שתף קטע נבחר

מושל דרום דקוטה חתם על חוק האוסר הפלות

לפי הצעת החוק, עליה חתם המושל מייק ראונדס, הפלה תוכל להתבצע רק אם נשקפת סכנה ברורה לחייה של האם. המשמעות: הפלות שמבוצעות לאחר אונס או גילוי עריות יהפכו לעבירה על החוק, שעונשה עד חמש שנות מאסר. כעת מתגלגל הנושא לפתחן של הערכאות המשפטיות

"מלחמת ההפלות" בארצות הברית עולה שלב: מושל דרום דקוטה, מייק ראונדס הרפובליקני, חתם הערב (יום ב') על חוק האוסר על ביצוע הפלות במדינה. לפי חוק זה, רופאים יעמדו למשפט פלילי אם יבצעו הפלה מכל סיבה שאינה סכנה ברורה ומיידית לחיי האישה, גם אם מדובר בהריון כתוצאה מאונס או מגילוי עריות. מכיוון שמדובר בחקיקה הנוגדת את פסיקת בית המשפט העליון בנושא, היא תצא לפועל רק לאחר שהערכאות המשפטיות ידונו בה.

 

בהצהרה כתובה מטעמו כתב ראונדס כי "בהיסטוריה של עולמנו, המבחן האמיתי של החברה הוא איך בני האדם מתייחסים לאלה שפגיעים וחסרי אונים. יוזמי ומממני הצעת החוק הזו מאמינים שההפלות פסולות מפני שילדים שלא נולדו עוד הם הישויות הכי פגיעות וחסרות אונים בחברה. אני מסכים איתם".

 

מתנגדי החקיקה מאשימים כי נוסח החוק הוא קיצוני מדי ומתעלם לחלוטין מזכותן של נשים שנופלות קורבן לאונס לבצע הפלה, וממקרים של גילוי עריות או חשש בריאותי. "זה יוצר מצב שבו אם אישה נאנסה ונכנסה להריון לאנס יכולות להיות זכויות הוריות מלאות", אומרת קריסטה הרן-גרבר מהמרכז נגד אלימות מינית במדינה, "הרעיון שהאנס יוכל לקחת חלק בחיי הילד מפחיד - יש מקרים שבהם צריך לאפשר בחירה". 

 

לסלי אורורה, מהמרכז לייעוץ להפלות במדינה, טוענת כי הביקורת אינה עניינית ורובן של 800 ההפלות שמבוצעות מדי שנה במדינה אינן תוצאה של אונס אלא פשוט של שיקולי נוחות, "רוב הנשים רוצות שהמדינה תאסור הפלות - חלק ממי שעברו הפלות בוודאי חושבות בדיעבד כי עדיף שמישהו היה עוצר אותן בזמן". 

 

ארגון "הורות מתוכננת", המפעיל את קליניקת ההפלות היחידה במדינה, הודיע כי יערער על ההחלטה בבית המשפט. מנהלת המרפאה, קייט לובי, טוענת שהחוק יפגע בעיקר בנשים עניות שלא יוכלו להרשות לעצמן לנסוע למדינה אחרת על מנת לעבור הפלה ו"ייאלצו לנקוט בשיטות לא בטוחות לביצועה".

 

בהצהרתו ציין ראונדס כי הוא צופה שהחוק יתגלגל בבתי המשפט במשך שנים, ואולי אף לא יצא לפועל לפני החלטת בית המשפט העליון. ראונדס חתם על הצעת החוק לאחר שלפני כשבוע התקבלה בסנאט של המדינה. מוקדם יותר היא עברה גם בבית הנבחרים של המדינה. כעת, מעריכים פרשנים בארצות הברית, כי הקרב האמיתי סביב הנושא ייערך, אם יגיע עד שם, בבית המשפט העליון. 

 

מה יהיה על רואו נגד וייד?

 

הפסיקה ההיסטורית מ-1973, בתום משפט רואו נגד וייד, נתנה תוקף חוקי להפלות בארצות הברית. אז קבעו השופטים בצעד חסר תקדים כי "על הרופאים המבצעים הפלה לשקול את כל הגורמים הקשורים לשלומה של המטופלת, כולל בריאותה הרגשית והנפשית".

  

החקיקה ההיסטורית עלתה מחדש בקרב מתנגדי ההפלות מאז מונה סמואל אליטו השמרן לעליון במקומה של השופטת, סנדרה דיי א'וקונור, שהיוותה את לשון המאזניים הליברלית בדיונים רבים בנושא. אליטו עשוי ליצור חזית נגד ההפלות יחד עם המינוי הקודם של ג'ורג' בוש, נשיא בית הדין ג'ון רוברטס ג'וניור. 

 

כיום, רוב השופטים בבית המשפט העליון תומכים בעקרון הבסיסי של זכות האישה על גופה, שעומד מאחורי הפסיקה, אך איזון זה יכול להשתנות עד שהדיון יגיע לעליון - אם אחד השופטים הליברלים יותר יפרוש או יחלה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מתנגדי הפלות בפעולה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הקול המכריע? אליטו
צילום: איי פי
מומלצים