שתף קטע נבחר

דיווח: שר החוץ הדני התנצל בפני אבו מאזן

על פי סוכנות הידיעות הפלסטינית התקשר השר מולר ליו"ר הרשות ואמר לו כי הקריקטורות הלועגות לנביא מוחמד, אינן מייצגות את עמדתה של דנמרק. במקביל מפרסמים עוד ועוד כלי תקשורת באירופה את הקריקטורות ובכירים ביבשת חוששים מהתלקחות ועימותים בין קבוצות קיצוניות

תחילתה של סולחה? שר החוץ של דנמרק, פר סטיג מולר, התקשר הערב (שישי) אל יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ואמר כי הוא מצטער על הפגיעה ברגשות המוסלמים בעקבות פרסום הקריקטורות בעיתון הדני בחודש ספטמבר אשתקד - כך מדווחת סוכנות הידיעות הפלסטינית.

 

על פי דיווחי הסוכנות אמר השר מולר לאבו מאזן כי פרסום הקריקטורות - בהן בין היתר נראה הנביא מוחמד כשהוא חבוש טורבן דמוי פצצה - אינן מייצגות את העמדה הרשמית של דנמרק. אבו מאזן השיב כי הוא קורא לפלסטינים שלא לפגוע באזרחים אירופים שאינם אחראים לפרסום.

 

עוד בנושא:

 

בניגוד לרוח הדברים בין יו"ר הרשות לשר הדני, הודיעו מוקדם יותר היום עיתונים נוספים ברחבי אירופה, כי בכוונתם לפרסם את הקריקטורות וקראו שלא להיכנע ללחצי המפגינים בכל הנוגע לחופש הביטוי וחופש העיתונות. שני עיתונים איטלקיים, "ליברו" ו"לה פדניה", המזוהים עם הימין, כבר פירסמו את 12 הקריקטורות והוסיפו מאמרי מערכת המבקרים את כלי התקשורת שנכנעו ללחצי המוסלמים. בנוסף, פורסמו הקריקטורות ב-ABC שבספרד, BBC ו"סקאיי" בבריטניה, "בליק" בשוויץ ולפחות ארבעה מעיתוני הולנד.

 

אך בעוד כלי התקשורת נרתמים למערכה על חופש הביטוי, הפוליטיקאים והדיפלומטים ברחבי אירופה מנסים להרגיע את הרוחות, כפי שעשה הערב מולר, על פי הדיווחים. ראש ממשלת דנמרק, אנדרס פוג רסמוסן, זימן אליו את ראשי הנציגויות הזרות בארצו, לאחר שבחודש אוקטובר האחרון סירב לפגוש את שגרירי המדינות הערביות. רסמוסן אף העניק אמש ראיון לרשת הטלוויזיה "אל-ערבייה", בו הבהיר כי "העם הדני רוחש כבוד עמוק לכל בני האדם, וגם לאיסלאם. לא היתה שום כוונה לפגוע באיש".

 

עם זאת, לאחר הפגישה, בה נכחו גם נציגים ממדינות ערב, אמר רסמוסן כי "הממשלה הדנית והעם הדני אינם אחראים לקריקטורות שפורסמו בעיתון. הממשלה הדנית אינה יכולה להתנצל בשמו של עיתון חופשי ועצמאי. מדובר פה במחלוקת בין המוסלמים לעיתון".

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, נזעק אף הוא לסוגייה ואמר כי חופש העיתונות לא צריך להוות עילה להעלבת דת זו או אחרת. נציב הסחר של האיחוד האירופי, פטר מנדלסון, אמר כי פירסום הקריקטורות היה "פרובוקטיבי".

 

מחלקת המדינה האמריקנית פירסמה אף היא הודעה המבקרת את ההחלטה לפרסם את הקריקטורות ומכנה אותן "פגיעה באמונה המוסלמית". בהודעה עליה חתום מזכיר העיתונות במחלקת המדינה נכתב כי "אנו מכירים בחשיבות חופש העיתונות והביטוי, אך ביטוי לשנאה דתית או אתנית אינו מקובל. אנו קוראים לסובלנות ולכבוד עבור כל הקהילות ואמונותיהן הדתיות".

 

בריטניה: "לעזאזל עם חופש הביטוי"

 

שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, שיבח את עיתוני בריטניה, שבחרו לא לפרסם את הקריקטורות, ותקף את ההחלטה לפרסם אותן בחלק מערוצי הטלוויזיה. לדברי סטרו, "יש חופש ביטוי, כולנו מכבדים את זה. אבל אין שום מחויבות להעליב או להרגיז בכוונה. אני מאמין שהפירסום החוזר של הקריקטורות האלה הוא מעליב, חסר רגישות, חסר כבוד ומוטעה".

 

את תגובתו המהירה של סטרו ניתן לייחס לחשש הגדול מפני התלקחות מוסלמית בבריטניה. זאת, לאחר שהקריקטורות פורסמו לא רק בערוצי הכבלים המסחריים, אלא דווקא ב-BBC - תאגיד השידור הבריטי הממלכתי, שנשען בחלקו על כספי ציבור. מעבר לזאת, הן שודרו לא בערוץ המקומי של ה-BBC, אלא בערוץ הבינלאומי, הנצפה ברבות ממדינות העולם, בכללן מדינות המזרח התיכון. 

 

בעוד סטרו מנסה למזער נזקים, מאות מוסלמים בריטים התקבצו להפגנה סוערת מול שגרירות דנמרק בלונדון. המפגינים אחזו בידיהם שלטים בהם נכתב, בין היתר, "עירפו את ראשם של אלה המעליבים את הנביא", ו"לעזאזל עם חופש הביטוי".

 

"אנחנו לא יודעים למה האנשים הטפשים האלה משתמשים בקריקטורות, אלא אם כן הם רוצים להראות לנו עד כמה הם שונאים אותנו", אמר אחד המפגינים, בושרה ורקאת בן ה-26, ל"גרדיאן" הבריטי. "אנחנו לא ניתן להם ללעוג לאמונתנו", הוסיף.

 

מוקדם יותר הבוקר פרצו הפגנות סוערות גם בג'קרטה, בירת אינדונזיה - המדינה המוסלמית המאוכלסת בעולם. המפגינים פרצו לתוך מבואת הבניין ממנו פעולת השגרירות הדנית ויידו ביצים לכל עבר. לאחר מכן הם גם הציתו את הדגל הדני, שהונף מעל בניין השגרירות.

 

בהכנת הידיעה השתתפו נועה רז, ניר מגל ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
דורכים על הדגל
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
מחאה מוסלמית
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שורפים בבגדד
צילום: רויטרס
מומלצים