שתף קטע נבחר

מופז: "אם לא יהיה פרטנר - ניקח גורלנו בידינו"

שר הביטחון, שאול מופז, פתח את כנס הרצליה בהתייחסות לבחירות ברשות הפלסטינית ואמר: "אם יסתבר שאין פרטנר - ישראל צריכה לקחת את גורלה בידיה תוך קביעת גבולות בני הגנה". נאומו כלל גם מתקפה חריפה על איראן ועל העומד בראשה. בנוגע להתחמשות הגרעינית האיראנית רמז לתגובה אפשרית ואמר כי "על ישראל להיערך להגן על עצמה, על כל המשתמע מכך". על המפגש בין נשיא איראן לנשיא הסורי בסוף השבוע אמר: "זו היתה ועידת פסגה לטרור"

"אם ימצא פרטנר לגיטימי ואפקטיבי, עלינו להתקדם על פי מפת הדרכים, תוך הבנה שקיימים שלבי ביניים בדרך להסדר קבע, אך אם יסתבר שאין פרטנר - ישראל צריכה לקחת את גורלה בידיה", כך אמר אנש (שבת) שר הביטחון, שאול מופז, בכנס הרצליה השישי של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, שנפתח במלון דניאל בעיר. מופז התייחס בדבריו ליום שאחרי הבחירות ברשות הפלסטינית.

 

מופז ציין כי אם לא יימצא פרטנר על ישראל לפעול "תוך קביעת גבולות בני הגנה, חיזוק גושי ההתיישבות, ירושלים מאוחדת כולל מרחב עוטף ירושלים, ופירוז השטח הפלסטיני. יש לעשות זאת תוך קבלת גיבוי אמריקני ובינלאומי. אני מאמין שלתוכנית כזאת תהיה גם הסכמה לאומית רחבה".

 

מופז בחר לפתוח את נאומו בכנס במתקפה חריפה על איראן ומנהיגה, הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד. על המפגש בין אחמדי-נג'אד לאסד, מפגש שנערך בסוף השבוע למול מצלמות, אמר מופז: "נציגי ציר הרשע, ועידת פסגה לטרור, נציגי האתמול. בא העורב אצל הזרזיר". לדברי מופז, "איראן אינה רק סכנה לישראל, היא סכנה לעולם כולו".

 

בנאומו אמר כי "הכסף הוא דלק לטרור. היקף הסיוע הכספי מאיראן לחיזבאללה הוא כ-100 מיליון דולר מדי שנה. חלק מהסיוע הזה, המגיע לידי חיזבאללה, מוזרם על ידו לגורמי טרור פלסטינים. בנוסף, איראן היא המממנת העיקרית של הג'יהאד האיסלאמי שביצע את רוב פיגועי ההתאבדות בשטחי מדינת ישראל בשנה שעברה, כולל הפיגוע בתחנה המרכזית הישנה. בשנה האחרונה להערכתנו הגיעו לידי הג'יהאד האיסלאמי ביש"ע למעלה מ-10 מיליון דולר, לעומת פחות מ-5 מיליון דולר ב2004".

 


מופז נואם. מתקפה חריפה על איראן (צילום: אורי פורת)

 

שר הביטחון התייחס לנושא הגרעין האיראני ורמז כי ישראל מכינה יכולת תגובה. "מדינת ישראל לא תהיה מוכנה לקבל התחמשות גרעינית באיראן ועליה להיערך להגן על עצמה על כל המשתמע מכך. משטרו של נשיא איראן אחמדי-נג'אד תומך בטרור במזרח התיכון באמצעות הספקת רקטות פג'אר-5 ופג'אר-7 המאיימות על מרכזי אוכלוסיה בארץ, מזרים כסף לטרור ומספק הדרכה וידע לארגונים המזרח תיכוניים".

 

לדבריו, "מצבה האסטרטגי של ישראל טוב היום לאין שיעור, הן מבחינת מצבה הבינלאומי, הן מבחינת ארה"ב. עם זאת, קיימים איומים קיומיים כמו איום ההתחמשות הגרעינית של איראן והתחזקות הטרור. שנת 2006 אינה שנת הכרעה - אלא שנת מאבק. בשנים הקרובות עלינו לחזק תיאום איסטרטגי עם ארה"ב ואירופה ועם מדינות השלום, מצרים וירדן. התקרבות הג'יהאד אלינו מחייבת שילוב זרועות עם מדינות המערב", אמר.

