שתף קטע נבחר

5 שנים לאינתיפאדה השנייה: "היכונו לשלישית"

1,064 ישראלים ויותר מ-4,000 פלסטינים נהרגו בחמש שנות אינתיפאדה , שפרצה בדיוק לפני חמש שנים, לאחר עלייתו של אריאל שרון להר הבית. ברחבי העולם הערבי החלו לציין את האירוע. חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית ומראשי הפתח בשטחים, מוחמד רנאים, צופה שאם יימשך הכיבוש, תפרוץ אינתיפאדה שלישית "שתהיה קשה מקודמותיה". אבו עראג', ממפקדי גדודי חללי אל-אקצה באזור ג'נין, אומר שהאינתיפאדה הבאה כבר בפתח

ברחבי העולם הערבי מציינים היום (ד') חמש שנים בדיוק לעלייתו של אריאל שרון להר הבית, אירוע שהיווה מבחינתם את הסיבה לפרוץ האינתיפאדה השנייה. 1,064 ישראלים נהרגו בשנות האינתיפאדה (על-פי נתוני דובר צה"ל), מתוכם, 745 אזרחים ו-319 אנשי כוחות הביטחון. 7,462 ישראלים נפצעו, מהם 5,212 אזרחים. יותר מ-4,000 פלסטינים נהרגו, עוד רבבות נפצעו, כ-8,000 נכלאו ובתים רבים נחרבו. אישי ציבור פלסטינים אומרים היום ל-ynet שההישג הגדול של האינתיפאדה הוא נסיגת ישראל מרצועת עזה ומצפון השומרון. 

 

בבוקר 28 בספטמבר 2000 פרצו מהומות קשות בהר הבית, במהלך ביקורו במקום של יו"ר הליכוד דאז, אריאל שרון, בימים שבהם כיהן אהוד ברק כראש הממשלה. שרון הגיע לאזור הר הבית כשהוא מלווה במספר חברי כנסת של הליכוד ונכנס עימם אל תוך המתחם הרגיש, מלווה בטבעת אבטחה הדוקה. מאות פלסטינים שהיו במקום החלו להתעמת עם השוטרים בקריאות "אללה הוא אכבר", כשהם מנסים להגיע אל חברי הכנסת. השוטרים הצליחו לחלץ את שרון וחברי הליכוד מהמתחם, אולם המהומות רק התגברו ובסיומן נספרו 25 פצועים - פלסטינים ושוטרים.


שרון וברקע בנו גלעד, אז בהר הבית (צילום: זום 77)

  

שרון עצמו אמר בתום הביקור: "אני מצר על הנפגעים ומאחל להם החלמה מהירה, אבל זכותו של כל יהודי בישראל לבקר בהר הבית. הר הבית בידנו". ימים ספורים אחר כך בערו השטחים ומהומות קשות פרצו גם במגזר הערבי.

 

מוחמד ר'נאיים, חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית ומראשי הפתח בשטחים, מביט לאחור ומנסה להתנבא מה יהיה בעתיד, "אחת האפשרויות היא אינתיפאדה, והאינתיפאדה השלישית תהיה הרבה יותר קשה מקודמותיה. זו תהיה אינתיפאדה הגדר", הוא אומר בשיחה עם ynet. ר'נאיים, תושב ירושלים, היה במסגד אל-אקצה כשהכל התפוצץ לפני חמש שנים. "הייתי שם עם מרואן ברגותי, פייסל חוסייני ועם וההמון שהיה במסגד", הוא נזכר.

 

"נכון שישראל יצרה מציאות בשטח. נכון שהרצון של ישראל הוא להחזיר אותנו לקווי ספטמבר 2000, במקום 1967, אבל זו ראייה שטחית. העמדות לא השתנו. לא ויתרנו על הדרישות בנוגע לגבולות, לפליטים, לירושלים ולקווי 1967 וכל זאת תוך מאבק בגדר ובהרחבת ההתנחלויות. ישראל מציגה את ההתנתקות כמהלך חד-צדדי, אבל המאבק הפלסטיני אילץ את ישראל לנקוט בצעד הזה. אין חיים תחת הכיבוש".


פרוץ המהומות בהר הבית (צילום: זום 77) 

 

ר'נאיים מבטיח שהפלסטינים לא יחיו בשלום במדינה פלסטינית שבליבה "תקועים" גושי ההתנחלויות וגוש עציון ואריאל, מעלה אדומים ואיזור ירושלים. "בעניין הזה, אנו מכינים לישראל מאבק קשה. נלך לאו"ם למועצת הביטחון לדרוש את יישום החלטות בית הדין לגבי גדר ההפרדה. אם ניכשל, נלך לעצרת הכללית ואם לא נצליח יש אפשרות שלישית והיא עוד התמודדות, עוד אינתיפאדה וזו תהיה הרבה יותר קשה מקודמותיה".

