שתף קטע נבחר

רבנים מגנים את הקריקטורות על מוחמד

ועידת רבני אירופה גינתה את פרסום הקריקטורות על מוחמד. נשיא הוועידה, הרב יוסף סיטרוק: "אני יכול להבין את רגשות הכעס שיש בקרב המוסלמים הדתיים על פרסומים שכאלה". אביו של ח"כ מיכאל מלכיאור, שכיהן כרב הראשי של דנמרק: "אני לא בטוח שהיה חכם לפרסם את הקריקטורות, אבל שריפת השגרירויות היא כבר הגזמה בוטה"

רבנים נגד הקריקטורות: "ועידת רבני אירופה" גינתה אמש (יום א') בתוקף את פרסום הקריקטורות בדנמרק על הנביא מוחמד, שהציתו אש בכל רחבי העולם. בדנמרק לא מבינים איך נקלעו למצב הזה. "הציבור חצוי בתחושותיו", אומר ל-ynet הרב בנט מלכיאור, שכיהן כרב הראשי של יהודי דנמרק, אביו של ח"כ מיכאל מלכיאור. לדבריו, "הרוב המכריע סבור כי מדובר בחופש הביטוי, אולם הציבור חצוי בשאלה האם היה חכם לפרסם ולפגוע בציבור שלם. גם אני לא בטוח שהדבר היה חכם. בכל מקרה, מקווים שכבר עברנו את השיא".

 

נשיא "ועידת רבני אירופה", רבה של צרפת, הרב יוסף סיטרוק פרסם הודעת גינוי לכל פרסום הפוגע ברגשות דתיים. הרב סיטרוק אמר כי אין להשלים עם כל פרסום המעליב והפוגע ברגשותיו הדתיים של הזולת. "אני מבין את הכעס המוסלמי ברגע שפוגעים ברגשותיו הדתיים. ואני יכול להבין את רגשות הכעס שיש בקרב המוסלמים הדתיים על פרסומים שכאלה. פרסום הפוגע ברגשותיו של הזולת אסורים בסוריה כמו בדנמרק".

 

עם זאת, אומר הרב סיטרוק כי "אין להשלים בשום אופן עם כל גילוי אלימות כתגובה על פרסומים כאלה. אנו בני העם היהודי למודי פרסומים אנטישמיים נגדנו במדינות שונות בעולם".

 

מנכ"ל ועידת רבני אירופה, הרב אבא דונר, הנמצא בימים אלה בישראל אמר: "אנו מצפים להתייחסות זהה מצד הקהיליה המוסלמית בעת שבמדינות מוסלמיות שונות מתפרסמות קריקטורות אנטישמיות מזעזעות. אנו מפרסמים בכל כלי התקשורת בעולם הודעות גינוי ואנו מצפים שכך ינהגו גם כלפנו".

 

הרב הראשי לשעבר של יהדות דנמרק בנט (בנימין) מלכיאור אמר ל-ynet: "עד כה הקהילה היהודית הקטנה כאן לא חשה כל איום מצד הקהילה המוסלמית. ככלל, אנו בין אלה שרוצים להיות ראש הגשר לבני דתות אחרות ולכן אני מצטער על המצב הסבוך שנוצר. אולם, ההפגנות הסוערות ושריפת שגרירויות דנמרק בסוריה ולבנון הן כבר הגזמה בוטה". 

 

"כעס בדנמרק על המיעוטים"

 

לא בטוח שעורכי העיתון הדני, "יילנס פוסטן" שיערו בעת שפירסמו ב-30 בספטמבר 12 קריקטורות של הנביא מוחמד, מתוך 40 שקיבלו במסגרת תחרות עליה הכריזו, כי הדבר יגרור שורה של תגובות נזעמות שאיש לא רואה את סופן.

 

מאז פרסם גליון נוצרי אוונגליסטי קטן, "מגזינט" שמו, שוב את הקריקטורות החל העניין לצבור תאוצה, ואת החותם הסופי לעת עתה העניקו שלל עיתונים אירופה בצרפת, ספרד, גרמניה ועוד, ששבו ופרסמו חלק מהקריקטורות. הדבר הגיע עד להפגנות סוערות ושריפת שגרירויות בסוריה ולבנון מחד, ועל איומים מצג "גדודי אבו חאפז אל-מסרי" המסונפים לאל-קאעידה ושהבטיחו נקמה רוויית דם מהעם הדני.

