הפצ"ר מערער: לשלול דרגותיו של מרדכי
חודש לאחר ההכרעה כי האלוף במילואים איציק מרדכי יישאר אלוף ולא יורד בדרגה החליט הפרקליט הצבאי הראשי לערער. "הוועדה לא נתנה את המשקל הראוי לחומרת העבירות שביצע מרדכי", טוען הפצ"ר. כעת ידון הנושא בבית הדין הצבאי לערעורים. פרקליטו של מרדכי: "ראוי היה שלא נשמע על ההחלטה מאמצעי התקשורת. נראה את הערעור ונגיב"
הפרקליט הצבאי, תת אלוף אבי מנדלבליט, מנמק בין היתר את את בקשתו בכך שהוועדה שדנה בנושא לא נתנה משקל ראוי לחומרת העבירות בהן הורשע מרדכי ולהבטחת שלומן של המשרתות בצה"ל. עוד טוען הפרקליט הצבאי הראשי כי הוועדה שגתה כאשר קבעה שאין מעניינה לדון בטוהר המידות ואמון הציבור בצה"ל ומפקדיו.
תא"ל מנדלבליט כותב עוד בערעורו כי מדובר בהחלטה ראשונה של הוועדה ולדעתו יש להביא זאת להחלטה מחודשת של בית הדין הצבאי לערעורים.
עו"ד משה שחל, אחד מסניגוריו של מרדכי, אמר אמש ל-ynet כי שמע על ההחלטה דרך אמצעי התקשורת. "אני בהחלט מופתע, ראוי היה שהיינו מקבלים על כך הודעה בדרך אחרת".
שחל הוסיף: "אנחנו צריכים לראות את הערעור ונימוקיו ואז נוכל להגיב, אין ספק שכל ההתנהגות כלפי מרדכי לא הייתה נורמטיבית לאורך כל הדרך, אבל גם עם זה נדע להתמודד".
בתגובה להחלטה הביעה ח"כ זהבה גלאון שביעות רצון. "הוועדה שהחליטה לא להסיר את הדרגות נתנה לגיטימציה למעשיו של מרדכי. מדובר בהחלטה נכונה שבאה לשדר מסר להורים ששולחים את בנותיהם לצבא כי גופן וכבודן לא מותר".
גם יו"ר הוועדה למעמד האישה, ח"כ ענבל גבריאלי, בירכה: "מדובר באקט מאוד חיובי צה"ל נודע לצערי נודע בנפיצות ונרחבות של תופעת ההטרדות המיניות. אני מברכת את הפרקליט על הצעד - בין אם הערעור יתקבל ובין אם לאו."
הילה קרנר-סולימאן, יו"ר ארגון נפגעות תקיפה מינית, בירכה גם היא. "העובדה שהוועדה החליטה שלא לפגוע בדרגותיו של יצחק מרדכי מבזה את צה"ל, את מפקדיו ואת חייליו וחיילותיו המשרתים בצה"ל. לא ראוי שאדם המורשע בעבירות מכוערות כאלה שיש עימן קלון ישא דרגות אלוף. אני מקווה כי בעקבות החלטת הפצ"ר יקבלו גורמי הצבא המוסמכים את ההחלטה הראויה בנושא והיא שלילת דרגותיו של יצחק מרדכי".
תזכורת: בלי שלילת דרגות
לפני כחודש החליטה הוועדה לחוק השיפוט הצבאי כי מרדכי יישאר בדרגת אלוף ולא יורד בדרגה. זאת, על אף שהורשע בביצוע שני מעשים מגונים - הראשון ב-1992, כשהיה אלוף פיקוד הצפון, והשני כעבור ארבע שנים, ועל אף שנשפט למאסר על תנאי של 18 חודשים.
חברי הוועדה - השופט אליהו וינוגרד, אב בית הדין למשמעת של נציבות שירות המדינה יוסף טלרז והאלוף במיל' אביעזר יערי - הסבירו שהחליטו לא לפגוע בדרגותיו של מרדכי בעקבות הזמן הרב שחלף מאז שהשתחרר מצה"ל, והעובדה שהוא כבר נפגע כלכלית וחברתית בגלל הפרשה ונענש דיו. לפרקליט הצבאי הראשי ניתנו 30 יום לערער על ההחלטה בפני בית משפט צבאי לערעורים, והוא אכן עשה זאת.
"אנו סבורים", כתבו שלושת השופטים בוועדת השיפוט הצבאי, "כי האלוף נענש על מעשיו כפל-כפליים. מלבד ההרשעה והעונש שהוטל עליו, פרש האלוף מכל תפקיד ציבורי ונפגע מצבו המשפחתי, החברתי והכלכלי".
יו"ר ההרכב, אלוף (מיל') ד"ר אליהו וינוגרד, הסביר בעת מתן ההחלטה בפרטי-פרטים את עמדת הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט שביקש לפגוע בדרגותיו של מרדכי.
ואולם, חברי הוועדה סברו אחרת: "האם ראוי ליטול מהאלוף את הכבוד הזה שהשיג תוך חירוף נפשו בשדות הקרב?", כתבו, "פגיעה בדרגתו תהיה נטילת המעט שנותר לו. נטילתה כיום אין לה שום משמעות אופרטיבית והיא תהיה בפועל עונש נוסף על העונש שכבר הושת עליו".
שלושת חברי הוועדה הוסיפו כי מרדכי הביא כבוד והוסיף למסורת צה"ל ותרם רבות לביטחון המדינה. כמו כן ציינו את הזמן הרב שחלף מאז המעשים בגינם נשפט, דבר שהוסיף להחלטתם.