שתף קטע נבחר

סעודיה: לפחות 345 עולי רגל מוסלמים נמחצו למוות

האסון אירע במהלך טקס סקילת עמודי השטן מזרחית למכה, אירוע הגובה מדי שנה קורבנות רבים כתוצאה מהדוחק הרב. "שמעתי צעקות, וכשהסתובבתי ראיתי אנשים קופצים זה מעל זה ונופלים", סיפר עולה רגל מצרי. בשבוע שעבר נהרגו מעל ל-70 עולי רגל במכה בהתמוטטות של אכסניה בה שהו

אסון בחאג' בסעודיה: 345 עולי רגל מוסלמים נמחצו היום (ה') למוות ומאות נפצעו במהלך טקס דתי מזרחית לעיר מכה, כך מסר שר הפנים הסעודי. ההרוגים מצטרפים ל-76 עולים לרגל שנספו בהתמוטטות בניין בעיר בשבוע שעבר.

 

האסון אירע ביום האחרון של החאג', במהלך הטקס הנחשב המסוכן ביותר מבין אירועי העליה לרגל. בטקס מצווים המאמינים לסקול באבנים שלושה עמודים המסמלים את השטן, כדי לטהר עצמם מחטא. הטקס גובה קורבנות כמעט מדי שנה בשל מספר המשתתפים הרב וצוואר הבקבוק שנוצר בתור הארוך שמוביל לעמודים.

 

גם היום נדחקו לגשר ממנו משליכים המאמינים את האבנים עשרות אלפי עולים לרגל. "שמעתי צעקות, וכשהסתובבתי ראיתי אנשים קופצים זה מעל זה ונופלים. המשטרה הגיעה וחסמה את האזור, ואז החלה להוציא משם גופות. היו כל כך הרבה שלא יכולתי לספור אותם", סיפר עולה רגל מצרי לסוכנות הידיעות איי.פי. 

 

אמבולנסים נזעקו למקום והחלו לפנות את הפצועים לבית חולים קרוב ולבתי חולים בעיר מכה ובבירה ריאד. בעוד שפינוי הפצועים וההרוגים בעיצומו, המשיכו רבים מעולי הרגל במצווה ולא הפסיקו לסקול את העמודים והמשטרה נאלצו לחסום את האזור כדי למנוע מהבאים בתור להתקרב.

 


התורים הארוכים של המאמינים אל הטקס וממנו (צילום: רויטרס)

 

בין העולים לרגל למכה היו השנה גם כ-3,500 ערבים מישראל תושבי עילוט, כפר מנדא וטמרה, שהגיעו לסעודיה דרך ירדן. לפי שעה לא ידוע על נפגעים ישראלים. פארוק עבד אל חלים מכפר מנדא, שעזב את מכה שעה קלה לפני האסון, סיפר לבני משפחתו: "שמענו על האסון אחרי שעזבנו את מכה בדרך חזרה לישראל ביום האחרון של החג. האסון ארע בשעות הצהריים בו היה לחץ כבד על הכניסות. חלק מעולי הרגל הישראלים הגיעו למקום לפנות בוקר, בזמן שלא היו הרבה עולי רגל במקום".

 

"בבוקר לא היו תורים"

 

גם ווז'יע ח'לאילה מסכנין השלים את המצווה בשעות הבוקר, כשעוד לא היו תורים. "זה לקח אולי רבע שעה בכל עמוד", הוא סיפר ל-ynet בשיחת טלפון ממכה. "על פי החוק, צריך לבצע את המצווה בשעות הצהריים אבל אז היו שם מאות אלפי בני אדם בבת אחת. זה בטח לקח שעות".

 

"כשאירע האסון כבר לא הייתי שם אבל עקבנו אחר הדיווחים בחדשות. בינתיים קיבלנו עשרות טלפונים מקרובים מודאגים. לאחר האירוע המשטרה סגרה את האזור לכמה שעות אבל אחר כך נפתחו המעברים מחדש כדי שהמאמינים האחרים יוכלו להמשיך". ח'לאילה אמר שאירועים כאלה קורים כל שנה כמעט. "הסעודים עשו שינויים כדי למנוע תורים אבל זה לא היה מספיק".

