שתף קטע נבחר

פישר: 40% מהעניים בישראל הם ערבים וחרדים

הנגיד פישר קורא לטפל בבעיות החברתיות, "הנושא חשוב לנו הן כבני אדם והן ככלכלנים". יו"ר טבע: "האוכלוסיות בארץ מבודלות בתוך גטאות; קיימת תחושה של אטימות בשלטון, בעסקים ובחברה לנושא העוני וחוסר נכונות להילחם". בכר: "אפשר לעשות יותר אבל אנחנו לא אטומים"

40% מקרב העניים בישראל הם ערבים וחרדים. כך אמר היום נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בוועידת העסקים של "גלובס".

 

לדבריו, "אם נגדיר את קו העוני של 1997 כרמת ההכנסה שקובעת את קו העוני האבסולוטי, נראה ששיעור העוני לפי הגדרה זו כמעט ולא השתנה בין השנים 1997 עד 2004 ואף ירד מעט. זאת לאחר שנרשמה בו ירידה עד שנת 2001, ועלייה מסוימת לאחר מכן". 

 

פישר אמר כי המשק הישראלי נמצא בתנופת צמיחה די מהירה בקצב שנתי של 4.8% מהרבעון השלישי של 2003, ועד הרבעון השלישי של 2005. הדבר מתבטא, בין היתר, בשיפור נתוני האבטלה.

 

פישר ציין כי יש לשמור על כך שאי הוודאות בתחום הפוליטי בתקופה זו שלפני הבחירות לא תתגלגל לתחום האסטרטגיה הכלכלית, כדי לדבוק במטרה של השגת צמיכה מתמשכת. בנוסף, יש לטפל בבעיות החברתיות. "הנושא חשוב לנו הן כבני אדם והן ככלכלנים", אמר פישר.

 

לדבריו, הצעדים הנדרשים בטווח הארוך לטיפול בעוני הם המשך האסטרטגיה המקרו-כלכלית להשגת הצמיחה; הגדלת משאבי תקציב החינוך לאוכלוסיה החלשה; שיפור מערך ההכשרה המקצועית והרחבת התוכניות להשכלה בסיסית של מבוגרים.

 

במקביל, הדגיש פישר כי חשוב לטפל בבעיות גם בטווח הקצר. זאת על ידי מתן תמריצים לאלו שמסוגלים לעבוד, מתן תמיכה לעובדים העניים ומתן תמיכה לאלה שאינם מסוגלים לעבוד, בהם נכים וקשישים.

 

הורביץ: האוכלוסיות פה מבודלות בתוך גטאות

   

"אני מאמין בלב שלם בכך שהעוני הפך לחסם הקובע והחשוב ביותר לצמיחה בטווח הארוך". כך אמר היום אלי הורוביץ, יו"ר חברת טבע, בוועידה.

 

"זה עשר שנים שאנחנו רואים שענפי השירותים והתעשייה המסורתית לא תורמים לצמיחה במשק, ואילו ענף ההיי-טק מושך אותו כלפי מעלה. לכך נוסיף את הבעיה הדמוגרפית, שהיא אצלינו גם בעיה גיאוגרפית. האוכלוסיות פה מבודלות - סליחה על הביטוי - בתוך גטאות, בהם רמת הלימודים נמוכה יותר. עקב כך התפתח יותר ויותר עוני וזאת למרות הקצאות הממשלה שנעשו כאילו לטיפול בעוני".

 

עוד אמר הורביץ: "כיום כולם תוקפים את שר האוצר לשעבר בנימין נתניהו, אבל צריך לשבח אותו על המהלך שעשה להפסקת תהליך הקצבאות לכל דורש. קיימת תחושה שאסור להתעלם ממנה של אטימות בשלטון, בעסקים ובחברה לנושא העוני. יש תחושה של חוסר נכונות להילחם, מכניסים הודעות  'השתתפות בצער' בעיתונים אבל לא עושים יותר".

  

בכר: "אנחנו לא אטומים"

 

מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, אמר בוועידה כי "עכשיו כשהמשק חזר למסלול של צמיחה ויציבות, זה הזמן לבחון אם אפשר לעשות יותר בנושא המדיניות החברתית".

 

בכר, העומד בראש צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל לטיפול בעוני, ציין כי בקרב 71% מתוך משקי הבית העניים עומד בראש המשפחה אדם עם פחות מ-12 שנות לימוד. לדבריו, יש לטפל בנושא העוני כבר משלב של הטיפול בילדים. "ילד רעב הוא ילד שלא מקבל חינוך ראוי, ולא מדובר בקלישאה", אמר בכר.

 

בתגובה לדברי הורוביץ על אטימות בשלטון בנושא העוני, אמר בכר: "אפשר לעשות יותר אבל אנחנו לא אטומים". לדבריו, משק בריא ויציב הוא תנאי הכרחי להפניית המשאבים. "אין סתירה בין המדיניות הכלכלית לחברתית וזאת אפשר לעשות על ידי שינויים בסדרי עדיפויות, בהקצאת משאבים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
פישר. "המשק בתנופת צמיחה"
צילום: דן בלילטי
הורביץ. "אטימות בשלטון לנושא העוני
מומלצים