שתף קטע נבחר

פסגת תוניס: המשך הקרב על השליטה באינטרנט

ביום ד' ייפתח החלק השני של הוועידה העולמית של חברת המידע של האו"ם. על סדר היום: האם ארה"ב תמשיך לפקח על שמות המתחם והפיתוח הטכנולוגי של הרשת?

ביום ד' תיפתח בתוניס חלקה השני של הוועידה הבינלאומית הראשונה לנושא חברת המידע (World Summit for the Information Society או WSIS), בהשתתפות נציגים מכ-170 מדינות ו-17,000 פעילים למען זכויות הפרט ומומחים טכנולוגיים. הם ידונו בנושאים כמו מדיניות המס על קניות באינטרנט, יישוב סכסוכים ברשת, צמצום הפער הדיגיטלי ועוד, במטרה "לעצב את דמותה של חברת המידע הגלובלית".

 

הנושאים שצפויים לעורר את המחלוקת הרבה ביותר מתמקדים בשאלות כמו מי יממן את סגירת הפער הדיגיטלי או מי ישלוט על האינטרנט.  הנושא האחרון, שנידון גם בחלק הראשון של הוועידה, שנערך בסוף 2003 בז'נווה, מציב את ארה"ב במסלול של עימות עם מדינות אחרות, המעוניינות להפחית את ההשפעה של הממשל בוושינגטון על המשך התפתחות האינטרנט.

 

על מה הוויכוח?

 

שורשי השליטה האמריקנית על האינטרנט טמונים ב-1969, אז הושקה ה-ARPAnet, רשת ניסיונית במימון הממשל האמריקני, אליה חוברו מוסדות מחקר וחינוך. ב-1998, בחר משרד המסחר האמריקני ב-ICANN לשרת כגוף המפקח על האינטרנט, ולנהל את תעבורת הרשת, לרבות רכישת שמות מתחם, גלישה באתרים ומשלוח וקבלת דואר אלקטרוני. למרות שמדובר בתאגיד פרטי שבמועצת המנהלים שלו יושבים נציגים בינלאומיים, למשרד המסחר האמריקני יש זכות וטו.

 

 

ICANN, ארגון ללא מטרות רווח מקליפורניה, מפקח על מערכת כתובות האינטרנט ברמה העליונה (TLD's, סיומות אינטרנט כמו .com, net ו-.org), גם ברמת מתחמי המדינות (ccTLDs) כמו .au, .jp, .uk או .il, באמצעות איגודי האינטרנט המקומיים, אחראי על הקצאת כתובות ה-IP המספריות, תעודת הזהות הייחודית של כל מחשב המחובר לאינטרנט וממונה על שרתי המקור (Root Servers), מאגרי המידע של כתובות האינטרנט בכל העולם.

 

המדינות המתנגדות להמשך הפיקוח של ICANN, בהן קובה, איראן וסין, טוענות כי אינו מייצג כראוי את האינטרסים שלהם. לטענתן, הארגון פועל לטובת האינטרסים של הממשל וחברות מסחריות בארה"ב.

 

על פי המבקרים, ההחלטות המתקבלות על ידי הארגון, למשל, ההחלטה על הוספת שמות מתחם חדשים כמו iz, .info, .name, .pro, .coop, .museum, מתקבלות על בסיס פוליטי ובהתאם לאינטרסים של עסקים אמריקניים.

 

לפי טענה זו, המשך השלטון של ICANN עשוי לאפשר לארה"ב לחסום בפני הגולשים גישה לשמות מתחם של מדינות מסוימות. אחת הדוגמאות לכך ניתנה בתקופת עיצומי המערב על לוב, בעקבות הפלת מטוס פאן אם מעל שטחה. בתקופה זו, ICANN מנעה רישום דומיינים בעלי סיומת לובית (ly) וכל גולש שניסה להיכנס לכתובות אינטרנט עם סיומת כזו לא הגיע ליעדו. גם הנושא הכספי מעורב בוויכוח, מאחר והניהול הטכנולוגי של הרשת מספק יתרונות לטכנולוגיות מסוימות על פני אחרות.

 

"חשש ליציבות הטכנית של הרשת"

 

"מדינות הסירוב" תובעות להקים גוף חדש שיפקח על האינטרנט במסגרת איגוד התקשורת הבינלאומית של האו"ם (ITU).  

מנגד, טוענים ב-ICANN כי המשמעות של התנגדות זו היא קפאון וקיטוע אפשרי של האינטרנט לרשתות שונות

 

ארה"ב אינה מעוניינת לוותר על תפקידה, בטענה כי יש צורך לשמר את היציבות הטכנית של המערכת, ולמנוע אפשרות כי ניהול האינטרנט ייפול לידיהן של ממשלות, שאינן כה להוטות לשמור על חופש הביטוי.

 

שלא במפתיע, חברות הטכנולוגיה הגדולות תומכות ב-ICANN. למשל, AT&T טוענת כי האינטרנט הרוויח מיכולת הארגון לקבוע מדיניות וליישב סכסוכים בנושא כתובות אינטרנט באמצעות הסדרה עצמית וללא התערכות ממשלתית.

 

עם זאת, וושינגטון נותרת מבודדת למדי בעמדתה זו, ומרבית המדינות מעוניינות להקים מעין גוף פיקוח בינלאומי. האיחוד האירופי מקדם הצעת פשרה לפיה יוסר הפיקוח האמריקני על ICANN, ויוחלף במועצת מומחים טכניים ממדינות שונות, לאחר תקופת מעבר. מנגד, ב-ICANN מצביעים על כך שכבר היום יושבים במועצת המנהלים של ICANN נציגים ממדינות שונות ולא רק ארה"ב.

 

היום (ב'), לאחר פגישת הכנה כללית, אמורות היו המדינות להתחלק לקבוצות עבודה שמונות כ-40 מדינות, זאת, כחלק מהמאמצים להגיע להסכמה במהלך הוועידה.

 

לדברי שרה פארקס, דוברת ה-International Telecommunications Union של האו"ם, שיחות ההכנה לקראת הוועידה עוררו עניין רב מהצפוי, וייתקיימו ככל הנראה גם במהלך שלושת ימי הוועידה העולמית.

 

קופי אנאן, מזכ"ל האו"ם, ו-20 ראשי מדינות נוספים אמורים להגיע לוועידה. גם ישראל תשתתף בוועידה, ותיוצג בה באמצעות משלחת הכוללת אנשים ממשרדי הממשלה השונים, נציגים מהאקדמיה וארגונים לא ממשלתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים