שתף קטע נבחר

יחס המורים לתלמידים: בלתי מספיק

מורים מכנים תלמידים בשמות גנאי, אחרים שולחים אותם לעונשים מפוקפקים ויש גם מי שמלבין פנים ברבים ומקריא מול הכיתה פתקים שמצא. מספר התלונות של תלמידים כלפי מורים עולה באופן משמעותי ובמשרד החינוך מסבירים: "לא מדובר בעליה בכמות המקרים, אלא במודעות גבוהה יותר"

בארבע השנים האחרונות חלה עלייה של עשרים אחוזים בתלונות תלמידים נגד מורים, כך מדווח היום (ה') משרד החינוך. השנה, על פי נתוני המשרד, התקבלו כאלף תלונות שכאלה. את הנתונים חשפה הממונה על זכויות הילדים במשרד החינוך, טובה בן ארי, במסגרת כנס במכללת לוינסקי.   

  

תלונות רבות של תלמידים מתקבלות בעקבות הרחקתם מהלימודים על ידי מורים ומנהלים. מתברר כי מרבית התלונות מסוג זה מתקבלות בחודשים ינואר, פברואר ומאי, אז פועלת "הנשרה סמויה" בבתי הספר, כלומר הרחקה יזומה בניגוד לחוק ולחוזרי מנכ"ל, הנעשית על מנת לשפר את ציוני הבגרות.

 

"חמור הדבר שמנהלים ומורים מרחיקים תלמידים מבית הספר למספר רב של ימים מהמותר או לצמיתות", אמרה בן ארי. "חלקם אפילו לא מיידעים את ההורים כי הרחיקו את ילדיהם ולא מוצאים מסגרת חלופית לתלמידים".

 

ארבעים אחוזים מהתלונות המתקבלות במשרד החינוך באשר להפרת זכויות מגיעות מהתלמידים עצמם. 35 אחוזים מהתלונות נשלחות על ידי ההורים, 15 אחוזים ממפקחי משרד החינוך ועשרה אחוזים ממנהלי בתי הספר.

 

חוק זכויות התלמיד נכנס לתוקפו בשנת 2000 כדי להבטיח את זכויות התלמידים הנמצאים בסמכות וברשות עובדי ההוראה. מטרת החוק היא לקבוע עקרונות לזכויות התלמיד ברוח כבוד האדם אבל המציאות, כפי שניתן לראות, מעט שונה.

 

מהתלונות הרבות עולה תמונה עגומה באשר ליחס שמעניקים חלק מהמורים לתלמידים. יש מורים המכנים תלמידים בכינויי גנאי ('רמאי', 'ילדים רעים', 'מסריחים', 'מלפפון' ושאר ירקות) בפני חבריהם לכיתה, מענישים תלמידים על ידי שליחתם לנקות את שירותי בית הספר, מורים אחרים מרכלים על תלמידים מאחורי גבם עם חבריהם לספסל הלימודים, מורים מחטטים בילקוטי התלמידים, חלקם מעמידים ילדים בכיתה מול הקיר כעונש, מקריאים בקול רם פתקים אישיים שמצאו והרשימה עוד ארוכה - הכל בניגוד לחוקי משרד החינוך וחוזרי המנכ"ל.

 

בכנס היום השתתפה גם מנהלת נציבות הדורות הבאים בכנסת, יונת מרתון, שתקפה את הכנסת על כך שאינה אוכפת את חוק זכויות הילד. "המדינה מפרה את החוק בכל הזדמנות ויוצרת אפליה בכך שאינה מקפידה לאכוף תשלומי הורים", אמרה. "יש אפליה ברישום לבתי ספר וגם אפליה על ידי הענשת תלמידים". עוד הוסיפה מרתון כי יש לכלול בחוק גם ילדים בגילאי 0-3: "מחקרים הוכיחו

 שבגיל זה מתעצבת אישיות הילד וזה לא פחות חשוב מלאכוף אותו בכיתות י"א-י"ב".

 

לאחר חשיפת הנתונים ביקשו במשרד החינוך להבהיר: "העליה אינה נובעת מעליה בכמות המקרים של הפרת זכויות תלמידים, אלא בכמות הדיווחים כתוצאה ממודעות גבוהה של התלמידים לזכויותיהם". בנוגע להרחקה המוגברת דווקא בתקופת מבחני הבגרות אמרו במשרד החינוך: "חישוב ציוני ממוצעי הבגרות בבתי הספר כולל את כל התלמידים, גם את אלו שנשרו".

 

יו"ר מועצת התלמידים הארצית, שי ביאליק, אמרה בתגובה לנתונים: "יחס המורים לתלמידים הוא עוד סממן מייצג של הידרדרותה של מערכת החינוך, והחברה בכלל. החברמניות המופרזת של המורים, ואי הצבת גבולות עצמיים בינם לבין התלמידים, היא שמביאה לשחיקת מעמדם".

 

לדבריה, "לא הגיוני שמורים שידרשו כבוד ללא לשמש דוגמא תלמידיהם, לשימוש במילות גנאי ובזלזול כלפי התלמידים אין מקום בבית הספר, על אף שלעיתים אלו באים גם מן התלמידים.אנו מקבלים פניות רבות מתלמידים, על מקרים של פגיעה בכבודם ובזכויותיהם הבסיסיות, וקוראים לתלמידים נוספים וגם למורים לפנות אלינו בכל מקרה שכזה בכדי שנוכל לעזור, לסייע ולהביא למיגור התופעה". 

 

בארגון המורים סירבו לבקשת ynet להגיב על הנתונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים