שתף קטע נבחר

הדלאי למה: כשהדת פוגשת בפוליטיקה נולדת אלימות

מנהיגה הגולה של טיבט הגיע לביקור בישראל במטרה לקדם דיאלוג וחום אנושי במקום אלימות. כשנשאל האם צריכה ישראל לנהל מו"מ עם חמאס השיב בדיפלומטיות: זו שאלה מכשילה אבל הכי טוב זה לדבר... חברים מוסלמים אמרו לי שמי ששופך את דמו של האחר לא יכול להיקרא מוסלמי

"האינטרס שלי כאן הוא להביא הרמוניה לאזור. לא באתי לדבר על מצבה של טיבט", כך אמר היום (ד') בירושלים מנהיג העם הטיבטי, הדלאי למה, שהגיע לישראל לביקור בן חמישה ימים.

 

במסיבת עיתונאים שפתחה את ביקורו הצהיר הדלאי למה שמטרת הביקור היא קידום ערכים הומניים וחום אנושי, ופיתוח דיאלוג במקום אלימות כתנאי הכרחי לשלום. אך ההרמוניה נהדפה הצידה כשהמנהיג הטיבטי הושלך מיד למים הקרים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ונשאל האם לדעתו צריכה ישראל לנהל משא ומתן עם חמאס.

  

"זו שאלה מכשילה. עדיין מוקדם מדי לענות עליה", השיב הדלאי למה בדיפלומטיות, אך מיהר להוסיף: "החמאס זכה ברוב וחייבים לכבד את הבחירות הדמוקרטיות. עם זאת, אני רוצה לומר לחמאס שהכי טוב זה לדבר. הייתי רוצה לשתף אותם באמונה הזו שלי". הוא ציין גם שאם במהלך ביקורו בבית לחם יבקשו אנשי חמאס לפגוש אותו הוא ישמח מאוד להעתר לבקשה.

 

(צילום וידאו: סטודיו אדי בוי)

 

בהמשך המפגש נדרש המנהיג הטיבטי לסוגיית הטרור המוסלמי העולמי, ולמשבר איורי הנביא מוחמד וגל הזעם שבא בעקבותיו. "אין להאשים את הנביא מוחמד באלימות. הבעיה היא שלא מפרידים בין פוליטיקה לדת וזהו מצב המוליד אלימות מכיוון שמערבים רגש", הוא השיב. "חייבים לומר לכל העולם שחייבים קודם לדבר ולא להגיב מיד... יש לי חברים מוסלמים והם אמרו לי שכל מי שקורא לעצמו מוסלמי ובה בעת גורם לשפיכת דמו של האחר אינו מוסלמי", הוסיף.

 

כשביקש להצביע על ההבדל בין מוסלמים בכלל לבין מדיניות של מדינות מוסלמיות, נדרש הדלאי למה לנושאים בהם הוא מצוי יותר מכל. הוא הדגיש כי כמנהיג טיבט, הוא ובני עמו עושים אבחנה בין העם הסיני לממשלה הסינית, ושמהבחינה הזו אין הבדל בין טיבטי, סיני, או הודי. "אבל כמו שדג בלי מים אינו יכול לשרוד, כך המפלגה הקומוניסטית לא תוכל להמשיך לשרוד ללא ביקורת".

 

בסיום דבריו נפרד הדלאי למה מהעיתונאים הרבים שבאו למפגש בחיוכים ותודות. הוא אפילו התעכב מספר דקות כדי לאתר האם יש בקהל המאזינים אזרחים סינים, וכשאיתר אותם הודה להם על בואם.

 

במפגש אישר הדלאי למה דיווחים שפורסמו היום בעולם לפיהם שליחים מטעמו מנהלים בימים אלה מגעים עם בכירי המשטר בסין בסוגיית מתן אוטונומיה לטיבט. על פי הדיווח ב-BBC, מדובר בפגישה החמישית בין הצדדים מאז שחודשו השיחות ב-2002, אולם לפי שעה לא ידוע על תוצאות כלשהן.

 

החום האנושי מאפשר לנו לשרוד

 

הדאלי למה הוכרז כמנהיג בפועל של טיבט בשנת 1950, לאחר שסין פלשה לטיבט וסיפחה אותה. בשנת 1959, במהלך המאבק הטיבטי להשבת עצמאותם, נאלץ הדאלי למה להימלט להודו, שם הוא שוהה בגלות עד היום. מאז הוא פועל לשימור התרבות הטיבטית, לדמוקרטיזציה של החברה הטיבטית בגלות ולהפצת משנה של אי אלימות וחמלה בעולם. בשנת 1989 הוא קיבל על פועלו את פרס נובל לשלום.

 

"עצם העובדה שאנחנו בני אדם ויש לנו הצורך בחום אנושי וגם היכולת להעניק אותו, מאפשרת לנו לשרוד", אמר הדלאי למה במפגש. "חום וטוב לב אלו הם ערכים בסיסיים אבל יש כמובן ערכים נוספים כמו אמונה דתית או מניעים פוליטיים וזהו הטבע. עם זאת, אני מאמין שמרבית הבעיות איתן אנו נאלצים להתמודד הן יציר האדם".

 

זהו ביקורו הרביעי של הדלאי למה בישראל. מדינת ישראל סירבה להכיר בביקור באופן רשמי, מחשש שהדבר יעיב על יחסיה עם סין, שכבר הביעה את מורת רוחה מבואו. לפיכך הגיע המנהיג הטיבטי לארץ כאורח עמותת יטי"ב - ידידי טיבט בישראל. כשנשאל מה דעתו על כך השיב הדלאי למה: "אין לי בעיה עם זה. אני לא מעוניין לגרום לאי-נוחות לאף אחד".

 

במסגרת הביקור יפגוש הדלאי למה נציגים פלסטיניים בבית לחם ויקיים גם שני מפגשים פתוחים עם הציבור בתל- אביב בימים שישי ושבת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"הכי טוב זה לדבר"
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
"האינטרס שלי הוא להביא הרמוניה"
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
החום האנושי מאפשר לנו לשרוד. הדלאי למה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים