שתף קטע נבחר

סקר: רק 16% מהערבים יתמכו במפלגות ציוניות

על פי הסקר שביצעו באוניברסיטת חיפה, מעריכים כי שיעור ההצבעה בקרב ערביי ישראל יעמוד על כ-60%, בדומה לאחוז ההצבעה בבחירות 2003. מהנתונים עולה שכל המפלגות הערביות יעברו את אחוז החסימה, והקול הערבי יהיה שווה ל-12 מנדטים: ארבעה מהם של בל"ד, שלושה לחד"ש ורע"מ-תע"ל תשמור על שני המנדטים שלה ואולי אף תזכה בשלושה

"המפלגות היהודיות יאבדו כמחצית מכוחן בקרב הציבור הערבי בבחירות הקרובות", כך אמר היום (יום ה') פרופ' סמי סמוחה מאוניברסיטת חיפה. על-פי סקר שביצע, תרד התמיכה במפלגות ציוניות בקרב הציבור הערבי מ-30% ל-16%, והכוח האלקטורלי שיקבלו מפלגות אלו מציבור הערבי יסתכם ב-2 מנדטים בלבד.

 

 

פרופ' סמוחה אמר את הדברים במסגרת יום עיון בנושא "הבחירות לכנסת ה-17 בקרב האוכלוסיה הערבית: מגמות וזרמים", ובעקבות סקר על דפוסי הצבעה במגזר הערבי, שביצע בשיתוף ד"ר אסעד גאנם ונוהאד עלי בקרב 500 אזרחים ערבים ישראלים.

 

לדברי החוקרים, רק 66.6% מכלל הנשאלים בטוחים שיצביעו בבחירות הקרובות. "הניסיון מראה שחלק ממי שמתכוונים להצביע, לא יצביעו בסופו של דבר. על כן יש להעריך ששיעור ההצבעה יעמוד על כ-60%, שיעור שאינו שונה מאחוז ההצבעה בבחירות 2003", ציינו.

 

מנתוני הסקר עולה שכל המפלגות הערביות יעברו את אחוז החסימה, והקול הערבי יהיה שווה ל-12 מנדטים, בהנחה ששיעור המצביעים הערבים בפועל יהיה כ-10% מקהל הבוחרים במדינה. על פי הסקר, בל"ד תזכה בארבעה מושבים בכנסת, חד"ש תישאר ללא שינוי, עם שלושה מושבים, ורע"מ-תע"ל תשמור על שני המנדטים שלה ואולי אף תזכה בשלושה. הסוקרים העריכו כי בל"ד היא זו שתזכה בקולות שהמפלגות היהודיות יפסידו.

 

"ממצאי הסקר סותרים את הציפיות הרווחות בציבור, ששיעור המצביעים ימשיך במגמה רב-שנתית של ירידה, שהמפלגות הערביות עשויות לא לעבור את אחוז החסימה ושהמפלגות היהודיות צפויות להתחזק", אמרו החוקרים. "כמו כן, הם אינם תואמים את ממצאי הסקרים שמתפרסמים ולפיהם חד"ש ורע"מ-תע"ל יקבלו יותר תמיכה מאשר בל"ד, והמפלגות היהודיות יקבלו אחוזי הצבעה גבוהים", ציינו.

 

עורכי הסקר הסבירו כי סקר זה משקף את המצב בזמן ביצועו ואינו יכול לנבא במדויק את תוצאות הבחירות בפועל. בסיומו של יום העיון בו פורסם הסקר, נערך פאנל בהשתתפות נציגי הרשימות הערביות, וכן נציגים של הפלג הדרומי בתנועה האיסלמית, המצדדים בבחירות, לעומת הפלג הצפוני המחרים אותן. כמו השתתף בפאנל נציג תנועת בני הכפר, הרוח החיה ב"וועדה העממית להחרמת הבחירות".

 

נציג הוועדה, רג'א אגברייה, טען כי הציבור הערבי צריך לשאוף לאוטונומיה שלטונית, כמקובל בקרב מיעוטים ברחבי העולם. רק אחרי שתושג אוטונומיה כזו, ותינתן זכות וטו לציבור הערבי בנושאים הנוגעים לו, תהיה סיבה לציבור הערבי להשתתף בחיים הפוליטיים בישראל. בהתייחסו לסיבות שבגללן אין הציבור הערבי מתלהב להצביע, אמר אגברייה כי 4-5% מהם אינם מצביעים בשל סיבות אידיאולגיות, עוד כ-15% מסיבות פוליטיות, והאחרים מתוך אדישות או חוסר עניין.

 

השייח עבדאללה נימר דרוויש ציין כי הגורם שאמור להשפיע על החלטתם של הערבים להשתתף בבחירות לכנסת אינו היכולת של חברי הכנסת מטעמם להשפיע על השוויון במדינת ישראל. "במדינה שבה אין שוויון בין ערים כמו הרצליה פיתוח או ראש העין, ואפליה בין שני חלקים של אותה עיר, כמו צפון תל אביב ושכונת התקווה, אין מה לצפות ממנה כרגע לשוויון. יש יהודים מהימין הקיצוני שהיו רוצים 'לטהר' את הכנסת מהח"כים הערביים, ומצד שני יש ערבים שלא היו רוצים לראות שם ח"כים ערבים מטעמים של מחאה. התשובה הנכונה היא שאסור לוותר על המאבק, ולהיאבק בכל הזירות האפשריות, כולל בכנסת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בחירות במגזר הערבי
צילום: רויטרס
צילום: יותם פרום
שומר על כוחו. אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל)
צילום: יותם פרום
צילום: חגי אהרון
וגם מוחמד ברכה (חד"ש)
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
מרוויח. עזמי בשארה (בל"ד)
צילום: חגי אהרון
צילום: אביגיל עוזי
פרופ' סמי סמוחה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים