שתף קטע נבחר

צה"ל ישלח חוקרים פרטיים לבדוק חיילים בודדים

בצבא גילו שבשנת 2005, מחצית מהדיווחים של החיילים שהצהירו שהם בודדים ונבדקו, היו שקריים. כדי להילחם בתופעה שכר הצבא חוקרים פרטיים כדי לגלות מי מתחזה. בצה"ל מעריכים כי הדבר יביא לצמצום הוצאות של מיליוני שקלים בשנה

חוקרים את החיילים הבודדים: צה"ל מתכוון ליזום חקירה נגד כל חייל שיצהיר כי הוא חייל בודד או שאין לו קשר עם הוריו, כך נודע ל-ynet. בצה"ל בדקו מדגמית וגילו שבשנת 2005, מחצית מהדיווחים של החיילים שהצהירו שהם בודדים ונבדקו, היו שקריים. בצה"ל צופים כי חשיפת החיילים המתחזים תחסוך לקופת המדינה מיליוני שקלים מידי שנה.

 

צה"ל מעביר כ-120 מיליון שקל לאלפי חיילים בודדים מדי שנה. מדובר בחיילים שעלו ארצה ללא הוריהם ולחיילים שהצהירו כי אין להם כל קשר לבני משפחתם, לאחר שהוריהם מספקים לצבא הצהרה דומה. החייל הבודד זכאי בנוסף למשכורתו החודשית, גם לשורה של מענקים מצה"ל ומגופים אחרים.

 

הסיוע לחיילים בודדים מתבטא בין היתר, בעזרה בשכר דירה והוצאות אחזקה. עולה חדש מקבל  כרטיס חיוג לחו"ל והוא אפילו יכול לטוס בחינם פעם אחת במהלך השירות לחו"ל על מנת לבקר את בני משפחתו. בסך הכל מגיע הסיוע, לכל חייל במהלך שירותו, לכמה אלפי שקלים בחודש. "חייל בודד שיודע לכלכל את צעדיו יכול בהחלט להסתדר עם הסיוע הזה ואף לחסוך קצת", הסביר קצין באגף כוח האדם בצה"ל.

 

מנתונים שהצטברו לאחרונה במרכז לשירות הפרט בצה"ל, עולה שישנם לא מעט חיילים המתחזים לחיילים בודדים על מנת לזכות בכספים שלא מגיעים להם. כבר לפני שלוש שנים החליטו בצה"ל להתחיל ולערוך חקירות אקראיות נגד חלק מהחיילים הבודדים. הצבא שלח חוקרים לחיילים שנראו להם כמתחזים לחיילים בודדים. "זיהינו לא מעט מקרים של חיילים שפשוט שיקרו", הוסיף הקצין, "העבירו מידע שבינו לבין המציאות אין כל קשר".

 

"השקר התברר לאחר שהחייל נהרג"

 

הקצין סיפר על מקרה חריג במיוחד, בו נודע לצה"ל על חייל שהצליח "לעבוד" על המערכת, רק לאחר שהחייל שהצהיר כי הוא חייל בודד, נהרג בתאונת דרכים. "היינו בביקור תנחומים אצל בני משפחתו, תחילה אצל האם ולאחר מכן אצל האב. התברר לנו שיש לחייל שנהרג חדר בכל דירה והוא אף נוהג להשתמש ברכב של אביו". לאור העובדה שהחייל נפקד מיחידתו הוחלט בצה" לא לשלם למשפחה את התגמולים המגיעים לבה במקרה אסון. "במקרה זה, כמו במקרים רבים אחרים, הוריו של החייל שיתפו עימו פעולה והצהירו כי אין להם כל קשר עימו, מה שכאמור התברר בדיעבד כשקר", סיפר הקצין.

 

במקרה אחר, התבררה הצהרתה של חיילת כשקרית, לאחר שחוקר הגיע לביתה. לפתע נכנסה חברתה של החיילת ששאלה את הוריה היכן היא, ולמה עדיין לא שבה הביתה מהבסיס?. "הפנים האדומות ממבוכה של ההורים חשפו את התרמית", אמר הקצין. לדברי הקצין: "יש לנו כוונה אמיתית לסייע לחיילים הבודדים. אבל תופעה של חיילים שמנצלים את ההטבות מטעמי נוחות לא נוכל לסבול. זה הגיע למצב שמחצית מהדיווחים שאנו מקבלים שיקריים".

 

כדי לקבל תנאים של חייל בודד, החייל צריך להביא הצהרה אישית, הצהרה של הוריו וצילום מסמכים שהצבא דורש. במרכז לשירות הפרט הוחלט כי חברת חקירות פרטית ולא חוקרי מצ"ח יבדקו את אמינות הצהרתם של החיילים הבודדים. חייל שייתפס יעבור הליך שימוע מהיר ולאחריו יחזיר את הכסף שקיבל. הקצין הוסיף, כי מבחינה סטטיסטית ישנם יותר דיווחים כוזבים בקרב בודדים ילידי הארץ מאשר עולים חדשים שעלו בגפם ארצה.

 

בעקבות חשיפת מקרי ההתחזות, החליט מפקד המרכז סגן-אלוף שולי אייל, להגביר את היקף החקירות. בשנת 2004 השקיע צה"ל 100 אלף שקל בחקירות שהניבו החזר כספי ממאות חיילים שהתחזו בסך 1.1 מיליון שקל. "השנה", אומר הקצין, "כבר השקענו 275 אלף שקל בחקירות ובזכות זה צה"ל חוסך השנה כ-2 מיליון שקל.

 

בימים האחרונים, כחלק מהערכות לקראת שנת 2006, הוחלט להעלות את התקציב שיוקצה לחקירות והוא יעמוד על כ-400 אלף שקל, כך למעשה תתבצע חקירה כמעט לכל חייל בודד. "כך נגיע למצב טוב יותר שבו נדע שכל דיווח הוא אמיתי ורק למי שמגיע יינתן הסיוע", סיכם הקצין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
(אילוסטרציה)
צילום: דובר צה"ל
מומלצים