שתף קטע נבחר

אמנים נגד סמי עופר

חתמו על עצומה נגד הסבת שמו של מוזיאון ת"א על שם איש העסקים שתרם לו 20 מיליון דולר

מאות אמנים, אנשי אקדמיה וחובבי אמנות חתמו בשבועות האחרונים על עצומה נגד הסבת שמו של מוזיאון תל אביב לאמנות על שמו של איש העסקים סמי עופר.

 

ההחלטה לקרוא את שם המוזיאון על שם עופר התקבלה בעקבות תרומה של 20 מיליון דולר שהעביר למוזיאון, לצרכי אגף חדש.

"אנו החותמים מטה מצהירים בזאת על התנגדותנו החריפה לכל הקורא לשינוי שמו של מוזיאון תל אביב לאמנות בין אם כתנאי לתרומה כלשהי או מתוקף כל סיבה אחרת", נכתב בעצומה, "אנו רואים בהתניית תרומה זו ניסיון כוחני לקניית כבוד בממון ויוצאים נגד זילות כבודה של תל אביב יפו והפיכת מוסדות התרבות בעיר לזירת התמודדות בין איל הון אחד למשנהו. התניית תרומה כספית כלשהי למוסד תרבות זה או אחר בהנצחה מגלומנית הינה אקט בוטה ולא תרבותי. אנו מאשימים את הרשויות שמאפשרות תומכות ומצדיקות מהלך זה".

 

לדברי החתומים על העצומה, הם חוששים כי לאור הצביון החדש שישלוט במוזיאון, יהיו רבים שתרמו לו בעבר והתכוונו לתרום לו בעתיד יימנעו מעשות כן. "בטווח הארוך אנו סבורים שתרומה זו תזיק יותר מאשר תועיל", הם כותבים, "מחדל זה יהווה לגיטימציה לצמיחת יוזמות כאלה במוסדות תרבות נוספים לכשבעל ממון זה או אחר יחפוץ בכך. התניה זו משקפת ללא צל של ספק את צביון כוונותיו של התורם שאינו מעוניין לטפח את המוזיאון כי אם מסכל הוא שלל אפשרויות עתידיות לפיתוח ולשיפור מוסד זה".

 

בעצומה מובאות דוגמאות למספר תרומות משמעותיות אשר נתרמו בשנים האחרונות למוזיאונים בינלאומיים ולא זיכו את התורמים בהנצחת שמם, כך למשל מאה מיליוני הדולרים שתרם דויד רוקפלר למוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (MoMa), תרומת 174 יצירות אמנות בשווי 50 מיליון דולר תרומת אדוארד ברוידה לאותו המוזיאון, 45 מיליוני הדולרים שתרם דונלד ריינולדס ל"מכון סמיתסוניאן" בוושינגטון ועבודות אמנות בשווי של מעל 200 מיליון ליש"ט תרומת צ'ארלס סאצ'י ל"טייט" בלונדון.

 

"אנו מתנגדים באופן נחרץ וחד משמעי להפקרת ערכי מוסדות התרבות בארץ והמרתם בהנצחה לכל המרבה במחיר וקוראים לכל הקשורים בדבר ולכלל הציבור למנוע שערורייה זו", כותבים החתומים ובהם האמנים סיגלית לנדאו, עדו בר אל, אבישי איל, מיכל שמיר, חגית שחל ודרורה דומיני, האוצרים טלי תמיר, עמי שטייניץ, אורית שחם גובר ויניב שפירא ואנשי אקדמיה בהם פרופסור הרי גולומב, פרופסור יהושע אפשטיין וד"ר חיים נגיד.

 

"סכום חסר תקדים"

 

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "מזה כמה שנים מדברים על הוספת אגף חדש למוזיאון תל-אביב לאמנות. לפני כשנה באה הנהלת המוזיאון לעירייה עם תורם שתרומתו יכולה היתה להביא למימוש התכנית. ההצעה, על תנאיה, הוצגה לפורום סגני ראש העיר, שאישר אותה עקרונית. בתום המו"מ אושר ההסכם המתגבש ע"י פורום סגני ראש העיר ובעקבותיו ע"י הנהלת העיר. בשבוע שעבר אישרה גם מועצת המנהלים של המוזיאון את ההסכם ברוב מוחץ, ביניהם אגב, תורמים נוספים של המוזיאון. התהליך כולו היה שקוף וציבורי. נדגיש כי מוזיאון תל-אביב לאמנות יישאר בידיים ציבוריות על כל המשתמע מכך. אין בתרומה זו או אחרת לשנות עובדה זו. שמו של המוזיאון יישאר מוזיאון תל-אביב לאמנות, עליו יתווסף, ע"ש אביבה וסמי עופר. קיימים, אגב, מוסדות ציבור נוספים בעיר הנקראים על שמם של תורמים, שתרומתם נמוכה יחסית לעלות הפרוייקט מסכום תרומתה של משפחת עופר למוזיאון, כמו היכל התרבות ע"ש מן ועוד. בשורה התחתונה, ברור לכל כי ללא תרומתה של משפחת עופר בסכום חסר תקדים של 20 מיליון דולר לא ניתן להקים את האגף החדש, שיכפיל את שטחו של המוזיאון ויקדם את האמנות בישראל לא רק למען תושבי תל-אביב-יפו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עופר. תרם למוזיאון 20 מיליון דולר
לאתר ההטבות
מומלצים