שתף קטע נבחר

הממשלה החליטה: לא יוצאים מהכפר רג'ר

בכך דחתה הממשלה את הצעתו של ראש השב"כ לשעבר, אבי דיכטר, שהמליץ על נסיגה. במקביל אישרה הממשלה לתגבר את הביטחון מדרום לכפר ולסייע תקציבית לתושביו

ישראל תעבה את סידורי הביטחון מדרום לכפר רג'ר, החצוי על גבול לבנון, ותדאג תקציבית לסידורי רווחה לתושביו העלאווים, אזרחי ישראל. כך הוחלט היום (ד') בדיון מיוחד בלשכת ראש הממשלה בירושלים. 

 

הדיון נערך בעקבות עבודה רחבת היקף שערכה המועצה לביטחון לאומי, בראשותו של האלוף במיל. גיורא איילנד. זאת, לאחר שראש השב"כ הקודם, אבי דיכטר, הציע שישראל תיסוג מרג'ר ותותיר חלק מתושביו בלבנון. 

 

לפני חמש שנים ותשעה חודשים נחצה לשניים הכפר רג'ר, צפונית-מזרחית לקיבוצים דן ודפנה. זאת, בעקבות נסיגת צה"ל מלבנון וקביעת הקו הכחול כקו הגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון. מחציתם של כ-2,000 תושבי הכפר מתגוררים בשטח לבנון והאחרים בשטח מדינת ישראל. בין שני חלקי הכפר אין גדר מפרידה, וקו הגבול הוא וירטואלי לחלוטין. כפועל יוצא נוצרה מציאות ביטחונית קשה, שאיפשרה תנועת אנשי חיזבאללה ומבריחי סמים לתוך שטח ישראל. 

 

מדובר בכפר סורי עלאווי, שנכבש על-ידי ישראל במלחמת ששת הימים. עם חתימת הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה ב-1974, נותרו תושבי הכפר בשטח ישראל. כל תושבי הכפר נושאים תעודות זהות ישראליות ונחשבים לאזרחי ישראל המלאים. אולם, כאשר החליטה ישראל לסגת מדרום לבנון בשנת 2000, ונבחנו אפשרויות קביעת הגבול הבינלאומי, נוצר המצב הבלתי-אפשרי, כהגדרתו של ראש המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד, לפיו "נתינים סוריים, החיים חציים בלבנון וחציים בישראל, נתונים להשפעה של חיזבאללה המודרך על-ידי טהראן".

 

לדברי איילנד, "אחת האפשרויות שנבחנו בישיבת הממשלה הייתה הקמה של חומה באמצע הכפר, שמבחינה ביטחונית נותנת פיתרון טוב, אך אינה מקובלת על התושבים שהם אזרחי ישראל. הפתרון שאנו הצענו, והתקבל, היה לעבות את סידורי הביטחון בגדר, שנמצאת מדרום לכל הכפר, כדי להגביר את היכולת שלנו לפקח על הכניסה והיציאה ולא לחצוץ בין שני חלקי הכפר".

 

איילנד הוסיף כי "אמנם אין זה הפתרון האידיאלי, אך בתנאים שנוצרו הוא עדיף גם על התושבים. מה עוד שממשלת ישראל תתמוך תקציבית בתושבי רג'ר לרווחתם ואולי תסייע בהקמת מוסדות שירות עבורם מחוץ לגדר". 

 

עם זאת אין איילנד שולל את האפשרות בה כלל תושבי רג'ר יועברו מדרום לגדר הגבול ויחיו בתחומה הריבוני של ישראל. "אם יבוא היום וכלל תושבי הכפר הזה יבקשו, נבחן זאת מחדש, למרות הקשיים המשפטיים והתקציביים. במציאות הקיימת, עיבוי הגדר תוך תגבור פעולת מערכת הביטחון בתוך החלק הישראלי בכפר, הם הפיתרון הראוי".

 

איילנד סירב בשלב זה לקבוע מה שיעור התמיכה הכלכלית לה יזכו תושבי רג'ר ואילו סידורי ביטחון יינקטו. לדבריו, "יוקם צוות מקצועי אשר יבחן זאת ויקבע את דרכי הביצוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
כפר רג'ר
צילום: חנן גרינברג
מומלצים