שתף קטע נבחר

אחות בבית הספר? לא למחצית מהתלמידים

נתונים עגומים על מצב האחיות בבתי הספר - אלה שנותרו. במקומות מסוימים, אחות אחת משרתת 5,200 תלמידים. הילדים שלנו יקבלו הרבה פחות טיפול רפואי מאיתנו. ויש יישובים ברחבי הארץ שבהם המצב חמור יותר מביישובים אחרים. למה בעצם?

כמחצית מהתלמידים בכיתות א'-ט' לא מקבלים שירות מאחות בית הספר או מקבלים שירות חלקי בלבד. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שהגיעו לידי ynet. השירות לא ניתן בשל מצוקת כוח אדם ומצוקת תקציב.

 

מתברר כי מאז תחילת השנה ירד מספרן של אחיות בתי הספר מ-736 לקצת יותר מ-500. תקציב השירות עומד על 54 מיליון שקל בלבד. "לפי התקן אחות צריכה לתת שירות ל-1,500 תלמידים. היום ישנם אזורים שבהם אחות משרתת 5,200 תלמידים. אז מתי התלמידים רואים בכלל את האחות?" שואלת יו"ר הסתדרות אחיות בריאות הציבור, מוריה אשכנזי.

 

בשל המשבר החריף שבו נמצא השירות החליטו בראשית השנה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, וראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר אלכס לוונטל, על "תוכנית חלוקה": לא יינתן שירות של אחיות בתי ספר ב-531 מוסדות חינוך, ב-1,382 יינתן שירות חלקי (הכולל חיסונים בכיתות א', ז ו-ח') ובכ-1,600 בתי ספר יינתן שירות מלא הכולל מלבד חיסונים גם מעקב גדילה, בדיקות ראייה ושמיעה, בדיקת רופא וחינוך לבריאות. בתי הספר שיזכו בשירות המלא נמצאים ביישובים שבהם הרמה הסוציואקונומית נמוכה יחסית.

 

בעקבות צימצום השירות בחלק ממוסדות החינוך כתב ד"ר לוונטל כי "מדובר בטכנולוגיה שצריכה להתקבל ולהיות מאושרת לא פחות מתרופות חדשניות הניתנות לחולים מעטים במחלה זו או אחרת". עם זאת, מדגישים במשרד הבריאות שחיסונים ניתנים לכל התלמידים, גם בבתי הספר שבהם אין שירות.

 

בעקבות הקיצוצים לא מתבצעות בכמחצית מבתי הספר בדיקות לאיתור שחפת אצל תלמידים בכיתות ז'. לדברי אשכנזי, "אם חס ושלום יחלה אחד התלמידים, עלויות הטיפול בו יעלו יותר מאשר הקיצוצים של שרי האוצר בתקציב המוקדש לבריאות התלמיד".

 

מודיעין שלום, אין אחיות

 

התוצאה של צמצום שירות האחיות גורמת לכך שביישובים רבים, רובם מבוססים, לא ניתן כלל שירות של אחיות. ביישוב מודיעין יש למעלה מעשרת אלפים תלמידים, אבל באף אחד ממוסדות החינוך אין אחות. גם בששת בתי הספר ביישוב שוהם אין אחיות. ישובים מבוססים נוספים בהם אין כלל אחיות בבתי הספר הם רמת אפעל, כפר שמריהו, סביון, כוכב יאיר, יהוד ומועצות אזוריות רבות.

 

דווקא באור עקיבא, עירו של שר הבריאות יעקב אדרי, ניתן שירות חלקי בכל בתי הספר, זאת משום שמדובר ביישוב שמצבו הכלכלי-חברתי אינו מהגבוהים. בבני ברק ניתן שירות מלא בשני שליש מבתי הספר. בערים מבוססות כמו רעננה, כפר סבא, הוד השרון וביישובים נוספים ניתן שירות חלקי בלבד בבתי הספר.

 

בתל-אביב ניתן שירות מלא ב-73 בתי ספר ולא ניתן כלל שירות ב-42 מוסדות חינוך. לדברי מוריה אשכנזי, "ישנם אזורים רבים בעיר כמו רמת אביב ג' ושיכון דן שבהם אין אחיות. ההורים ניסו לגבות כסף ולהכניס אחות באופן פרטי וכעת העניין נדון בבג"ץ".

 

משרד האוצר מפעיל בשנים האחרונות לחץ על משרד הבריאות להעביר את שירותי בריאות הציבור, בהם טיפות חלב ואחיות בתי הספר, לקופות החולים.

 

בשנים האחרונות קוצץ התקציב המועבר לאחיות בתי הספר וכן אין אפשרות לאייש תקנים של אחיות שפרשו. במסגרת אותם לחצים נשלחו בראשית השנה מכתבי פיטורים לאחיות בתי הספר שבוטלו בהתערבות שר הבריאות לשעבר דני נוה.

 

ביישובים שבהם אין אחיות בבתי הספר יתבצעו החיסונים על ידי אחיות טיפות החלב או אחיות מערים אחרות. "במודיעין עדיין לא חיסנו את הילדים", אומרת אשכנזי, "אם יהיה צורך יוציאו אחיות מתוך טיפות החלב לחסן את הילדים, אבל זה יפגע בחיסון של התינוקות".

 

לדברי אשכנזי, "אחות בית הספר רואה כל תלמיד כמה דקות בשנה ומאבדת את הקשר עם התלמידים. יש בעיות רפואיות שלא מאותרות ועוד שנה-שנתיים נראה את העלויות. נראה ליקויי ראייה והתפתחות שלא אותרו ואפילו ירידה בכיסוי החיסוני של הילדים בישראל".

 

שר הבריאות יעקב אדרי מתנגד בכל תוקף לקיצוץ בתקציב אחיות בריאות התלמיד. שר הבריאות ייפגש עם יו"ר הסתדרות האחיות, ח"כ אילנה כהן ונציגיה "על מנת לנסות ולמצוא פתרון לבעיה כאובה זו. השר מייחס חשיבות רבה לנושא ולא ייתן לפגוע בבריאות הילדים". הוא הוסיף: "הגיע הזמן שפקידי האוצר יפסיקו להסתכל על נושאים חשובים שכאלה דרך החור שבמטבע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים