רייס: "'חטיפות' של טרוריסטים הצילו חיים"
בשיחה אחרונה עם עיתונאים לפני המראתה לאירופה, סירבה מזכירת המדינה האמריקנית להתייחס לטענות לפיהן ה-CIA מענה עצירים במדינות אירופה. לדבריה, "ארצות הברית תעשה שימוש בכל נשק חוקי אפשרי על-מנת להביס את הטרור"
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הכחישה היום (ב') את הדיווחים לפיהם שירותי הביון האמריקנים, ה-CIA, מענים חשודים בפעולות טרור בבתי כלא במדינות מזרח אירופה. עם זאת, היא אמרה כי חשודים אכן הוטסו לאתרים שונים, במסגרת מה שהגדירה כ"חטיפות".
בשיחה עם כתבים, דקות אחדות לפני שעלתה על המטוס שיוביל אותה לגרמניה, ממנה תצא לסיור דילוגים במדינות אירופה השונות, הבהירה רייס כי "ארצות הברית תעשה שימוש בכל נשק חוקי אפשרי על-מנת להביס את הטרור".
רייס סירבה להתייחס לטענות לפיהן חשודים במעורבות בפיגועי ה-11 בספטמבר מוטסים למזרח אירופה, מכיוון שבמדינות אלה העינויים מותרים. זאת, למרות שהם מנוגדים לחוק הבינלאומי.
מזכירת המדינה לא התייחסה באופן ישיר לטענה, ואמרה: "אנחנו לא יכולים לדון במידע שיפגע בהצלחות המודיעין, מערכות החוק ופעולות הצבא. אנחנו מצפים מהמדינות האחרות לנקוט בגישה דומה".
לדברי רייס, "חטיפה" היא הליך מקובל, שמתבצע מזה כמה עשורים בין ארצות הברית לבעלות בריתה. "ישנם טרוריסטים המגיעים ממדינות רבות ולעתים הם נלכדים הרחק ממדינת הבית שלהם", אמרה. "ביניהם יש כאלה שהם למעשה חסרי מדינה, שאינם מחוייבים למדינתם אלא לטרור העל-לאומי. רבים מהם מאוד מסוכנים. לחלקם יש מידע העשוי להציל חיים. ההליכים האלה מוציאים את הטרוריסטים מכלל פעולה ומצילים חיים".
היא גם הסבירה כי מדינות אירופה יצאו נשכרות מביצוע ההליך, ונעזרו באיסוף המודיעין האמריקני. "המידע שנאסף עצר את פעולות הטרוריסטים והציל את חיי החפים מפשע - באירופה, בארצות הברית ובמדינות אחרות", סיכמה.
חשיפת בתי הכלא החשאיים והטיסות הנעלמות של ה-CIA עומדת במרכז העימות הנוכחי בין וושינגטון למדינות אירופה. במספר מדינות אירופיות כגון ספרד, איטליה, שוודיה ואיסלנד, כבר החלה חקירה או בדיקה רשמית בנושא השימוש שעשה ה-CIA בשדות תעופה אירופיים, משום שהדבר עומד בניגוד לאמנת זכויות האדם שמדינות האיחוד חתומה עליהן.
לחץ רב מופעל באחרונה על מדינות באירופה, שלא יסגירו את מיקומם של בתי הכלא הסודיים. ייתכן שמקורו של הלחץ בדברים שאמר בשבוע שעבר נציב האיחוד האירופי לענייני משפט, פרנקו פרטיני, לפיהם כל מדינה שיתברר כי סייעה לארצות הברית להפר את אמנת זכויות האדם האירופית על-ידי הסכמה לטיסות ונחיתות בשטחה, ישללו ממנה זכויות ההצבעה במוסדות האיחוד השונים.