שתף קטע נבחר

מולטי ויטמין: למי הוא נחוץ מי יכול לוותר וממה להיזהר

חלק מצרכני הוויטמינים, קובעים מומחי המגזין 'קונסיומר ריפורט', לא זקוקים להם בכלל. הם אף עלולים לסכן את עצמם בנטילת מנות מוגזמות. אז מי זקוק למולטי ויטמינים, איך נמנעים מצריכת יתר ומה צריך לבדוק כשקונים ויטמינים

רק לקבוצות מסוימות. מולטי ויטמינים נחוצים לקבוצות אוכלוסייה מסוימות, בעלות צרכים תזונתיים מיוחדים, כמו נשים הרות או נשים שמנסות להרות, כל הסובלים מבעיות בספיגת מזון או ממחלות שעלולות לפגוע באיזון התזונתי (כגון סוכרת או סרטן), צמחונים קנאים והניזונים מדיאטות מגבילות.

 

לא לאוכלים בריא ומאוזן. אם אתם מקפידים על תזונה בריאה ומאוזנת, כלומר הרבה ירקות ופירות, מוצרים מחיטה מלאה, מוצרי חלב דלי שומן וכמויות סבירות של דגים ובשר ועופות דלי שומן – יש להניח שאתם לא זקוקים למולטי ויטמינים. ככלל, עדיף שתקבלו את הוויטמינים שגופכם זקוק להם ממזון ולא מכדורים, כיוון שהמזון מכיל מעבר לוויטמינים גם סיבים תזונתיים וחומרים נוספים שפועלים טוב יותר זה עם זה.

 

מעל גיל 50. לפי כל המחקרים, רוב האמריקאים, ויש להניח שגם הישראלים, לא מקפידים על התזונה המומלצת לבריאותם. כתוצאה מכך נפוצים חוסרים מסוימים של רכיבים תזונתיים חשובים, במיוחד מעל גיל 50. אפילו אנשים מבוגרים שמקפידים על דיאטה מאוזנת עלולים לסבול ממחסור בחלבון מסוים שנחוץ לספיגת ויטמין B12 מהמזון ועלולים גם לא לקבל מינון מספק של ויטמין D. מחקרים מדעיים הוכיחו שנטילת מולטי ויטמינים מספקת את התשובה לחוסרים האלה, ואף עשויה להקטין את הסכנה להתפתחות מחלות שאופייניות לשכבת הגיל הזו, ואפילו לצעירים יותר שלא ניזונים מתזונה מספיקה. אבל מולטי ויטמינים לא מתאימים לכולם. רובם, לדוגמה, לא מכילים כמויות מרשימות במיוחד של סידן. יש גם קשישים שנזקקים לכמויות גדולות יותר של ויטמין D מהמקובל במולטי ויטמינים.

 

זהירות, מינון יתר. מנות יתר של ויטמינים עלולות להיות מסוכנות. מינון יתר של ויטמין C, למשל, עלול לגרום להפרעות בפעולת המעיים, לשלשולים ולתופעות לוואי נוספות. די בחריגה של פי 2 מהמינון היומי המומלץ של ויטמין A (בצורת רטינול) כדי להגדיל את הסיכוי למומים מולדים בעובר ולנזק לכבד. לאחרונה אף המליצה האקדמיה הלאומית למדעי הרפואה בארה"ב על הורדת כמות הצריכה היומית של ויטמין A – אם כי ההמלצה טרם נכנסה לתוקף.

 

אל תצפו לניסים. התעלמו מהבטחות לתועלות מיוחדות, כמו שליטה על המשקל או הגדלת האנרגיה. ההבטחות האלה לא מוכחות מדעית.

 

בדקו את תכולת הברזל. לגברים, לקשישים ולרוב הצעירים אין צורך בתוסף ברזל. יוצאות דופן הן נשים שבשל דימומים הומלץ להן על ידי רופא ליטול תוספת ברזל. נטילה מיותרת של ברזל עלולה למסך דימום פנימי. אם המולטי ויטמין שאתם שוקלים לקחת מכיל ברזל, הקפידו על מינון של עד 9 מ"ג ביום.

 

הגיל והמין לא קובעים. היום אופנתיים מולטי ויטמינים נישתיים, שמתאימים לאוכלוסיות ספציפיות, כמו נשים או קשישים. בחנו היטב את מרכיבי המוצר והכירו את חולשותיהם. כך, למשל, מולטי ויטמינים לקשישים או לגברים בדרך כלל לא מכילים ברזל. ויטמינים לנשים מכילים תוספת מסוימת של סידן, אך לא תמיד במינון מספיק לנשים אחרי הפסקת המחזור. ויטמינים שמיועדים לקשישים מכילים בדרך כלל תוספות מוגברות של ויטמין B12, אך גופם של קשישים סופג רק לעיתים רחוקות את הוויטמין הזה מטבליות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מולטי ויטמין. במיוחד מעל גיל 50
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים