שתף קטע נבחר

נשיא איראן באו"ם: הגרעין - זכותנו; אירופה: אין מנוס מתגובה

תוך שהוא תוקף שוב ושוב את הישות הציונית ואת ארה"ב, הצהיר אחמדי-נג'אד בנאומו בעצרת האו"ם כי תוכנית הגרעין של ארצו נועדה לצרכי שלום. הוא הודיע כי איראן תסכים לשתף חברות זרות בתוכנית הגרעין. דוברת מטעם האיחוד האירופי: כעת אין מנוס מהעברת הנושא לדיון במועצת הביטחון של האו"ם. משרד החוץ בטהרן בתגובה: "עדיין לא התחלנו להעשיר אורניום, הכל תלוי בתוצאות הפגישה מחר בווינה"

"אלה שחימשו את הכיבוש הציוני, מנסים למנוע ממדינות אחרות להתחמש באמצעים טכנולוגיים לשימוש שוחר שלום. ישנם כמה צדדים המסתמכים על ההרתעה שלהם, על הכוח שלהם, כדי להתעמר באחרים - בעזרת שליטתם באמצעי התקשורת".

 

את הדברים החריפים הללו אמר אמש נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, בנאומו בעצרת האו"ם בניו-יורק. בניגוד לציפיות האירופים, בנאום לא מיתן הנשיא את נחישותו להמשיך ולהפעיל את תוכנית הגרעין האיראנית וחזר על "זכותה הטבעית" של ארצו להשיג דלק גרעיני באמצעות העשרת אורניום.

 

בעקבות הדברים גבר מאוד הסיכוי שהסוגייה תעבור כעת למועצת הביטחון של האו"ם, שם עלולה איראן לספוג סנקציות כלכליות ודיפלומטיות. "לא נותרה לנו ברירה", אמרה דוברת מטעם האיחוד האירופי לסוכנות הידיעות רויטרס. עם זאת, הדוברת הבהירה כי האיחוד מעוניין בגיבוי בינלאומי למהלך ועל כן יפעל קודם כל להשגתו. שר החוץ הצרפתי אישר גם הוא שהדבר "עומד על הפרק".

 

בתגובה הזהיר משרד החוץ בטהרן את מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, לבל תעביר את הנושא למועצת הביטחון. "אנו מציעים לסוכנות לשקול את הדברים בהגיון, ולא לסבך את הסוגייה עוד יותר. עדיין לא התחלנו להעשיר אורניום, אך הכל תלוי בתוצאות הפגישה מחר", אמר דובר המשרד, חמיד רזא אסאפי. הוא הוסיף: "חידוש הפעילות בנתאנז אינה בלוח הזמנים שלנו עדיין, אבל אנו עוקבים מקרוב אחר הפגישה מחר. אם תתקבל החלטה קיצונית, איראן תחליט בהתאם לכך".  

 

מחר צפויה להתכנס בוינה מועצת הנגידים של הסוכנות, כדי לדון בהפרות של איראן בסוגיית העשרת האורניום. אפשר אם כן שהאיחוד האירופי יצטרף לעמדת ארה"ב ויבקש רוב כדי להעביר את הנושא לדיון במועצת הביטחון ואולם לא בטוח שהנושא יעלה כבר מחר לדיון.

 

פרשנים העריכו שאין לארה"ב ולאיחוד את הרוב הדרוש להעביר את ההחלטה. בנוסף, הפרשנים העריכו שגם במועצת הביטחון אין רוב להטלת סנקציות נגד איראן בשל התנגדות החברות הקבועות ובעלות זכות הווטו רוסיה וסין. 

 

עוד לפני הנאום נועדו שרי החוץ של שלוש המעצמות האירופיות, בריטניה, גרמניה וצרפת, עם הנשיא בשולי פסגת המנהיגים בכינוס עצרת האו"ם בניו יורק. בתום הפגישה הבהיר ג'ק סטרו, שר החוץ של בריטניה כי מדינות האיחוד מקוות להימנע מהצורך להפנות את נושא הגרעין האיראני למועצת הביטחון של האו"ם. עם זאת הוא הדגיש כי המדינות יחליטו כיצד לנהוג רק לאחר שיבחנו את נאומו של אחמדי-נג'אד לעומק.

