שתף קטע נבחר

אולמרט: סיכוי קטן להסדר עם הפלסטינים

בתום הישיבה, בה אושרה בין היתר הפסקת העברת הכספים לרשות הפלסטינית, הודה ממלא מקום ראש הממשלה כי הסיכוי להסדר עם הפלסטינים קטן מאוד: "היכולת להגיע להסדר ברורה, אבל השמיים לא נפלו. כבר היינו בסיטואציה דומה בימי הטרור של ערפאת". מזכיר הממשלה הטעה תחילה את מערכות התקשורת, כשציטט ציטוט שגוי מדבריו של אולמרט

ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר היום (א') כי נכון לעכשיו ישנו סיכוי נמוך מאוד להגיע להסדר בין ישראל לפלסטינים. "היכולת להגיע להסדר ברורה, אבל השמים לא נפלו. כבר היינו בסיטואציה דומה בימי הטרור של ערפאת", אמר אולמרט בישיבת הממשלה השבועית.

 

תחילה נתגלעה מחלוקת בנוגע לדבריו של ממלא מקום ראש הממשלה, שצוטטו בתדריך לעיתונאים מפי מזכיר הממשלה, ישראל מימון. מימון אמר לכתבים כי לדברי אולמרט, "היכולת להגיע להסדר גמורה". הכתבים שאלו האם התכוון לגמורה ב-ג', והמזכיר השיב בחיוב. לאחר פרסום הדברים, ביקשה דוברות לשכת ראש הממשלה מהערוצים שפרסמו את הידיעה והבהירו שמזכיר הממשלה התכוון למילה "ברורה" ולא למילה "גמורה". בשיחה עם ynet הבהיר מימון: "אמרתי 'ברורה' ולא 'גמורה', אני מתנצל אם לא הבנתם, סליחה".


ישיבת הממשלה הבוקר (צילום: איי אף פי)

  

אולמרט שב והבהיר כי "ישראל לא תקיים כל מגע עם הרשות הפלסטינית בראשות החמאס", אך הדגיש עם זאת כי אינו מעוניין במשבר הומניטארי. ישראל, הבטיח אולמרט, "תילחם בשלטון של ארגון טרור שבפועל השתלט על הרשות הפלסטינית".

 

עוד אמר אולמרט: "הבנה אסטרטגית אחת ברורה מתוך הבחירות, כולם ידעו שהסיכויים להגיע להסדר מדיני עוד קודם היו קטנים. עם החמאס בוודאי ובוודאי הסיכויים הללו קטנים, בוודאי בטווח הנראה לעין. הם רואים כנקודת פתיחה את קווי 67' כהסדר זמני, וההמשך הוא קווי 1948. מה שבעיני העולם הינו סוף ההסדר, קרי קווי 67', בשביל החמאס זו נקודת פתיחה".

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, הזהיר בישיבה מפני אימרותיהם המתונות של חלק מראשי החמאס: "מה שעשוי לקרות זה שאותו מתק שפתיים חמאסי יכול לכרסם ביכולת התגובה שלנו, בחמשת השבועות עד לכינון הממשלה הפלסטינית החדשה. צריך לקבוע את המדיניות של ישראל כבר היום, מכיוון שהנחת היסוד שלנו היא שהחמאס לא ישתנה ויוסיף להוות איום על ישראל".

 

בתום הישיבה אישרו שרי הממשלה חמש החלטות, בעקבות כינון הפרלמנט הפלסטיני וכינונה הצפוי של ממשלת החמאס:

 

  • לא יועברו כספים מישראל לרשות הפלסטינית.

 

  • פנייה לקהילה הבינלאומית על מנת שעם סיום כהונתה של ממשלת המעבר של אבו מאזן ייעצר כל סיוע כספי לרשות הפלסטינית, למעט הסיוע ההומניטרי הניתן במישרין. לשם כך תוסיף ישראל להוסיף לסייע לפעולת הארגונים ההומניטאריים בסיוע לאוכלוסיה הפלסטינית.

  

  • ישראל תמנע כל העברה של אמצעים או סיוע לארגוני הביטחון הפלסטינים. בנוגע לסעיף זה הובהר כי ישראל תובעת ממצרים - על פי ההסכם שנחתם לא מכבר - לקחת חלק במאמץ מניעתי זה.  

 

  • מניעה והגבלת תנועתם של אישים הקשורים לחמאס, לרבות אלו שנבחרו לפרלמנט הפלסטיני, בכל האזורים הנתונים לשליטת ישראל. 

 

  • הגברת הבדיקות הבטחוניות במעברים, במיוחד בקרני ובארז, הן ביחס לאנשים ופועלים העוברים בהם והן ביחס לסחורות המועברות דרכם. כמו כן תימשך הפעילות לשדרוג המעברים ברצועת עזה כדי לאפשר פיקוח בטחוני יעיל יותר. סעיף זה, הדגישו בממשלה, בא לענות לא רק על החשש מעליית החמאס לשלטון אלא בעיקר על עליית מספר פעולות הטרור היוצאות רובן מרצועת עזה. "היום אנחנו מעלים את העניין הזה מדרגה קדימה", אמר גורם בטחוני בישיבה.

