שתף קטע נבחר

הטרגדיה ברמב"ם: למה זה קרה?

זוכרים את השאלה המוכרת: האם אתם רגישים לתרופות מסוימות? אלרגיה לתרופה עלולה לגרום למצב קטלני הקרוי שוק אנפילקטי. נפילת לחץ הדם, בריחת נוזלים מכלי הדם וכיווץ כלי הנשימה, יכולים בלא טיפול לגרום למוות בתוך דקות ספורות

מתן תרופה לאדם שרגיש לה, יוצרת בגוף מצב קטלני הנקרא "אנפילקסיס" או "שוק אנפילקטי". המדובר בתגובה של מערכת החיסון כנגד מרכיב בתרופה. התוצאה: קריסה כללית של מערכות הגוף, עד למוות בלא טיפול.

 

על פי ההערכות, כשישה עד עשרה אחוז מהמאושפזים לוקים בתגובה אלרגית לתרופות. כעשירית מהחולים שלקו באלרגיה לטיפול התרופתי עלולים למות בלא טיפול רפואי מיידי.

 

האשם המרכזי בתגובה זו הוא החומר היסטמין, מרכיב ראשי בתגובות אלרגיה בגוף. שחרורו של ההיסטמין מביא לכיווץ דרכי האוויר, הגורם לצפצופים, וקוצר נשימה. בו זמנית גורם ההיסטמין לכלי הדם להתרחב, מה שמפיל את לחץ הדם בגוף. בתוך כך, נוזלים מתחילים לדלוף מכלי הדם אל הרקמות, תופעה המביאה לנפילה גדולה יותר של לחץ הדם.

 

בתוך 20 עד 30 דקות מרגע החשיפה לתרופה אליה רגיש המטופל, עלולים להופיע סימני האזהרה ובהם קוצר נשימה, וסחרחורת. לחץ הדם יורד אל מתחת לטווח התקין, בצקות מופיעות בחלקי גוף שונים ובמיתרי הקול מה שמחמיר את קוצר הנשימה וגורם להופעת צרידות, ובסופו של דבר החולה מאבד את הכרתו, ומתמוטט.

 

הטיפול בשוק אנפילקטי, אם זוהה מיידית, כולל מתן תרופות המעלות את לחץ הדם, הזלפת עירויי נוזלים שמטרתם להחזיר את נוזלי הגוף שדלפו אל מחוץ לכלי הדם, ומתן תרופות סטרואידיות ואנטיהיסטמיניות המפחיתות את התהליך האלרגי שתקף את הגוף.

 

שוק אנפילקטי עלול להתרחש בכל גיל. זו הסיבה שצוותי הרפואה בכל בתי החולים בישראל, מחוייבים לברר עם קבלתו של החולה לאישפוז, האם ידועה רגישות למזון או לתרופות. במקרה כזה, מסמנים הרופא והאחות בדו"חות נפרדים את הרגישות. במקביל מודבקות תוויות אזהרה על גבי תיק החולה, ומיטת האישפוז בה הוא שוהה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוק. קריסת לחץ הדם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים