שתף קטע נבחר

פרס: ישראל רוצה רכבת בין עזה לגדה

בתום פגישה עם יו"ר צוות המו"מ הפלסטיני בתל אביב, אמר המשנה לראש הממשלה: "לאחר בדיקה מעמיקה, ישראל החליטה להמליץ על מעבר בטוח בין הרצועה לגדה באמצעות רכבת. זהו הפתרון הטוב ביותר מבין האפשרויות שהועלו". הפלסטינים קיבלו עקרונית את ההצעה. פרס הוסיף: "אני מקווה שבתוך שבוע ימים יימצא הפתרון לבעיית מעבר רפיח"

"לאחר בדיקה מעמיקה, ישראל החליטה להמליץ על מעבר בטוח בין הרצועה לגדה באמצעות רכבת". כך אמר אתמול (ו') המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, בפגישתו בלשכתו בתל אביב עם יושב ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת. 

 

פרס הוסיף כי מסלול הרכבת עתיד לעבור, אם וכאשר יאושרו התוכניות, בין מחסום ארז, בצפון רצועת עזה, לכפר תרקומיא שנמצא בדרום הר חברון. 

 

שלוש חלופות שנבדקו על ידי ישראל כדי ליישם את המעבר הבטוח, אשר יבטיח את ביטחון אזרחי מדינת ישראל, היו כביש תת-קרקעי, כביש מאובטח שיעבור באיזור קרית גת והאחרונה, רכבת ישירה אשר תצא מעזה ותגיע לגדה.

 

בבחינת הנושא השתתפו גורמים בין לאומיים שונים, ובהם הבנק העולמי ונציג הקווארטט וארה"ב, ג'ימס וולפנזון. להערכת גורמים בישראל, לא תוכל הממשלה לעמוד במימון מסלול רכבת שכזה, אלא בסיוע בינלאומי. הפלסטינים קיבלו עקרונית את ההצעה אשר תיבחן בזמן הקרוב על ידי הגורמים המקצועיים המעורבים במשא ומתן.

 

"אני מאמין שהרכבת היא הפתרון הכי יעיל והכי טוב מבין האפשרויות שעמדו לפנינו", אמר פרס לעריקאת.

 

פרס הוסיף: "אני מקווה שבתוך שבוע ימים נוכל להגיע לסיכום בעניין המעברים". בפגישה בלשכת פרס נכחו חברי משלחות המשא ומתן מהצד הפלסטיני והישראלי. את הצד הפלסטיני ייצג גם שר התכנון הפלסטיני, ע'סאן אלח'טיב, ואל פרס הצטרפו השר חיים רמון וראש המועצה לביטחון לאומי, אלוף במיל' גיורא איילנד.

 

הצדדים דנו בפתרון בעיית המעברים ובראשם מעבר רפיח המחבר את רצועת עזה למצרים. עריקאת אמר שנושא נוסף בו צריכות המשלחות לדון הוא שיחרור האסירים. השניים לא דנו במועד הפגישה הצפויה בין ראש הממשלה שרון ליו"ר הרשות, אבו מאזן.  

 

גורמים פלסטינים אמרו כי אין עדיין פריצת דרך בעניין המעברים, וכי הם רואים בחומרה את העובדה שישראל ממשיכה להקשות על מעבר אנשים וסחורות. לדבריהם, מאז ההתנתקות לא רק שלא הוטב מצבם של הפלסטינים במעברים, כי אם הורע. לראייה הם מציינים כי לפני ההתנתקות היו יוצאות מהרצועה 50 מיכליות סחורה ביום, ואילו כיום ירד המספר ל-20 בלבד. עוד נמסר כי בתקופה הקרובה אמורות להיות מיוצאות הסחורות מהחממות, "ואם לא יימצא פתרון, רובן ירקבו וייגרם נזק כלכלי לסוחרים ולמגדלים".

 

ח'טיב אמר כי מאז ההתנתקות חלה הידרדרות קשה במצב הכלכלי ברשות. לדבריו, ממצב של 6,500 פועלים היוצאים בכל יום במעבר ארז, עוברים כיום רק מאות בודדות של פועלים. 

 

בנושא הבחירות אמר עריקאת כי הרשות הפלסטינית נערכת לקיום בחירות דמוקרטיות כפי שנקבעו בהסכמים מדיניים בין ישראל לרשות. זאת על פי כללים ברורים, ובראשם איסור ההסתה ואיסור השימוש בנשק.

 

"עזבנו את עזה ולא נחזור לשם"

 

בסכמו את הפגישה אמר השר פרס: "הפגישה נועדה לברר את הבעיות לפניהן אנו ניצבים. היכן הן עומדות והאם חלה התקדמות לפיתרונן. אנחנו עזבנו את עזה לעולם ואיננו מתכוונים לחזור לשם. אין טעם בשלב הזה להיכנס לאי הסכמות ולאי הבנות שיש בינינו ובין הפלסטינים. אני מקווה שנוכל להתגבר עליהן. אני מקווה שבתוך שבוע ימים יימצא הפתרון לבעיית מעבר רפיח".

 

ואילו הנציג הפלסטיני עריקאת אמר: "אנו דנים בסוגיית מעבר רפיח והמעבר לרצועת עזה. אנו נעים לכיוון מציאת פתרונות לבעיות שהועלו. כמו שפרס אמר, איננו רוצים להפוך את עזה לכלא אחד גדול". בהתייחסו לפגישה הצפויה בין שרון לאבו מאזן אמר עריקאת: "נמתין שאבו מאזן ישוב מהביקור בוושינגטון".

 

מקורות המקורבים למגעים בין הצדדים אמרו ל-ynet כי המשא ומתן מתקרב לסיומו וכי קשיים אחרונים שאינם קשורים לפרטי המשא ומתן עצמו הם שמעכבים את ההודעה על הסיכום.

 

הפלסטינים מוכנים לשיגור של גורם שלישי בינלאומי למעבר רפיח, שיהווה ערבות עבור ישראל, ודורשים לאפשר מעבר אנשים ויציאת סחורות. הם מוכנים שהסחורות הנכנסות תעבורנה דרך מעבר כרם שלום.

 

"כנאען לא היה דמוקרט גדול"

 

בתשובה לשאלה על החקירה האמריקנית בפרשת מותו של רפיק אל חרירי והתאבדות שר הפנים הסורי, אמר השר פרס: "האמריקנים חוקרים את העניין ואין טעם להוסיף את קולנו לסוגיה הזאת. את ראזי כנאען אנו מכירים עוד מימי לבנון ולא מדובר בדמוקרט גדול. אבל הוועדה תחקור ותסיק את מסקנותיה וצריך לחכות לזה". 

 

פסגת שרון אבו-מאזן נדחתה מערב יום כיפור לסוף החודש או לתחילת נובמבר. היא תתקיים רק לאחר שובו של אבו-מאזן מביקור בארצות-הברית.  

 

הפלסטינים ביקשו לראות הישג של ממש בפסגה, בדמות נסיגות מערים פלסטיניות בהתאם להבנות שארם א-שייח' ושחרור אסירים, בכלל זה ותיקים ו"כבדים". אך בירושלים טענו שעוד מוקדם להבטיח זאת. על פי מקורות פלסטינים, ישראל סירבה לתביעותיהם גם בעניין המבוקשים, ולא היה טעם לקיים את הפגישה במועד זה. עם זאת, המגעים לקיום הפסגה, שתתקיים רק אחרי החגים ואחרי שאבו מאזן יחזור מארה"ב, יימשכו.  

 

אף שהפסגה נדחתה, פירסמו שני הצדדים, הישראלי והפלסטיני, הודעה משותפת, שעליה חתומים מחזיק תיק המו"מ באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, ויועצו של ראש הממשלה דב וייסגלס. בהודעה נאמר כי שני הצדדים ממשיכים להיות מחויבים למפת הדרכים ולהבנות שארם א-שייח ולצורך לעצור את כל סוגי האלימות. 

 

שני הצדדים אומרים שהפגישות שהתקיימו לאחרונה ביניהם להכנת הפסגה היו מוצלחות וכי נקבע שהם ימשיכו לקדם את המו"מ בין שני הצדדים בוועדות שעליהן סוכם.

  

במגעים לקיום הפסגה כמתוכנן לקחו חלק ירדן וארצות-הברית, בניסיון להניע מחדש את התהליך המדיני באזור לאחר ההתנתקות. בימים האחרונים התקיימו מספר פגישות הכנה לקראת הפסגה, בהשתתפות דב וייסגלס וסאיב עריקאת.


פורסם לראשונה 14/10/2005 14:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
פרס. אופטימי
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
עריקאת. שעזה לא תהפוך לכלא
צילום: תומריקו
צילום: איי אף פי
ראזי כנען. "לא דמוקרט גדול"
צילום: איי אף פי
מומלצים