 

בנוסף לאלה מחליטה ממשלת ישראל להמשיך בכל הצעדים הנדרשים למלחמה ומניעת פעולות טרור נגד ישראל הן מרצועת עזה והן מיהודה ומשומרון. כמו כן תימשך ההאצה של בניית גדר הביטחון.

 

החלטות ממשלת ישראל הן למעשה קבלת ההמלצות של הצוות המיוחד בראשותו של יועץ ראש הממשלה, דובי וייסגלס, אשר פעל בין היתר עם הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, להכין את תגובת ישראל מאז נודעו תוצאות הבחירות ברשות.

 

המלצותיו של ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף במיל' גיורא איילנד, אשר הועלו במהלך הישיבה, נדחו ברובן. בין היתר המליץ איילנד לבצע פעילות מדינית להגדרת הרשות הפלסטינית כרשות טרוריסטית, אלא אם החמאס יחזור בו מהצהרותיו. כמו כן המליץ על עצירת פרוייקטים משותפים והבחנה בין עזה ליהודה ושומרון לצורך גביית מסים ומכסים (עזה כיחידה נפרדת אשר מיסיה לא ייגבו על ידי ישראל).

 

אולמרט: "הרשות הפלסטינית הופכת, הלכה למעשה, לרשות טרוריסטית"

 

ממלא מקום ראש הממשלה הוסיף כי ישראל הגדירה תנאי סף ותמשיך לנהוג על פי תנאים אלו. לדבריו, ישראל הוכיחה שהיא רוצה לפעול למען השלום ולמען הקמת שתי מדינות לשני עמים שיחיו בשלום ובביטחון זה לצד זה. "נמשיך לדאוג לשלומם של אזרחיה ולא נתפשר על כך", הדגיש אולמרט.

 

"הרשות הפלסטינית הופכת, הלכה למעשה, לרשות טרוריסטית", המשיך. "מדינת ישראל לא תסכים לכך. לא נתפשר עם הטרור ונמשיך להילחם בו במלוא העוצמה. אין לנו רצון לפגוע באזרחים הפלסטינים ועם זאת, ישראל לא תקיים כל מגעים עם הרשות הפלסטינית ברשות החמאס".  אולמרט הבהיר כי בידי ממשלת ישראל נמצא ארסנל תגובות אותו הכינה להמשך הדרך והיא תעשה בו שימוש אם וכאשר יהיה בכך צורך.

 

"כבר היינו בסיטואציה דומה בימי עראפת, גם שם זו הייתה סיטואציה של טרור שיוצא ממנגנוני הרשות הפלסטינית", אמר אולמרט. "לא צריך להלך אימים. יכולנו לאבד את שיקול הדעת ואת העשתונות, לקבל החלטות ולפעול בתגובות קיצוניות מרגע היוודע תוצאות הבחירות - אבל מה היינו מרוויחים? במקום שהפוקוס העולמי היה מוטל על דרישות מהחמאס ואבו מאזן, היה הפוקוס מכוון אלינו כממשלה שקיבלה החלטות קיצוניות".

 


עזה, אחרי השבעת הפרלמנט. כוננות בממשלת ישראל (צילום: איי פי)

 

השרה ציפי לבני אמרה בישיבה כי "החמאס החל בהשתלטות על הרשות הפלסטינית לאחר שאבו מאזן נמנע בנאומו אתמול בפני הפרלמנט מהצבת תנאים. נקודת השבירה של הקהילה הבינלאומית ביחס לסנקציות כנגד הרשות, תהיה מידת השפעתם על האוכלוסייה הפלסטינית. הגדלת הלחץ על האוכלוסייה לא תגדיל את הלחץ על החמאס, אלא על ישראל".

 

"ישראל אינה צריכה להמשיך להיות המשענת הכלכלית של הפלסטינים לאורך זמן. על ישראל לנקוט שורה של צעדים כלכליים כנגד הרשות

 הפלסטינית, שיהיו בעלי משמעות מדינית עתידית", אמרה שרת החוץ בישיבת הממשלה.

 

אולמרט חתם את הדיון ואמר: "ישנה הבנה אסטרטגית אחת ברורה מתוצאות הבחירות ברשות הפלסטינית. כולם ידעו כבר קודם שהסיכוי להגיע להסדר מדיני הינו קטן, אך עם החמאס - בוודאי ובוודאי שהסיכויים הללו קטנים עוד יותר בטווח הנראה לעין. הם רואים כנקודת פתיחה את קווי 67 להסדר זמני וההמשך מבחינתם הוא קווי 1948. הם אינם רואים משהו שנוגע לשלום מוחלט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט ולבני. מנתקים מגע
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הנייה. פרלמנט החמאס הושבע
צילום: איי פי
מומלצים