שתף קטע נבחר
צילום אלכס קולומויסקי

מה מידת הנזק המוחי שנגרם לראש הממשלה?

רופאי הדסה דיווחו כי הדימום במוחו של ראש הממשלה התרחש בצידו הימני של המוח. כיצד הדבר ישפיע על תפקודו העתידי, מה החשש מפגיעה בגזע המוח, ואילו חלקים סמוכים למקום הדימום?

ההמיספרה הימנית של המוח – זה איזור הדימום בו לקה ראש הממשלה אריאל שרון, כך מסרו הערב רופאיו בבית החולים הדסה. חשיבות מיקום הדימום היא עצומה, בעיקר בשל מאות האברונים במוח והשפעתם השונה על גוף האדם.

 

כל הדיווחים:

 

המוח מעורב כמעט בכל התהליכים המתרחשים בגוף. הוא לא רק שולח פקודות, אלא מבקר ומנטר את המתרחש בו. המוח אחראי על תהליכי חשיבה, זיכרון, למידה, ויסות הגוף, בנייה, התחדשות ושיקום. המוח מנתח ומפרש את הגירויים הנקלטים על ידי החושים, הוא מפעיל את מערכות הגוף ואף יוצר רגשות ותחושות.

 

אף שנהוג לראות במוח יחידה תפקודית אחת, הרי שהוא בנוי מאלפי מבנים, לכל אחד תפקידים ייחודיים. נהוג לכנות את המוח על חלקיו, כולל חוט השדרה המשתרך ממנו, מערכת העצבים המרכזית. כמה חלקים למוח: המוח הגדול (צרברום), מוח הביניים (דיאנצפלון), המוחון (צרבלום), גזע המוח וחוט השדרה.

 

מהגזע ועד המוח הגדול

 

בקצה חוט השדרה ניצב גזע המוח עליו "יושב" המוח הגדול. גזע המוח אחראי על מסירה והחזרה של פקודות מהמוח ואליו, אבל תפקידו החשוב מכל הוא דווקא בקרה על פעולות הלב והנשימה. החשש הראשוני לאחר הדימום בו לקה שרון, היה פגיעה בגזע המוח. פגיעה כזו, משמעותה הפסקה בפעולת הלב והנשימה.

 


המוח במבט מהצד. מאות אברונים, אלפי פעולות

 

 

קצת מעל גזע המוח נוכל למצוא את המוחון: איבר מורכב הנראה ככדור טניס, שאחראי על תיאום קלטים והצלבתם. בין היתר אחראי המוחון על שיווי משקל ויציבות. מוח הביניים משמש כתחנת מעבר ראשית בדרך אל המוח הגדול, והוא אחראי לתפקודי השעון הביולוגי והראייה, ולפיקוח על הבלוטות שבגוף.

 

אברון חשוב המצוי במוח הביניים הוא ה"היפותלמוס", הקרוי בפי רבים "המוח של המוח". למרות שגודלו כחצי קוביית קרח, והוא שוקל רק ארבעה גרם, הוא שולט על המערכת ההורמונלית בגוף, על התשוקה המינית, הרגשות, האכילה, השתייה, טמפרטורת הגוף, האיזון הכימי, השינה וההליכה. ואם זה לא מספיק, ההיפותלמוס שולט גם על בלוטת יותרת המוח (היפופיזה) האחראית על חילוף החומרים והגדילה בגוף.

 

לא רחוק נמצא ה"תלמוס", חלקיק בגודל כ-4 ס"מ השייך אף הוא למוח הביניים, והאחראי על תחושות טמפרטורה, כאב ומגע. הוא אחראי בין היתר גם על תחושות של עוררות ועל רפלקסים שונים בגוף.

 

על כל המבנים ותתי המבנים מפקח המוח הגדול. הוא מורכב ממאות מרכזים ואברונים, שאחראים על תהליכי חשיבה, תודעה, הפעלת שרירים, חושים, עיבוד אותות, למידה, דיבור, כתיבה ועוד רבים.

 

המוח בנוי משני חצאים, כל אחד כזה נקרא "חצידור" (המיספרה) וביניהם מחבר גשר הקרוי קורפוס קאלוסום. המוח הגדול כולל את קליפת המוח (קורטקס) הבנויה כ"גבעות" (גירוסים) ו"עמקים" (סולקוסים). אלה מעניקים לקליפת המוח שטח פנים גדול, הדומה לשטח של עמוד גדול של עיתון.

 

המוח הגדול מחולק לחמש אונות: האונה הקדמית אחראית על תכנון דיבור

ותנועה, רגשות ופתרון בעיות. האונה הצדעית (טמפורלית), אחראית על שמיעה וזיכרון. האונה האחורית (אוקסיפיטלית) עוסקת באספקטים שונים של ראייה, והאונה האמצעית (פרייטאלית) עוסקת בגירויי מגע, לחץ, טמפרטורה וכאב.

 

פרט לשיער, עור הקרקפת והגולגולת, מגינים על המוח מספר מבנים נוספים: שלוש שכבות של קרומי מוח (מנינגס), ונוזל השדרה – CSF הזורם בחלקים שונים של המוח וחוט השדרה. מבנים אלה, הם אחד מהגורמים העיקריים לפגיעה מוחית במקרה של דימום: במצב של דמם עולה הלחץ על המוח הנתון בתוך המעטפות והגולגולת, רקמת המוח נדחקת ותאי העצב שבה מתים. מאחר שרוב תאי המוח אינם מתחדשים, מוות כזה פירושו פגיעה בלתי הפיכה.

 

האם שרון ייצא מזה?

 

"אצל אנשים ימניים, הצד השמאלי של המוח הוא זה ששולט על תפקודי השפה, הכתיבה, ופעולות החשבון", מסביר פרופ' אלדד מלמד, מנהל המחלקה הנוירולוגית בביה"ח בילינסון, "אם יש פגיעה בצד ימין של המוח אצל אותם ימניים, תפקודי השפה נשארים שמורים".

 

פרופ' מלמד מסביר שבמקרה כזה, פגיעה בחצי המוח הימני אצל ימניים, נחשבת לקלה יותר, אך עלולה לגרום – בהתאם למיקום המדויק של הפגיעה במוח, לשיתוק או חולשה בפלג הגוף השמאלי, להפרעה בתחושה, לליקוי בפעולות מוטוריות, להפרעה בשדה הראייה השמאלי, ביכולת הבנת מוסיקה ובהתמצאות בכיוונים.

 

הסיכוי לשיקום לאחר דימום תוך מוחי בצד הימני תלוי במידת הלחץ של הדימום על רקמת המוח ופציעת תאי העצב כתוצאה מהדימום עצמו. פרופ' מלמד: "אם הדימום נספג, הלחץ יורד ונשארת מספיק רקמת מוח שיכולה להתאושש ולחזור כמקודם - עשוי להתרחש שיפור ניכר. מאידך, ישנם כאלה אצלם הדמם היה קטלני, וגם אם הם נותרו בחיים, לא חל אצלם כל שיפור".

 

האם הפגיעה בצד הימני של המוח מעידה על הסיכוי של שרון לצאת בחיים מהאירוע? בשלב זה קשה עדיין לדעת. פרופ' מלמד מסביר כי אם הדימום מוגבל אך ורק לצד הימני של המוח, ולא היה כה גדול עד שגרם לשקיעת חצי המוח על הגולגולת ולחץ על גזע המוח, הרי שלרוב אין הפרעות לנשימה ודימום. עם זאת, דימום מסיבי וממושך עלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בגזע המוח. במקרה זה, אין אפשרות לקיום חיים לאחר ניתוק ממכונות ההחייאה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תלוי במיקום הפגיעה. מוח האדם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים