שתף קטע נבחר

בעלי מניות של יוקוס תובעים את רוסיה בארה"ב

התובעים, המחזיקים במניות של יוקוס שנסחרו בארה"ב, טוענים כי ההלאמה "דה פקטו" של החברה גרמה להם לנזקים של 6 מיליארד דולר

משקיעים המחזיקים במניות של חברת הנפט הרוסית יוקוס שנסחרו בארה"ב הגישו תביעה נגד רוסיה בבית משפט בוושינגטון, בטענה כי המדינה ביצעה הונאה בכך שמכרה את נכסי ענקית הנפט לשעבר מבלי לפצות את בעלי המניות שלה.

 

התובעים, שרובם אזרחים אמריקנים המחזיקים במניות שנקראות ADR ("קבלות אחסון אמריקניות"), טוענים כי ה"הלאמה בפועל" של יוקוס גרמה להם להפסדים של כ-6 מיליארד דולר.

 

התביעה הוגשה נגד הפדרציה הרוסית, החברות הממשלתיות גזפרום, גזפרומנפט, רוסנפט ורוסנפטגז, וכן נגד בכירים בחברות אלו. לפי התביעה, שר האנרגיה הרוסי, ויקטור קריסטנקו, קיבל זימון להופיע בפני בית המשפט המחוזי בארה"ב כדי לענות על האישומים.

 

לטענת התובעים, הנתבעים הגו תוכנית, שביצועה החל ב-2003, לפירוק והלאמה מחדש של יוקוס, שהפכה לאחת החברות הפרטיות הגדולות ברוסיה, עם שווי שוק של כ-40 מיליארד דולר. במסגרת התוכנית נמכרה חטיבת ייצור הנפט המרכזית של יוקוס תמורת 9.3 מיליארד דולר. מייסד יוקוס, מיכאיל חודורקובסקי, נשפט ונדון ל-9 שנות מאסר לאחר שהואשם בהעלמת מסים, הונאה והאשמות נוספות.

 

לטענת התובעים, ממשלת רוסיה והנתבעים האחרים קשרו קשר להטלת "מסים לא חוקיים" על יוקוס, ולאחר מכן "להעביר את נכסיה החשובים ביותר של יוקוס לידי המדינה". לטענתם, התוכנית הובילה ל"החרמה של מרבית מניות יוקוס", וכן ל"הפחדה והטרדת מנהלי יוקוס והדירקטורים שלה" עד לרמה שגרמה להם להתפטר או לעזוב את רוסיה, ובכל מקרה גרמה להם לאי יכולת לניהול החברה.

 

התובעים מבקשים לקבל נזיקין לפי חוקי ניירות הערך האמריקנים והחוקים האמריקנים נגד סחטנות וקשירת קשר. ממסמכי התביעה עולה כי ראש ממשלת קנדה לשעבר, ז'אן שרטיי, שלח באמצעות משרד עורכי הדין שלו מכתב לנשיא ולדימיר פוטין בניסיון לתווך במחלוקת מטעמן של מספר ממשלות, ביניהן צרפת, גרמניה ושוודיה. שרטיי אמר לפוטין כי צעדי רוסיה עלולים להבריח משקיעים זרים, וכינה את תביעות המס מיוקוס בשם "חסרות הגיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נזק לבעלי המניות האמריקנים
צילום: רויטרס
מומלצים