעביר מסר ברור לכמה קהלי יעד. סילבן שלום היה שם בשביל הליכוד, ופרס - בשביל

העולם. את החלק הראשון הקדיש ראש הממשלה לא בכדי לקשר ההדוק אל המורשת ואל נחלת האבות ואל היחס החם שהוא חש כלפיי ארץ ישראל. סילבן שלום השלים את התמונה עבור אנשי הליכוד ואילו פרס נועד להעניק כיסוי לחלק השני של נאומו של ראש הממשלה, שעסק בהכרה של זכותם של הפלסטינים למדינה. פרס הוא עדיין הפוליטיקאי הישראלי המוכר והנערץ בעולם וישיבתו לצדו של שרון הייתה מעין חותמת ברצינות כוונותיו של ראש הממשלה בעניין התהליך המדיני עם הפלסטינים והנכונות לבצע ויתורים.

 

על אף מחיאות הכפיים שלהן זכה שרון באו"ם לאחר נאומו אי אפשר עדיין לדעת כיצד יתקבלו דבריו בקרב חברי מפלגתו של שרון, הליכוד. נאומו של ראש הממשלה היה ללא ספק, מוקדש כאמור לשני הקהלים במדינת ישראל, הן לקהל המרכז שמעוניין ביציבות ובהמשך תהליך השלום והן לאנשי הימין אליהם פנה שרון בדברים רבים על אודות הקשר החם שלו ולאדמות ארץ ישראל. ואל החשיבות שלהם בעיניו. ימים יגידו האם ההליכה הדו ראשית הזו תשתלם מבחינה פוליטית.

 

כעת צפוי שרון להמשיך בשורת הפגישות המדיניות אותן הוא מקיים באו"ם. במסגרת זאת, נפגש ראש הממשלה עם עמיתו הבריטי, טוני בלייר, עם נציגי האיחוד האירופי וכן עם מנהיגי קנדה ואוסטרליה. בפגישה עם בלייר השתתפו גם פרס ושלום.

 

שרון חזר בפגישתו עם בלייר ונציגי האיחוד האירופי על התנגדות ישראל להשתתפות החמאס בבחירות ברשות ביהודה ושומרון. שרון גם דיבר על החשיבות של פיתוח רצועת עזה לאחר הנסיגה וההשקעה הכלכלית באזור.

 

שרון היה הלילה אורחו של המיליונר איירה ריינהרט. ריינהרט, הנחשב למקורבם של המתנחלים ושל ח"כ בנימין נתניהו, קיים ארוחה לכבודו של שרון. שרון צפוי להיפגש היום גם עם מלך ירדן, עבדאללה.

 

במקביל, בניו-יורק מתקיים כנס של תוכנית קלינטון ליוזמה גלובלית, שבראשה עומד נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון. בפתח הכנס דיברו קלינטון, שמעון פרס, קונדוליזה רייס ומלך ירדן, עבדאללה. גם שם, אחד הנושאים המרכזיים שעל הפרק בדיון, הוא פיתוח עזה.


פורסם לראשונה 15/09/2005 21:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. "באתי מירושלים"
צילום: איי פי
"נתיב חיי הובילני להיות לוחם"
צילום לע"מ
צילום: איי פי
"אחרון החיילים יצא מעזה"
צילום: איי פי
מומלצים