שתף קטע נבחר

 

שיתוף קבצים: iMesh השיקה גירסה חוקית

החברה הישראלית-אמריקנית עשתה היסטוריה כשהייתה לתוכנת שיתוף הקבצים הראשונה שעוברת צד והופכת לשירות חוקי בתשלום. שאלת המפתח שנשארה פתוחה, היא אם הגולשים יענו על הציפיות וייאותו לשלם בהמוניהם

חברת iMesh הישראלית-אמריקנית השיקה אתמול (ג') גירסת בטא חדשה וחוקית של תוכנת שיתוף הקבצים הוותיקה, והפכה בכך לראשונה מסוגה ש"עוברת צד", בהסכמת חברות המוזיקה, לאחר תהליך פיתוח שארך יותר משנה. iMesh 6.0 ניתנת להורדה חינם ומאפשרת למשתמשים להוריד שירים מקטלוג מוזיקלי מגוון, מבלי לחשוש שייתבעו על ידי הוליווד.

 

"מדובר בצעד חשוב לצרכנים המבקשים ליהנות ממוזיקה חוקית ברשתות שיתוף קבצים", אמר טלמון מרקו, אחד ממייסדי החברה ונשיאה כיום.

 

בעוד "נאפסטר" נסגרה בעקבות המאבק המשפטי נגדה (החברה המפעילה שירות מוזיקה חוקי בשם נאפסטר 2.0 אינה זו שהקים שון פאנינג ב-1999) ו"קאזה" ניסתה למכור מוזיקה חוקית בניסיון לשפר את מצב המשפטי, iMesh פועלת בהסכמה שבשתיקה של תעשיית המוזיקה, מאז הגיעה להסדר עם החברה, בחודש יולי, 2004.

 

על פי ההסדר, iMesh שילמה לאיגוד חברות המוזיקה בארה"ב (RIAA) סכום של 4.1 מיליון דולר בגין הפרת זכויות יוצרים

בשירות שהפעילה. במקביל, סוכם בין הצדדים כי החברה תשנה מודל עסקי, ותהפוך לשירות הורדות מוזיקה בתשלום. חברות המוזיקה הסכימו כי עד שיחול השינוי, התוכנה תמשיך לפעול כפי שפעלה עד כה. כלומר, תאפשר לגולשים להוריד קבצים פיראטים ללא תשלום.

 

מדובר בתקדים שסימן שינוי בגישה של חברות המוזיקה כלפי תופעת שיתוף הקבצים ברשת. תעשיית המוזיקה לא השלימה בעבר עם המשך הפעילות הפיראטית של נאפסטר גם לאחר שהחברה הביעה נכונות להתפשר איתה, והוציאה צו שגרם להפסקת פעילות התוכנה. כך גם במקרה של תוכנת "אודיוגלקסי", Scour ושירותי שיתוף קבצים נוספים שנסגרו.

 

כך זה יפעל

 

תוכנת iMesh 6.0 תאפשר לגולשים להוריד שירים משני מקורות מוזיקה – הראשון הוא רשת שיתוף הקבצים Gnutella

ו-Gnutella2, והשני הוא רשת שיתוף קבצים חוקית (IM2).

 

ב-iMesh בונים על חוויית משתמש מבוססת P2P, עם כלים קהילתיים שיקשרו בין משתמשים על בסיס טעמם המוזיקלי.

מדובר, למעשה, בנגן מדיה עם תכונות מתקדמות לעומת תוכנות מתחרות, שיאפשר למשתמש לגלות מוזיקה חדשה על פי תחומי העניין שלו.

 

על פי מרקו, הקטלוג המוזיקלי החוקי החברה יהיה גדול מעט יותר מזה של חנות iTunes, ויאפשר לגולשים שישלמו כשבעה דולרים בחודש להוריד שירים של חברות המוזיקה הגדולות, כמו גם לייבלים עצמאיים, עם מנגנון נגד העתקתם (DRM) של מיקרוסופט.

 

כל שיר יזוהה וייחסם במידת הצורך

 

משתמשים שיבחרו לא לחדש את המנוי ב-iMesh, יגלו שהשירים שהורידו אינם נגישים עוד. גולשים שיבחרו לא לשלם ולהשתמש בתוכנת iMesh חינם – עדיין יוכלו להוריד ולשתף שירים מרשת "גנוטלה", ובלבד שלא יהיו אלא שירים לא מורשים על פי חברות המוזיקה. כאשר גולש ינסה להוריד שיר לא מורשה, אותו שיר ייחסם.

 

חברות המוזיקה הגדירו חלק מהקטלוג המוזיקלי שלהן כ"בלתי מורשה להעתקה" - לרוב מדובר במוזיקה חדשה, הנמכרת

בחנויות. הורדת שירים אלה צפויה להיחסם בפני משתמשי iMesh, גם כשמדובר ברשת גנוטלה. טכנולוגיית סינון השירים

של חברת Audible Magic מאפשרת לזהות כל שיר ברשת ולחסום את הורדתו במידת הצורך.

 

היצירות המורשות הן של לייבלים אלטרנטיביים, אמנים עצמאיים, יצירות ללא זכויות יוצרים, מוזיקה ישנה, של אמנים שחפצים לקדם את שמם מבלי לדרוש תשלום, או כל יצירה אחרת שחברות המוזיקה אינן דורשות תשלום עבורה או

מעוניינות לקדם כחלק ממסע שיווקי (למשל, שיר ראשון מתוך אלבום חדש).

 

באשר ללייבלים קטנים ומקומיים, שלא התירו את הפצת שיריהם ברשת, ב-iMesh מדגישים כי הם יכולים לפנות

ולבקש את הסרת התכנים שלהם מרשת שיתוף הקבצים.

 

משתמשי iMesh יכולים לשתף את השירים שהורידו עם משתמשים אחרים בתוכנה ואף לצרוב אותם לתקליטורים. החברה לא מתכוונת לדרוש תשלום עבור השירות החדש למשך החודש-חודשיים הראשונים. לאחר מכן, יושק השירות בתשלום עבור 6.95 דולרים בחודש.

 

אחת מתוכנות השיתוף המצליחות

 

iMesh הפכה לאחת מתוכנות שיתוף הקבצים המצליחות בעולם, בזכות ממשק ידידותי, אפשרות להשלמה אוטומטית של ירידות שלא הושלמו, תכונת שיתוף סרטים וסדרות טלוויזיה (שנחשבה חדשנית לזמנה ויכולת הורדה בו זמנית מכמה מקורית – שאף היא הייתה חדשנית.

 

גולשים רבים נרתעו מ-iMesh, כמו מקאזה, שתי תוכנות שהתבססו בעבר על רשת שיתוף קבצים זהה, עקב תוכנות הפרסום הפולשניות ששולבו בהן. ב-iMesh, בניגוד לקאזה, הפחיתו את כמות תוכנות הפרסום, והגירסה החדשה אינה כוללת רכיבי פרסום או ריגול.

 

היתרון הגדול של iMesh

 

בסוף 2002 הצטרפה iMesh לרשת FastTrack, וויתרה על רשת השיתוף הריכוזית שלה, בעקבות המאבק המשפטי של חברות התקליטים. בספטמבר, 2003, תבע איגוד תעשיית המוזיקה בארה"ב (RIAA) את החברה בשל הפרת זכויות יוצרים של חלק מהמשתמשים שהורידו מוזיקה המוגנת בזכויות יוצרים. כאמור, התביעה הסתיימה בהסדר תקדימי.

 

בניגוד ל-Wippit או Mashboxx שנולדו כשירותי שיתוף קבצים חוקיים מיומם הראשון, החלה את דרכה כתוכנת שיתוף קבצים הכוללת גם תכנים פיראטיים. יתרונה הגדול של iMesh הוא בסיס המשתמשים הגדול. iMesh היא בין תוכנות שיתוף הקבצים הוותיקות ברשת.

 

ההשקה בישראל - בשלב מאוחר יותר

 

ישראלים לא יוכלו להשתמש בשירות החדש בשלב הראשון. בשל מגבלות של זכויות יוצרים, המפרידות בין איזורים שונים

בעולם על פי זכויות ההפצה, iMesh החוקית תושק תחילה בארה"ב ובאירופה. בחברה מקווים כי ההשקה בישראל לא תקרה הרבה יותר מאוחר, ואז גם אנחנו נהנה משירות שיתוף קבצים הכולל מוזיקה ישראלית ולועזית - וכל זאת, באופן חוקי.

 

שאלת המפתח שנשארה פתוחה, היא אם הגולשים יענו על הציפיות וייאותו לשלם בהמוניהם עבור שירות שיתוף קבצים חוקי במחיר סביר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים