שתף קטע נבחר

האו"ם: ישראל הגישה בקשה לחברות במועצת הביטחון

בהמשך לשיפור היחס לישראל באו"ם הגיש השגריר גילרמן באופן רשמי את מועמדות ישראל לחברות במועצת הביטחון. אם תתקבל תוכל ישראל לשמש חברה זמנית למשך שנתיים בזרוע הביצועית המרכזית של האו"ם

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, הגיש היום (יום ג') באופן רשמי את בקשתה של ישראל לחברות במועצת הביטחון של האו"ם. זו הפעם הראשונה שישראל מגישה מועמדות שכזו ומקורות באו"ם סיפרו שהתגובות למהלך היו מאוד חיוביות.

 

את הבקשה הגיש גילרמן בישיבה החודשית של WEOG - קבוצת מדינות מערב אירופה ואחרות (ארה"ב, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד) - קבוצת המדינות באו"ם עליה נמנית ישראל. השגריר דני גילרמן אמר בישיבה: "זהו רגע חשוב מאוד לישראל. רגע שבעבר הלא רחוק איש לא היה מעלה בדעתו שהוא אפשרי".  

 

גם אם ישראל תאושר כחברה המועצת הבטחון, יעברו עוד 13 שנה עד שנציג ישראל יתיישב לצד הנציגים האחרים סביב שולחן המועצה. כל המושבים תפוסים עד שנת 2018 אולם כדי להגיע למועצה צריך להתחיל בתהליך עכשיו, הסביר מקור באו"ם.

  

מועצת הביטחון של האו"ם, שהיא זרוע הביצוע המרכזית של האו"ם והיחידה שלהחלטותיה יש תוקף בינלאומי מחייב, מורכבת מחמש חברות קבועות ועשר חברות זמניות, שמתחלפות כל שנתיים.

 

החברות הקבועות הן ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין, ולכל אחת מהן יש זכות וטו על החלטות שמתקבלות במועצה. עשר החברות הנוכחיות הן אלג'יריה, ארגנטינה, בנין, ברזיל, דנמרק, יוון, יפן, הפיליפינים, רומניה וטנזניה.

 

למרות שהיא חברה בקבוצת המדינות המערביות, מאז שהתקבלה כחברה באו"ם נמנע מישראל לשמש כמועמדת לחברות זמנית במועצת הביטחון בשל התנגדות של קבוצת המדינות הערביות וקבוצת המדינות הבלתי מזדהות. קבוצת המדינות הערביות לעומת זאת, מכניסות למועצת הבטחון בקביעות נציגות שלהם. כיום זוהי אלג'יריה וקדמה לה סוריה. 

 

מדובר בצעד נוסף בו נוקטת ישראל על מנת להתקבל כחברה שוות זכויות באו"ם, והוא בא על רקע שיפור משמעותי ביחס לישראל שחל לאחרונה באו"ם. את השיפור תולים דיפלומטים בתוכנית ההתנתקות מרצועת עזה.

 

במסגרת שיפור זה כינס האו"ם כינוס מיוחד לציון 60 שנה לשחרור מחנות ההשמדה, וכן הזמין את השגריר גילרמן לשמש כאחד מ-20 סגני נשיא העצרת הכללית. בכך הפך גילרמן לסגן נשיא העצרת הישראלי השני בהיסטוריה, אחרי השגריר המנוח אבא אבן.

 

הישיבה הראשונה שניהל גילרמן במסגרת תפקידו הייתה לפני כשבוע, במסגרתה הוא הזמין לדוכן הנואמים את שר החוץ סילבן שלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גילרמן מנהל את ישיבת העצרת הכללית של האו"ם בשבוע שעבר
צילום: איי פי
מומלצים