 

האסון אירע באחד מהמעברים להולכי רגל שמובילים לגשר הסקילה. דובר שר ההסברה הסעודי אמר שהאסון אירע כאשר עולי הרגל מיהרו לבצע את מצוות השלכת האבנים לפני השקיעה, אך מפאת הדוחק חלקם מעדו על מזוודות שהושארו במעבר. במקום נוצרה מהומה, ועוד ועוד אנשים נפלו לקרקע ונרמסו תחת רגלי הבאים בתור.  

 

מעל לשני מיליון מוסלמים הגיעו למכה השנה, לקיים את מצוות העלייה לרגל שכל מוסלמי חייב לקיימה לפחות פעם בחייו. במהלך ימי החאג' נודדים המאמינים בין מספר אתרים באזור העיר מכה ולפיכך נושאים את מזוודותיהם עימם. רבים מהם מניחים את המזוודות במעבר כדי לסקול את העמודים, וכך ככל הנראה קרא האסון.

 

השיעים הקלו על המאמינים; הסונים לא

 

עד לאחרונה ניצבו במקום עמודים עגולים וצרים למדי ורבים מהמאמינים התקרבו אליהם ככל שיכלו כדי לפגוע. רק לאחרונה, בניסיון להתמודד עם העומס הרב שנוצר במקום, החליפו שלטונות מכה את העמודים והציבו במקומם קירות רחבים יותר, שיאפשרו למאמינים לפגוע בהם גם ממרחק מה. אלא שהדבר לא פתר לגמרי את הבעיה, וסביב העמודים מתגודדים בכל רגע אלפי מאמינים שנדחקים לשפר את עמדותיהם לפני שהם מתחילים להשליך את האבנים על כל אחד מהעמודים.

 

שלטונות מכה נקטו בעוד אמצעים על מנת להתמודד עם עומס המאמינים. הם הרחיבו את הגשר ואת מעברי הולכי הרגל המובילים אליו, ופרשו במקום אלפי שוטרים.

 


מעברי הולכי הרגל לנקודת הסקילה (צילום: רויטרס)

 

הסקילה אמורה להתבצע ביום האחרון של החאג', בין הצהריים לשקיעה. בניסיון להקל על המאמינים ולמנוע אסון, פירסמו לאחרונה מנהיגי דת שיעים פסקי הלכה המאפשרים למאמינים להתחיל בסקילה גם בבוקר. עולי רגל שיעים רבים מאיראן, עיראק, פקיסטן ולבנון ניצלו את ההקלה והשלימו את המצווה לפני שעות העומס. אולם מנהיגי דת סעודים, השייכים לעדה הסונית ומפרשים את הקוראן על פי אידאולוגיה וואהבית נוקשה, התנגדו להקלה ועודדו את המאמינים לקיים את המצווה כלשונה - בשעות אחר הצהריים.

 

טקס ידוי האבנים על העמודים המסלמים את השטן גבה גם בעבר קורבנות רבים. ב--2004, במהלך הימים האחרונים של החגיגות, נמחצו למוות 251 בני אדם במהלך הטקס. שנה קודם לכן נהרגו 14 וב-2001 נהרגו 35 עולי רגל באורח דומה. בשנת 1988 נמחצו למוות 119 עולי רגל וב-1994 הגיע מספר ההרוגים ל-270.

 

בשנת 1997 נספו כ-300 עולי רגל בשריפה ובשנת 1991 נספו 261 עולי רגל מניגריה בהתרסקות מטוס שהיה בדרכו לסעודיה. בשנת 1990 נספו 1,426 עולי רגל, רובם מאינדונזיה וטורקיה, במהלך מנוסת בהלה במנהרה במכה.

 

עוד לפני האסון היום, גם השנה גבה החאג' קורבנות. בהתמוטטות בית מלון, לא רחוק מהמסגד הגדול במכה, נהרגו בשבוע שעבר לפחות 76 מאמינים. גורם ממשלתי סיפר לכתב רשת "אל-אחברייה" כי יסודות המבנה, שהוקם לפני 40 שנה, היו רעועים וסדוקים.


פורסם לראשונה 12/01/2006 15:14

 

ירון דרוקמן ורונן בודוני סייעו בהכנת הידיעה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפנים הרוגים מאזור האסון במכה
צילום: רויטרס
הרוגים בזירת האסון
צילום: איי פי
מכה. 2 וחצי מיליון עולי רגל השנה
צילום: איי פי
מומלצים