 

בהתייחסו לסוריה אמר השר כי "בשאר אסד עשה את כל הטעויות האפשרויות - רופא עיניים שאינו רואה לרחוק וממשיך לתמוך בטרור. סוריה היא אחת ממדינות ציר הרשע". הזהיר: "לישראל אינטרס לשמור על השקט בצפון, אך אם ההסלמה תימשך, נדע לפעול".

 

מפלגת הליכוד הגיבה לדבריו של שר הביטחון על נכונותו לנסיגה חד צדדית ביהודה ושומרון ולכוונת העבודה לכלול במצעה נסיגה חד צדדית אף היא. "קדימה והעבודה הן תאומות סיאמיות המבקשות להוביל את ישראל דרך הנסיגה ללא תמורה, שתפגע בביטחון ותרחיק את השלום", נאמר בהודעת הליכוד.

 

איילנד: "מצבנו קשה יותר מב-67"

 

מוקדם יותר דיבר בכנס ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף במילואים גיורא איילנד. "המסר המוטעה של ישראל לאורך 38 השנים מאז אנו שולטים בשטחים הוא שהכרזנו 'תותירו לנו את הבעיה הפלסטינית, היא שלנו'", אמר איילנד. "עכשיו אנו נמצאים במצב הרבה יותר קשה מאשר ב-1967, כאשר אנו נתבעים לתמוך ביישות פלסטינית", אמר איילנד.

 

"העלויות הגבוהות לעולם, עידוד הטרור העולמי, 3 מליון פלסטינים תחת כיבוש, אי התפתחות הדמוקרטיה במדינות ערב - אלה גורמים למדינות העולם לתבוע את סיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני", אמר איילנד. "ישראל מבקשת קודם את בעיות הביטחון. הפלסטינים מבקשים תהליך הפוך - יצוב המצב הפוליטי ברשות הפלסטינית לפני התקדמות".

 

איילנד ציין בדבריו כי "בשנת 2050 יהיו 30 מיליון איש בין הירדן לים. כפי ששידרנו לעולם במשך 38 השנים האחרונות, זו נותרה בעיה שלנו, שאלה זאת מעוררת סוגיות מאוד בעייתיות וסימני שאלה על חלוקת המשאבים - החל מהאוויר והמים וכלה בשטח"

 

ראש המועצה לביטחון לאומי התייחס גם לנושא הסורי-לבנוני. "צריך לשנות את התפיסה שהייתה רווחת אצלנו בישראל עד לפני חצי שנה", אמר. "אין יותר התנהלות בעלת הגיון אחד לסוריה וללבנון", אמר האלוף במיל'. "כיום יש היגיון אחד לסוריה והיגיון אחר ללבנון, שם יש ארגון אחד שקובע את מצבנו בגבול - החיזבאללה, המושפע מסוריה מחד ומאיראן מאידך".

 

שלושה מועמדים לראשות הממשלה ינאמו

 

את הכנס, שכותרתו "על מאזן החוסן והביטחון הלאומי", פתחה ראש עירית הרצליה, יעל גרמן. 

 

הפרופסור עוזי ארד, יו"ר הכנס אמר כי "סדר היום של ישראל עוסק בפוליטיקה. לכן שלושת המועמדים לראשות הממשלה יופיעו בכנס הרצליה במהלך הערבים הבאים. אולם, סדר היום של הכנס יעסוק בין היתר בסוגיות הביטחון - בבעית ההקצנה בחברה הפלסטינית, התחזקות החמאס והתפוררות הרשות הפלסטינית. בעיית השבריריות בגבול הצפון עם לבנון וסוריה והבעיה של האיום האיראני, שלאורך כל השנים לא הסרנו ממנו עין", אמר.

 

הפרופסור גיורא בן דור, ראש המרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, הציג מחקר באשר לפטריוטיות ולאמון במוסדות הציבור והמדינה. "המסקנה מהמחקר שלנו היא שהחברה הישראלית לא נשברה אחרי 5 שנות אינתיפאדה. יש יציבות יחסית בנושא האמון במוסדות, הפטריוטיות והאופטימיות הלאומית", אמר.

 

הפרופסור בן דור הוסיף שצוות המחקר שלו הופתע מהממצאים באשר לאופטימיות, לפטריוטיות ולאמון הציבור הערבי בישראל במהלך השנים הללו. "המצב בקרב ציבור זה הוא הרבה יותר טוב ממה שיכולנו לחשוב, או ממה שמציגים מנהיגיו הפוליטיים", טען.


פורסם לראשונה 21/01/2006 19:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
מופז בכנס. תקף את איראן
צילום: אורי פורת
צילום: אורי פורת
איילנד. "מסר מוטעה"
צילום: אורי פורת
כנס שישי. לוגו הכנס
מומלצים