טרנד חדש בישראל: מכוני כושר לקשישים
אף פעם לא מאוחר: בני 80 ומעלה מרימים משקולות ומתנשפים על אופני הכושר. תכירו את חדר הכושר לקשישים. בפיקוח רפואי צמוד, עם הליכון איטי במקצת ובלי משקולות כבדות מדי
מנדל ברימר (85) המתגורר בבית אבות בהרצליה פותח את הבוקר בשעה של אימון גופני. במשך חצי שעה הוא שוחה ומחצית השעה השנייה מוקדשת לחדר הכושר: אופני כושר, משקולות ומכשירים נוספים.
בבית האבות "בית שבעת הכוכבים" בהרצליה פיתוח פועל מכון כושר שהמכשירים שבו ותוכניות האימון הותאמו לבני 75 ומעלה. למעשה, המתעמל הוותיק ביותר בחדר הכושר הוא דייר בן 92.
"אני מילדות משחק כדורגל, עושה סקי, מחליק על הקרח. עשיתי הכל והייתי בכושר וגם היום אני לא עוזב את זה", מספר מנדל בגאווה.
מאמנת הכושר במקום, הילה דרהם מסבירה שהעבודה עם בני גיל הזהב שונה במובנים רבים מהעבודה בחדר הכושר המוכר לנו. "הדגש העיקרי הוא להגן מפני פציעות, בעיקר פציעות גב", היא מסבירה. "צריך לקחת בחשבון את נושא העומסים ולבנות תוכנית אימונים שונה מבחינת משקלים וחזרות. גם טווחי התנועה, הגידים והשרירים הם לא אותו דבר כמו אצל הצעירים".
בחדר הכושר ב"בית שבעת כוכבים" משתמשים במכשירים שונים מעט ממכשירי הכושר הרגילים. הדגש במכשירים לבני גיל הזהב הוא על ישיבה נוחה ותמיכה לגב וחלק גדול מהתרגילים מתבצעים בישיבה.
בן 75 ירים משקל כבד פחות מזה שירים מתאמן צעיר בחדר הכושר. דרהם: "בחור צעיר יכול להרים משקולות ממשקל 50 ק"ג ומעלה בדחיקת חזה ולעשות זאת במשך כמה מחזורים. אדם מבוגר לא יכול להרים יותר מ-12 ק"ג. אז אנחנו נעשה את התרגיל 20 פעם עם אותו משקל. אצל מבוגר אנחנו משתדלים לשמור על הסטטוס קוו, על המצב הקיים. המטרה היא לתחזק את הגוף, לא לנפח שרירים ולא להגיע לאולימפיאדה".
רוב התרגילים מתבצעים בישיבה. גיל הזהב עושה כושר
גם משקולות חופשיות הן מחוץ לתחום עבור הקשישים בשל היעדר תמיכה מספיקה לשרירי הגב.
ההליכונים בחדר הכושר לקשישים מתחילים ממהירות של 200 מטר לשעה, לעומת המכשיר הרגיל המתחיל ב-800 מטר לשעה. וכשחלק מהמתעמלים שלך נעזרים במקל הליכה או בהליכון לתמיכה בהליכה, ההמלצה עבורם היא להשתמש באופני כושר ולא בהליכון. "לעיתים גם יש להם בעייה של שיווי משקל ואז השימוש בהליכון מסוכן עבורם. באופניים רק הרגליים עובדות, זה נותן אפקט של חיזוק שרירי הרגליים", מסבירה דרהם.
מסתבר שאף פעם לא מאוחר להנות מספורט. "יש לנו מתעמלים שלא עשו אף פעם שום פעילות ופה, בדיור המוגן, הם מתנסים בכך. אנחנו רואים את ההשפעה של האימון במצב הרוח שלהם. הפעילות בחדר הכושר תורמת להם גם מבחינה חברתית. את רואה אנשים שהולכים יותר טוב, שסיבולת הלב שלהם יותר טובה".
בחדר הכושר לא מוותרים גם לקשישים שאין להם חשק או מצב רוח לקום בבוקר. "אנחנו מדרבנים אותם ולא מוותרים ובסוף הם מגיעים", אומרת דרהם.
האימונים מתבצעים בהתאם להנחיות הצוות הרפואי ותחת השגחה צמודה. ותוכנית האימונים אושרה על ידי רופא.
פעילות גופנית ידועה כמונעת בריחת סידן מהעצמות, בעייה רווחת אצל קשישים רבים, שיכולה לגרום לשברים.
ההמלצה של דרהם לבני גיל הזהב היא "לתפעל את הגוף". לדבריה מומלצים פרקי הליכה קצרים כמה פעמים בשבוע.
הוכחה נוספת שאף פעם לא מאוחר להתעמל בסיפור הבא: "אחד המתאמנים הקבועים שלנו בחדר הכושר עבר ניתוח לב ולא ידע אם מותר לו לחזור. כשהוא חגג יום הולדת אמרנו לו שהוא חייב להפתיע את עצמו לרגל גיל 88 והוא התעקש שהוא לא רוצה לעשות כלום. שיגעתי אותו ובסוף הוא נכנס למים ולמד לראשונה בחייו לשחות. עכשיו הוא שוחה כל יום".
מדרבנים אותם והם מגיעים. קשישים בחדר הכושר
צילום: רוני קאופמן
מומלצים