 

"מעניין שלסיפור לקח ארבעה חודשים עד שהוא עלה ממש לכותרות. בכל מקרה, לפי מה ששמעתי, יצאו מדנמרק כמה אנשי דת מוסלמים שהציגו קריקטורות של מוחמד שכביכול פורסמו גם הן בעיתון הדני, למרות שלא פורסמו, ובכך תרמו להסלמה. יש בדנמרק כעס על כך שהמיעוטים שהיא קלטה ושיכנה, יצאו החוצה והכפישו אותה. מה עוד, שבמדינות ערב לא מבינים שממשלת דנמרק כלל לא מעורבת בפרסומים מסוג זה בעיתונות ולא אומרת לעיתונים מה לפרסם, אולם הם דורשים התנצלות מממשלת דנמרק. העם הדני ידוע בכך שהוא מצדד בחופש הדיבור ואוהב ללגלג על מוסדותיו ובהם נבחרי הציבור ובית המלוכה", אומר הרב מלכיאור.

 

"משברים מולידים דברים חיוביים"

 

מוקדם יותר דווח כי בתגובה לפרסום הקריקטורות השנויות במחלוקת על הנביא מוחמד, פרסם ארגון מוסלמי הולנדי-בלגי איורים אנטישמיים. באחד האיורים נראית אנה פרנק במיטה עם היטלר. ראש הארגון טען בתורו כי מדובר ב"תרגיל בחופש הביטוי". האם הקהילה היהודית הקטנה בדנמרק, המונה כ-3,000 איש, תיכנס עתה לקלחת בניגוד לרצונה? הרב מלכיאור מקווה שלא. "עד לרגע זה לא שמתי לב לדברים שהופנו נגד הקהילה היהודית באירופה בעניין זה. אנו חיים בשקט כמו אזרחים דניים לכל דבר ומבקשים מהקיצוניים להניח לכל התופעות האלה ולהתחיל לחיות ביחד. לפעמים משברים מולידים דברים חיוביים ואני מקווה שאולי מכך תוכל הקהילה המוסלמית לנהוג כפי שהיא עצמה דורשת מהאחרים". 

 

בנו, חבר הכנסת מיכאל מלכיאור, לא שוכח כי יש למצב פוטנציאל נפיץ בקשר ליהודים. "לא אסתיר שאני מאוד מוטרד לא רק מהאפקט האנטישמי אלא מכך שהדבר משחק לידי הקיצוניים משני הצדדים בעולם המוסלמי והנוצרי. רק היום ראיתי מאמר בעיתון האיראני 'טהראן טיימס' שהאשים את הקהילה היהודית כמי שאחראית לפרסום הקריקטורות וכמי שמנסה לתקוע טריז בין הנוצרים למוסלמים. זה משחק לידי מי שרוצה להסלים ולקטב את היחסים הבין-דתיים ולהביא אותנו למלחמת תרבויות". 

 

"פרט לכך, יש דיווחים שכמעט ואינם נשמעים, על כך ש-200 מוסלמים מדנמרק בהנהגתו של חבר פרלמנט מוסלמי וידיד אישי שלי מחו היום על ההתקפות של המוסלמים נגד דנמרק. כאדם מאמין שגדל על ערכי הליברליזם וחופש הביטוי מחד, אך גם על הדיבר השני שאוסר לעשות פסל ותמונה מאידך, אני מאמין שדווקא אנחנו היהודים יכולים להוות גשר בין שני העולמות הללו שכן אנו נמצאים בתווך. במקום להיות ראש החץ אנחנו יכולים להיות ראש הגשר וכך גם אמרתי לחברי מקרב יהדות סקנדינביה".

 

בכל זאת, נראה שהעניין רחוק מסיום במזרח התיכון ואף אצלנו. מכון קד"מ לפיוס בין דתי ובו עשרות אנשי דת יהודים ומוסלמים בישראל הצטרפו אתמול בבוקר למחאות הרמות וביקשו מעורכי העיתונים בישראל שלא לפרסם את הקריקטורות הפוגעות.

 

במכון חברים אנשי דת ידועים משני הצדדים בישראל כמו הרב דוד סתיו, חבר הנהלת ארגון רבני צהר ורב העיר שהם וכן השייח כמאל ריאן, למשל. מאידך, הודיע הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית בישראל כי יקיים הבוקר הפגנת מחאה מול שגרירות דנמרק בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלכיאור. "להיות גשר"
הצתת שגרירות דנמרק בביירות
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
הזעם נגד דנמרק
צילום: רויטרס
מומלצים