שתף קטע נבחר

רייס: ארצות הברית לא תשנה את היחס לחמאס

מזכירת המדינה האמריקנית משגרת מסר לפלסטינים לקראת הבחירות הקרבות: "טרור אינו נתיב לשלום". גם ראש ממשלת בריטניה מבהיר שארצו לא תנהל משא ומתן עם ממשלת חמאס כל עוד הארגון אינו מתפרק מנשקו. בעניין איראן אמרה רייס כי "הגיע הזמן" להעביר את הדיון למועצת הביטחון

רגע לפני הבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית העבירה הלילה (יום ג') מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, מסר לבעלי זכות הבחירה ברשות: טרור אינו מהווה "נתיב לשלום".

 

על רקע הסקרים שמנבאים קרב צמוד בין הפתח לחמאס, אמרה רייס כי לא ייתכן "להציב רגל אחת בטרור ואת השנייה בפוליטיקה". מזכירת המדינה רמזה שממשל בוש לא ישתף פעולה עם ממשלה שתונהג בידי החמאס ואמרה: "ארצות הברית לא תשנה את יחסה לתנועת החמאס". עם זאת, היא לא שללה אפשרות לשיתוף פעולה עם ממשלה שבה יכהנו שרים מהתנועה, הרשומה כארגון טרור במחלקת המדינה, באיחוד האירופי ובישראל.

 

בהתייחסה לשיחות שלום אפשריות בין ישראל לחמאס בעתיד אמרה: "זה קשה לנהל משא ומתן עם מפלגה שאינך מכיר בזכותה להתקיים". 

 

רייס ציינה כי החמאס לא ויתר על דרכו האלימה ואמרה כי מדובר בארגון טרור שעלול להוות "בעייה גדולה". לדבריה, "אם אנחנו אכן רוצים לסלול דרך לשלום בין ישראל לפלסטינים, עלינו לעשות כן עם כל ממשלה פלסטינית שתהיה מחוייבת לשלום".

 

יחד עם זאת, ההערכה היא כי גם בקואליציה שבה ייקחו חלק נציגי החמאס, יאיישו אנשי התנועה תיקים חברתיים כמו בריאות, חינוך ורווחה, בעוד המשא ומתן עם ישראל יישאר בידי הפתח.

 

גם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, התייחס לבחירות הקרבות ברשות ואמר: "בריטניה לא תעבוד בשיתוף עם ממשלה פלסטינית שבה יכהנו נציגי חמאס, אם הארגון לא ייתפרק מנשקו. לדבריו, "על החמאס להיפרד מדרכו האלימה כדי לשבת מול שולחן המשא ומתן".

 

"קשה לנו מאוד להיות בעמדת משא ומתן עם החמאס, אלא אם כן יהיה ויתור ברור מצידו על דרך הטרור. איננו יודעים מה יהיו תוצאות הבחירות, אך בסופו של דבר כל הארגונים נדרשים להחליט אם הם רוצים לנהוג בדרכי אלימות או בפוליטיקה, ואין שום סיכוי שהם יגיעו לאן שהוא בדרכים אלימות".

 

"הגיע הזמן" לטפל בנושא הגרעין האיראני

 

בתוך כך, שרת החוץ האמריקנית התייחסה לסוגיית הגרעיני האיראני ואמרה כי הגיע הזמן להעביר את הדיון בנושא למועצת הביטחון של האו"ם.

 

"אנחנו מאמינים, וכך גם האירופים ונציגי מדינות נוספות, שהגיע הזמן להעביר את הדיון לידי מועצת הביטחון", אמרה רייס בתום פגישה עם שר החוץ האיטלקי ג'נפרנקו פיני. היא הוסיפה כי ארצות הברית תקדם את המהלך בישיבה מיוחדת של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בחודש הבא.

 

לנושא התייחס גם המנהיג הבריטי, בלייר. לדבריו, אין בכוונתו לנקוט צעדים נגד איראן וסוריה, ו-"אם הן חושבות אחרת, זו אי-הבנה אדירה".

 

לטענת בלייר, הוא מעוניין לקיים יחסים טובים עם שתי המדינות, ואין לו שום כוונה לערער את המשטר בהן. "נשמח ליחסים טובים יותר עם סוריה ואיראן", אמר בלייר. "אין לנו שום כוונה לפעול נגד תושבי איראן או תושבי סוריה".

 

עם זאת, בלייר הבהיר כי יחסים טובים בין המדינות יוכלו להתקיים רק אם המדינות ימלאו את התחייבויותיהן הבינלאומיות ולא יתמכו בארגוני טרור. "לצערי, זה לא המצב כרגע", הסביר.

 

לדברי בלייר, "איראן תומכת אקטיבית בטרור במזרח התיכון ובמקומות אחרים. ויש מצב שנוצר כתוצאה מהאירועים בלבנון, שמעלה שאלות קשות מאוד על מה שקורה עם סוריה... אנחנו רוצים יחסים טובים, אבל הם צריכים להיות מבוססים על מה שמקובל בקהילה הבינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס לפלסטינים: אל תבחרו בטרור
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
"קשה לנהל מו"מ עם החמאס". בלייר
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
רגע לפני הבחירות. פעילי חמאס
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
מועצת הביטחון. תדון סוף סוף בנושא איראן?
צילום: איי אף פי
מומלצים