 

לדבריו, "ההתנגדות היא תופעה היסטורית שנוצרה בשנים האלה והיא מונעת מהעובדה אין חיים עם הכיבוש ואם אבו מאזן לא יצליח להשיג בדרך המדינית ובדרך החוק את ההישגים לפלסטינים, האפשרות היחידה שנשארת זו ההתנגדות, האינתיפאדה. מבחינתי, בסיכומו של דבר, ישראל לא הביסה את ההתנגדות הפלסטינית. ישראל נסוגה מעזה והיא קיבלה את מפת הדרכים אז שכל אחד יחשוב מה השיגה האינתיפאדה הזו".

 

בכיר בגדודי חללי אל-אקצה: האינתיפאדה הבאה בפתח

 

אבו עראג' הוא ממפקדי גדודי חללי אל-אקצה באזור ג'נין. מבחינתו ומבחינת אנשיו "האינתיפאדה השלישית בפתח והיא תהיה הרבה יותר קשה. תהיה אינתיפאדה נגד הגדר, למען שחרור האסירים, למען שחרור ירושלים ויתר האדמה".

  

עשרות או אולי מאות מחבריו של אבו עראג' נהרגו, נפצעו ונעצרו ב-5 שנים האחרונות והוא בטוח שהדם שנשפך וכל ההקרבה לא היו לריק. "איך אפשר להגיד שזה לא היה שווה כשישראל נסוגה מהרצועה ומההתנחלויות באזור ג'נין ואם היא נסוגה, זה בגלל המכות שהארגונים הפלסטיניים הנחיתו על ראשה של ישראל ועל ראשם של המתנחלים בהתנחלויות שלה", הוא אומר ל-ynet.

 

אבו עראג' אומר שהמאבק יימשך, שהעבודה לא הושלמה. "האסטרטגיה שלנו היא שחרור כל האדמות הכבושות. העם הפלסטיני ממשיך להיות מוכן להקריב למען ירושלים ויתר השטחים, נגד הגדר וההתנחלויות. ההיערכות מבחינתנו היא לעימות נוסף שמתקרב, של אינתיפאדה שלישית שהיא ממש בפתח והיא תהיה הרבה יותר קשה. האמת, אני לא רואה אופק מדיני שימנע את התלקחותה".   


מוחמד א-דורה ואביו, מסמלי האינתיפאדה (צילום: איי.אף.פי) 

 

מנהל מסגד אל-אקצה: לא תהיה פשרה

 

כמו רנאים, גם שייח מוחמד חוסיין, מנהל מסגד אל-אקצה, היה במסגד כאשר ח"כ שרון, לימים ראש הממשלה, הגיע למתחם בדיוק לפני חמש שנים. עיקר דאגתו של השייח היא לגורלו של המסגד ולאיומים המושמעים נגד המסגד. "מגיע שרון עם 3,000 אנשי ביטחון ונכנס בכוח למסגד. פולש לתוכו ואז פרצו עימותים, עם פצועים, מראות קשים, קשים מאוד".

 

השייח אומר ל-ynet: "המסגד הוא מוסלמי, הוא של המוסלמים ורק של המוסלמים. זה מה שרצה אללה, הוא שהעניק את המסגד למוסלמים והוא זה שהעניק למסגד את השם וזה אומר שהמסגד הוא רק של המוסלמים ואנו לא מכירים בשום דרך אחרת, בשום פשרה כמו במערכת המכפלה או במקום אחר".

 

עצרת ראשונה לציון אירועי חמש שנים לאינתיפאדת אל-אקצה התקיימה היום במחנה הפליטים אל-ירמוך בסוריה, סמוך לבירה דמשק. כ-5,000 פליטים פלסטינים ערכו עצרת המונית, במהלכה כרזות עם תמונותיהם של יו"ר הרשות הפלסטינית לשעבר, יאסר ערפאת. מנהיג החמאס לשעבר, אחמד יאסין. חברי הפלג הצבאי של הג'יהאד האילסאמי נופפו בטילי-דמה שכוונו לעבר ישראל ושלט גדול בישר: "ההתנגודת הפלסטינית חייבת להימשך משום שזו הדרך היחידה לחירות".

 

בינתיים נערכים בישראל לציון חמש שנים לאירועי אוקטובר 2000. במחוז הצפוני של המשטרה יעקבו בשבת בדריכות אחר האירועים ברחבי הישובים הערביים בגליל. כבשנים קודמות, גם הפעם לא תהיה נוכחות משטרתית בריכוזים הערביים שבהם ייערכו עצרות, הפגנות ותהלוכות. לעומת זאת, ירוכזו כוחות בתחנות המשטרה הקרובות כגון נצרת וכרמיאל, למקרה שיהיה צורך בהתערבות מהירה. בסך הכל יעמדו בשבת בכוננות ברחבי המחוז הצפוני כאלפיים שוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הביקור בהר הבית
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
השייח מוחמד חוסיין
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
הפגנות הזדהות בסוריה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מציינים את האירוע בדמשק
צילום: איי פי
מומלצים