 

"שיחקרו מי נתן אטום לציונים"

 

בנאום באו"ם קרא הנשיא האיראני לחקור כיצד הגיע נשק גרעיני לידי "הישות הציונית", אך לא הסתפק בתקיפת ישראל והמעצמות האירופיות שסייעו לה, והמשיך באמירות חריפות גם כנגד המדינה המארחת. "ארה"ב הפרה את האמנה לאי-הפצה של נשק גרעיני. משטרו של סדאם הפעיל נשק כימי נגד איראן. מי חימש אותו בכלי הנשק האלה?", תהה ברומזו לארה"ב.

 

אחמדי-נג'אד המשיך ותקף שוב את ישראל: "כשאנשי פלסטין מתנגדים לכיבוש הם מואשמים בטרור, בעוד שהמדכאים זוכים לתמיכת אלה, הטוענים שהם נלחמים בטרור. על האדמות הפלסטיניות להשתחרר. יש להקים מדינה פלסטינית דמוקרטית שבירתה ירושלים".

 

בהמשך הגן הנשיא האיראני על תוכנית הגרעין של ארצו ולא שכח להזכיר גם כאן את "הציונים": "יש לאפשר גישה לדלק גרעיני לכל האומות. לאיראן יש זכות לתוכנית גרעינית. על הוועדה הבינלאומית לאנרגיה אטומית לחקור כיצד אמצעים גרעיניים הועברו למשטר הציוני. כמה מדינות חזקות מובילות משטר מפלה כלפי אחזקה של מקורות וטכנולוגיה גרעינית. יש ניסיון לכפות משטר אפרטהייד על האחזקה של נשק גרעיני. מדינות אלה פירשו באופן שגוי את החזקת האמצעים כחתירה להשגת נשק גרעיני - זוהי מזימה תעמולתית טהורה".

 

עם זאת, בניסיון להקל מעט את הלחץ הבינלאומי מעל ארצו, אמר נשיא איראן כי טהרן מוכנה לשתף חברות פרטיות וציבוריות בתכניתה להעשרת אורניום, וכי הוא מזמין חברות זרות להשתתף בה, כצעד בונה אמון.

 

מוקדם יותר אמרה גם מזכירת המדינה האמריקנית רייס כי אם ייכשלו המאמצים הדיפלומטים, יש להפנות את הנושא האיראני לטיפולה של מועצת הביטחון. לאחר הנאום אמרה רייס כי על איראן לשוב לשולחן הדיונים עם שלוש נציגות האיחוד האירופי והוסיפה כי "לכולם ברור מה על איראן לעשות".

 

איום איראני: להשתמש בנפט כנשק

 

עוד לפני הנאום באו"ם התראיין אחמדי-נג'אד לרשת CNN ואמר: "לארה"ב יש כוונות רעות כלפי איראן. זה אפרטהייד גרעיני". אחמדי-נג'אד אמר את הדברים לכתבת כריסטיאן אמנפור. הנשיא האיראני אמר בראיון כי הוא עומד על זכותה של מדינתו להעשיר אורניום וקורא להקמת וועדה מיוחדת של האו"ם להגבלת ההפצה של נשק אטומי. "אנחנו נחושים, בוודאי שאנחנו נחושים", אמר. "למה שלאחרים יהיה את זה והם ימכרו לנו?"

 

הנשיא נשאל גם באשר לוויסות אספקת הנפט האיראני ולהעלאת מחירו ככלי פוליטי שיאפשר לה לנקום ביריבותיה מהמערב על רקע משבר הגרעין. "כל אדם בר-דעת, בריא וחכם ישתמש בכל משאב שברשותו כדי לשמור על החופש שלו ועל עצמאותו", ענה אחמדי-נג'אד.

 

"טבעי שארה"ב ובעלות בריתה ישתמשו בכל מה שיש להן כדי למנוע ממנו את הזכות החוקית הזו, שזה מועצת הביטחון, אבל גם לנו יש את האמצעים להגן על זכויותינו", אמר.

 

גם בראיון לשבועון "טיים" הוא רמז על הצעדים בהן עלולה איראן לנקוט בתגובה להעברת הנושא למועצת הביטחון. "ההחלטה (על כך) תלויה בהתפתחויות", אמר.


פורסם לראשונה 17/09/2005 20:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא האיראני בעצרת האו"ם
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הכור האיראני בבושהר
צילום: איי פי
מומלצים